Светосавска прослава у Лазаревцу

Светосавска прослава у Лазаревцу
Светосавска прослава у Лазаревцу
Светосавска прослава у Лазаревцу
Светосавска прослава у Лазаревцу

У петак, 27. јануара 2017. године, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски Архиепископ. Као и сваке године велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио узевши тако активно учешће у литургијском сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у ломљењу славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, преломили лавске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског просветитеља.

У навечерје празника Светога Саве 26. јануара, у Центру за културу у Лазаревцу, у галерији „Симонида“, већ пету годину за редом, организована је Светосавска изложба. Ова изложба круна је наградног конкурса који се организује за ученике основних и средњих школа на територији колубарско-посавског намесништва у области ликовног и литерарног стваралаштва. Ове године у области ликовног стваралаштва тема је била нешто захтевнија - „Свети Сава у стрипу и илустрацији“. Мноштво радова који су упркос захтевности теме стигли на конкурс, само су још једном посведочили велику љубав ученика према Светом Сави, њиховом омиљеном заштитнику.

Огроман допринос у организовању изложбе посвећене поменутом конкурсу дали су вероучитељи колубарско-посавског намесништва који су у току првог полугодишта организовали ликовно-литерарни наградни конкурс у матичним школама и заједно са наставницима српског језика и ликовног васпитања постарали се за квалитет овогодишње поставке. Морамо поменути и труд лазаревачких ликовних уметника, како оних афирмисаних, тако и оних за које ће лазаревачка јавност тек чути, а који су своје радове изложили у оквиру Светосавског ликовног салона и тако обогатили овогодишњу поставку.

Отварању изложбе, као и сваке године, претходио је пригодан културно-уметнички програм. Захваљујући Градској општини Лазаревац, обезбеђене су награде за ученици примерене њиховом уложеном труду. Поклоне награђеним ученицима доделили су јереј Бојан Чоловић, парох дрењански, који се окупљенима обратио пригодном беседом, протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма Светог Димитрија у Лазаревцу и јереј Александар Глишић, парох великоцрљенски. И овог пута је мноштво посетилаца, присуство медија и масовно учешће ученика посведочило велику заинтересованост за светосавски наградни конкурс.

Част да организује свечану Светосавску академију, 2017. године, припала је Гимназији „Лазаревац“, по устаљеном правилу да сваке године једна од школа са територије ове Општине припрема академију у част школске славе. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ, којим су желели да представе како је Свети Сава у сваком смислу био почетак, иницијатор и инспирација сваком културном и духовном дешавању код нас. Претходне вечери Гимназија „Лазаревац“ била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије колубарско-посавског намесништва присуствовали и представници јавног и културног и духовног живота лазаревачке општине.

Извор: Епархија шумадијска