Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти

Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти
Светосавска прослава у српској школи у Будимпешти

Овогодишње свечано обележавање школске славе Светог Саве у Српском забавишту, Основној школи, Гимназији и Колегијуму „Никола Тесла” у Будимпешти приређено је 24. јануара 2019. године.

Професори, учитељице, васпитачи, забавиштарци, основци и гимназијалци српске васпитно-обраазовне установе на Тргу ружа окупили су се у сали за физичко васпитање да заједно прославе светитеља свих српских школа широм света.

Пригодни програм почео је тропаром Светог Саве у извођењу хора школе под диригентском палицом проф. Оливере Младеновић Мунишић. Потом су часни оци јеромонах Варнава Кнежевић, протојереј Зоран Остојић, парох будимпештански, јереј Зоран Живић, школски вероучитељ, и ђакон Стефан Милисавић преломили славски колач и освештали кољиво. Отац Зоран Остојић је у  надахнутој беседи истакао важност неговања култа Светог Саве, првог српског просветитеља и учитеља. Он је посебно истакао да је сваки православни Србин, у ствари, један лист књиге Светосавља.

Присутне је на самом почетку поздравила Александра Секулић, ученица 9.б разреда. Уследила је симпатична рецитација предшколске групе забавиштараца. Малишане су увежбали васпитачи Виолета Станчић и Марко Гажић.

Веома леп пригодни програм у духу Светосавља осмислила је проф. Зорица Јурковић Ембер са драмском групом „Сунцокрет”. Веома успелу декорацију и реквизите урадила је проф. Изабела Борза. Проф. Зорица је са својим ђацима веома вешто припремила занимљив програм о Косовској девојци, тачније о косовском миту.

На почетку представе хор школе је извео народну песму Јечам жела косовска девојка. Програм се иначе састојао од колажа вокалног извођења српских народних песама и игара, рецитовања делова из наших епских песама, модерне кореографије и одличне сценске игре. Основци су веома вешто приказали свој таленат и умеће. Био је прави ужитак посматрати како се гаји и чува национални дух и понос, европска култура и хришћанско наслеђе, што данас у Европи нимало није типична појава. После веома успешне представе Филип Иланковић, ученик 12.ц разреда прочитао је беседу Светог Симеона коју је упутио пре свог упокојења сину Сави.

При завршетку пригодног програма окупљенима се обратила др Јованка Ластић, директор школе. Она је том приликом искористила свечани тренутак и захвалила на раду и труду првој директорици самосталне српске школе Бојани Чобан Симић, која је највише заслужена што данас у центру мађарске престонице постоји српска школа. Уз громогласан аплауз директорка Ластић јој је уручила пригодан поклон и велики букет цвећа. Видно ганута директорка Чобан Симићсе захвалила на поклону и пажњи и изразила своје задовољство што се српска школа на Тргу ружа проширује, напредује и да се у њој чува српска традиција, језик и култура. Овогодишња светосавска прослава завршена је заједничким певањем химне Светом Сави, а потом су присутни послужени славским колачом и житом.