Светосавска академија у Врању

Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању

Светосавску беседу изговорио г. Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије

Светосавска недеља као духовна, културна и просветна манифестација ове године одржава се по 23. пут у граду Врању. Са благословом Епископа врањских (блаженопочившег Епископа врањског Саве у периоду од 1990. до 1992. године и Његовог Преосвештенства Епископа врањског г.Пахомија у периоду од 1993. до 2012. године) и општине - града Врања, одржава се ова манифестација која је имала изузетне садржаје и госте.

У оквиру Светосавске академије Православне епархије врањске, своје беседе о Светом Сави, пред врањанцима, изговарали су између осталих: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј, Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки Господин Атанасије, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Богословије Светог Кирила и Методија из Призрена, блаженопочивши Игуман манастира Свети Прохор Пчињски архимандрит Пајсије, академик Владета Јеротић и друге значајне личности из културног и јавног живота Србије.

Светосавску академију Православне епархије врањске, обележила је беседа о Светосављу господина др Милете Радојевића, директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, а у уметничком програму, за чији избор су се потрудили проф. др Сунчица Денић Михаиловић и јереј Милан Ђорђевић, учествовао је хор Музичке школе ''Стеван Мокрањац'', из Врања под управом професора музике Александре Савић и музичка група из Хемијско-технолошке школе.

Свој допринос на овогодишњој Светосавској академији дали су и рецитатори Миа Дединац и ученици са веронауке Гимназије „Бора Станковић из Врања. Вечерашњој академији присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством, господин Зоран Антић, градоначелник Врања и други представници градске управе, чланови Одбора Светосавске недеље 2012., представници Војске Србије и Полицијске управе у Врању, те многобројни просветни радници, директори Јавних предузећа и грађани Врања.

Светосавске академије, уз пригодан програм, одржане су и у Бујановцу, Владичином Хану, Сурдулици, Трговишту, Босилеграду и Прешеву.

Аудио снимак Светосавске академије 2013. године, можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org, а овим путем изражавамо своју захвалност регионалној Радио-телевизији Врање, која је својим гледаоцима омогућила директан пренос академије.

Извор: Епархија врањска

Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању
Светосавска академија у Врању