Светосавска академија у Угљевику

Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику

У недељу 25. јануара 2014. годие у 18 часова одржана је Светосавска акдемија у Угљевику са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског господина Хризостома а у организацији Светосавске омладинске заједнице Угљевик. Академију је отворио хор Средње школе са химном Светом Сави. Након тога, Његово Преосвештенство Епископ Хризостом се обратио поучним ријечима и благословио академију. Бесједу о Св. Сави је одржао јереј Срђан Васиљевић из Горњег Забрђа. У реализацији програма академије учествовали су хор и драмска секција Средње школе ,,Михаило Петровић Алас“ из Угљевика, хор ,,Теодул“ Горње Забрђе, ОМШ ,,Корнелије Станковић“ Угљевик, КУД ,,Рудар“ Угљевик и Маја Ћурковић, која је говорила дијелове из ,,Молитве на језеру“ Светог владике Николаја.

Након академије је отворена изложба ликовних радова угљевичких умјетника уз коктел. Послије разгледања изложбе, Светосавска омладинска заједница је прославила своју крсну славу Св.Саву у сали Храма Св. Петке у Угљевику. Славски колач је благословио и пререзао по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Хризостома Архијерејски намјесник угљевичко-јањски, протојереј-ставрофор Драган Пејичић. Након резања славског колача услиједила је трпеза љубави за све госте и светосавце.

Поздравна бесједа Преосвећеног Владике Хризостома

Господине Начелниче, високопречасни и часни оци свештеници, чланови Светосавске омладинске заједнице, браћо и сестре, Драга омладино и дјецо светосавска, помаже Бог! Срећна нам српска слава Свети Сава!

Веома сам радостан и срећан, као и ви, што смо се као дјеца Светога Саве и народ СВЕТОСАВСКИ окупили око Њега – нашег светитеља, учитеља, просвјетитеља и архиепископа. Посебно се радујем да нас је на ову духовну гозбу позвала и окупила Светосавска омладинска заједница Угљевика, коју посебно поздрављам! Светосавска омладино, хвала вам на добром свједочењу СВЕТОСАВЉА. Светосавље је стил и начин живота чије су аксиоме БОГОЉУБЉЕ и РОДОЉУБЉЕ. Са овим библијским и Божанским врлинама живио је и радио Свети Сава! Бога је волио више од оца и мајке, а за  свој српски род дао је и себе самога!

Иако је био принц од Херцеговине и у напону снаге са свега 19 година, он је свим овоземаљским задовољствима и сластима претпоставио Бога и свој род. То је урадио предавши себе и сав свој живот Христу Богу кроз служење у монаштву, кроз драговољно предавање на даноноћно бдење, непрестано служење другоме, на, слободно можемо рећи,  мучеништво.

Драга светосавска омладино, нека ваше СВЕТОСАВЉЕ и ваше СРПСТВО буде испуњено православном вјером, хришћанским  врлинама, високим идеалима доброте и љубави, жртве и пожртвовања. Пуните се и јачајте Љубављу Божијом. Онај који Љуби Бога и сам постаје љубав и доброта.

То је најбољи одговор на све савремене друштвене девијације, жртве којих су прије свега млади и омладина, девијације које овај свијет и наше друштво све више и више воде у амбис безвриједности. Наиме, потрошачко-интересно друштво, којем је капитал постао божанство, користи све па и човјека, нажалост, највише младе људе и омладину искључиво ради интереса и ради увећања капитала. Одуприте се на светосавски начин том и таквом насиљу, терору и екслоатацији.

Страшно је до којих је граница неморала и правне деструкције стигло човјечанство, предвођено (боље рећи завођено) западноевропским хришћанством. Последњих 35 година источно-православно хришћанство некритички срља у амбис материјализма и хедонизма, а што је неспојиво са СВЕТОСАВСКИМ идеалима. Из тог разлога наш позитиван отпор мора бити одговоран и паметан, а никако фанатизован. Ми смо народ који има своје духовне, моралне и религијске вриједности, али и народ који размишља и слободно одлучује. У томе је велика улога вас, драга омладино Светосавска,  организована у Светосавску омладинску заједницу.

Желим посебно истаћи: "Велико је и узвишено бити духовни потомак Светога Саве и припадати култури Светосавља". Међутим, то данас није нити лако, нити једноставно. Није лако нити једноставно, јер нас свијет перманентно куша и искушава. Са свих страна маме нас искушења и кушају нас да се предамо њима.
Нађимо снаге у себи и уз молитву и благослов Светога Саве развијајмо у себи духовне потенцијале које имамо и носимо као дјеца и омладина Светога Саве.
На крају још једанпут срдачно вас поздрављам и желим срећну славу Светитеља Саву и да његовим благословом будети живи, здрави и срећни. НЕКА ТАКО БУДЕ!

Извор: Епархија зворничко-тузланска