Светосавска омладинска заједница Епархије бихаћко-петровачке

Светосавска омладинска заједница Епархије бихаћко-петровачке
Светосавска омладинска заједница Епархије бихаћко-петровачке
Светосавска омладинска заједница Епархије бихаћко-петровачке
Светосавска омладинска заједница Епархије бихаћко-петровачке

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије уприличио је 3. јануара 2015. године у Епископији у Босанском Петровцу пријем за дипломиране теологе, студенте богословских факултета и ученике богословија са подручја Епархије бихаћко-петровачке. Било је ово треће по реду сабрање које епископ Атанасије сазива ради упознавања са статусом теолога, студената и богослова, као и ради увида у њихов напредак на пољу теологије, а посебно ради сагледавања њиховог духовног напредовања тј. њихове активности у литургијском животу наше Цркве.

На почетку овог сабрања, епископ Атнасије је поздравио све присутне и пожелео им добродошлицу у сједиште Епархије, које, како рече Владика, треба да буде зборно мјесто и центар у који се обраћамо и сабирамо, не само по позиву на овакве пријеме, већ у свим моментима нашег узрастања у науци Христовој. Након уводног обраћања Епископ је поразговарао са сваким од теолога, студената и ученика понаособ, гдје се упознао са тренутним статусом сваког од њих и њиховим даљим намјерама и циљевима у даљем школовању, као и њиховим виђењима на који би начин сваки од њих могао допринјети животу, раду и мисију наше Богом спасаване Епархије.

Пошто се упознао са тренутним статусом сваког од њих, Преосвећени Владика им је са очинском архипастирском бригом и љубављу поручио да се непрестано усавршавају и напредују у теологији. То усавршавање подразумјева њихово активно учешће у животу Цркве, у мисионарској и Литургијској дјелатности, јер теологија је молитва, заједничарење са ближњим и Богом на Евхаристијским сабрањима. Пракса – Литургија, мора предходити теорији – науци и сажимати је у себи као њеном извору и увору - испуњењу. Нука се показује, потврђује и запечаћује Литургијом, зато  - нека сваки од вас буде у Цркви, чтецирајте у олтару, појте за пјевницама, мисионарите и свједочите радост живота међу вјерницима наше Епархије – поручио је Владика својим студентима и ученицима.

Оно што је ово сабрање учинило посебним и, слободно то можемо рећи, историјским, јесте оснивање Светосавске омладинске заједнице Епархије бихаћко-петровачке. Чланови Саборне скупштине Светосавске омладинске заједнице постали су сви теолози, студенти и ученици богословијаса подручја наше Епархије.

На овом састанку именовани су и чланови епархијске канцеларије СОЗ-а, тј. главни епархијски координатори за Светосавску омладинску заједницу Епархије бихаћко-петровачке и то:
-    Јереј Бојан Митрић, парох први петровачки, - координатор за подручје петровачко-бихаћког намјесништва и Унско- Санског кантона
-    Јереј Зоран Миловац, парох трећи дрварски, - координатор за подручје града Дрвара и Ливањског Кантона
-    Јереј Невен Маринковић, парох старомајдански, - координатор за подручје Санског Моста,  Оштре Луке и санско-крупског намјесништва
-    протођакон Никола Перковић -  генерални секретар Светосавске омладинске заједнице Епархије бихаћко-петровачке
-    вјероучитељ Предраг Вујић, професор вјеронауке у средњој школи у Босанском Петровцу - координатор за подручје Епархије бихаћко-петровачке у Републици Српској.

Дефинисани су и циљеви и задаци Светосавске омладинске заједнице. Неки од тих циљева су:
- хришћанско образовање у погледу вјере и живота у Цркви, а које се одвија кроз организовање подручних заједница омладине, духовно-просвјетних вечери, јавних трибина, конференција, симпозијума, сабора, поклоничких путовања,
- издавање и дистрибуцију научних, катихетских и других публикација из домена вјерског, духовно-просвјетног, национално-културног и милосрдног ангажмана:
- организовање помоћи старима, болеснима, сиромашнима и страдалнима у виду лијекова, хране, одјеће и других материјално-духовних потреба, људском бригом и пажњом у савладавању тешкоћа живота и изазова данашњице, све то преко парохијских храмова, добротворних установа и кроз властите пројекте из ове области;
- организовање радионица, предавања и других видова дешавања у циљу очувања културног, историјског, традиционалног и умјетничког насљеђа нашег народа;
- организовање сабора православне омладине са подручја наше епархије;
- непосредна помоћ парохијском свештенству у пастирском раду и помоћ младима и православним вјерницима уопште у сучељавању са изазовима данашњице и секуларизма, настојећи да их надахне Предањем и вјером Свете Цркве;
- повезивање са православнима широм свијета у свједочењу и потврђивању Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве православне;
- сакупљање обрађивање и ширење информација о свему што је повезано са  циљевима Светосавске омладинске заједнице, животом Цркве и свијета данас.

Поред оснивања Светосавске омладинске заједнице, на овом састанку је именован и тим за уређивање и администрацију сајта наше епархије. У овај тим по одлуци и благослову Епископа именовани су:
-    јереј Невен Маринковић, парох старомајдански, – технички уредник и администратор сајта
-    вјероучитељ Предраг Вујић, проф. вјеронауке у средњој школи у Бос. Петровцу, – новинар епархијског сајта.
Епископ Атанасије је позвао све учеснике да раде на омасовљењу Светосавске омладинске заједнице и да у сарадњи са епархијским координаторима раде на оснивању подручних одбора СОЗ-а у свим општинама наше Епархије.
По окончању сабрања Епископ Атанасије је свим присутним на овом сабрању честитао престојећи празник Рођења Христовог – Божић, позвавши их да припреме своје душе и своја срца за рођење Богомладенца у њима, јер је то и смисао празника, реално учешће у Њему и обновљење све природе и творевине у Христу.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка