Светосавска приредба чајетинских основаца

Светосавска приредба чајетинских основаца
Светосавска приредба чајетинских основаца
Светосавска приредба чајетинских основаца
Светосавска приредба чајетинских основаца

Традиционално, након литургијског окупљања у храму Светог архангела Гаврила у Чајетини, и рецитала у част Светога Саве, који су припремили ученици од 1. до 8. разреда Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини који похађају Верску наставу, почела је прослава дана и имена онога ко је узор и пример данашњим наставницима и ученицима. Ученици су рецитал припремили на часовима Верске наставе са својим вероучитељем.

И ове године, показали су знања и свест о значају првог српског просветитеља и учитеља – Светога Саве. Несвакидашњом и необичном приредбом покренули су на размишљања о важности знања и моћи писане речи уобличене у књизи. Порука је да се земља, наслеђе и традиција могу бранити знањем и књигом.

Таленат и креативност ученика обликовали су њихови наставници са којима су припремили приредбу. Публика је имала прилику да погледа неколико сцена из живота Саве Немањића, дискусије са својим учитељем о значају и значењу наслеђа круне, разговор Стефана Немање и једног од челника жупанијских Јована о преображају Растка и одабиру новог начина живота, блиски лирски разговор Растка и његове мајке Ане о љубави. Централна сцена био је монолог Растка Немањића о дилеми која му се јавила као неминовност и његов опроштај од световног начина живота. Овај монолог употпуњен је песмом „Свјати Боже…“ у соло извођењу и уз подршку хора. Сваки од дијалога најавили су покрети двеју група ученика од којих је једна симболично држала књиге у рукама, а друга дрвено оружје. Учествовали су ученици чланови Рецитаторске, Драмске  и секције Хора, као и ученици који похађају верску наставу.

На почетку приредбе ученици су отпевали Химну Светом Сави. Представили су се и ученици чланови КУД-а, а пре њих су наступили чланови школице фолклора „Златиборска радост“ са Златибора.

Пуној сали Дома културе у Чајетини ученици су на крају приредбе послали поруку, позвавши све да певају, радују се и науче песму, јер „то је избављење“.

У холу Дома културе постављена је изложба радова чланова Ликовне секције.

Приредби је претходило резање славског колача у просторијама школе.

Ова приредба пример је зеједничког рада наставника који одговорно иду путем Светога Саве, достојно и достојанствено носећи једну од најважнијих  улога – наставничку, улогу вође у духовности, култури и образовању сваког младог човека – ученика који сигурно ступа на пут знања.

Извор: Епархија жичка