Светосавске академије у Бијељини, Брчком и Броду

Светосавске академије у Бијељини, Брчком и Броду
Светосавске академије у Бијељини, Брчком и Броду
Светосавске академије у Бијељини, Брчком и Броду
Светосавске академије у Бијељини, Брчком и Броду

Бијељина - У Центру за културу "Семберија" у Бијељини 26. јануара 2015. године одржана је Светосавска академија у организацији Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко - тузланске из Бијељине. На почетку Академију је поздравио и пренио благослове Његовог Преосвештенства, отац Миран Гавриловић, координатор Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко - тузланске, а Светосавску бесједу произнио је протонамјесник Радиша Јокић. Пред препуном салом наступили су још и хор "Србадија", мали хор "Србадија", СКУД "Семберија", бесједници са Правног факултета и хор свештеника Епархије зворничко - тузланске.

Брчко - Традиционална Светосавска академија је и ове године одржана у граду Брчком, у част првог српског Архиепископа и просветитеља Светог Саве. Пригодну бесједу на почетку академије одржао је београдски књижевник Драган Лакићевић. Он је пред пуним брчанским Домом културе истакао да је Свети Сава нејљепше српско дијете и да је дивно бити духовно чедо Светог Саве „ Наш народ вјерује да му је Свети Сава отворио прозоре кроз који су ушли свјетлост вјере и духа. Свети Сава је наш Мојсије“. У програму саме академије су још учествовали глумци народног позоришта из Бања Луке и Приједора Александар Стојковић и Жељко Касап, те црквени хорови Света Петка и Свети Стефан Дечански изводећи духовне композиције. На крају академије предсједник СПКД „Просвјета“ г. Стеван Стевић је уручио захвалнице појединцима и групама који су дали свој допринос у  његовању и очувању светосавских духовних вриједности у протеклој 2014. години.Светосавска захвалница постхумно је уручена и недавно преминулом г. Николи Ристићу, дугогодишњем члану управног одбора Просвјете.

Брод - У недељу 25.јануара 2015. године у 19 часова у Средњошколском центру  у  Броду одржана је свечана Светосавска академија у организацији Светосавске омладинске заједнице (СОЗ)  и Црквене општине Брод. Десета по реду Светсоавска академија прерасла је у веома важан културни догађај у Броду, те је са разлогом из године у годину све богатија са садржајем и учесницима у њој. Ове године публици се са својим репертоаром представила етно-група „Траг“ из Бања Луке и Горан Јокић, глумац Народног позоришта Републике Српске. 

Драмским приказом и рецитацијама  о Светом Сави представили су се и најмлађи Светосавци, полазници вртића „Мали Принц“ из Брода, који у свом раду његује православну вјеронауку. Химну Светом Сави појао је црквени хор Свети Деспот Стефан Лазаревић из Брода.  Пригодну бесједу говорио је протојереј Жељко Теофиловић, парох парохије прве бродске и координатор СОЗ. Чланице СОЗ Бојана Остојић и Слађана Шљука рецитовали су пјесме о Светом Сави које су саме  и написале.

Током божићних празника чланови СОЗ организовали су хуманитарну акцију помоћи дјеци са посебним потребама, члановима удружења „Корак наде“ из Брода. Стога је на крају програма предсједник и вјероучитељ Горан Марјановић уручио ову новчану помоћ чланицима  удружења. Програм је водила чланица Светосавске омладинске заједнице Дијана Гашић. Академији су присутвовали представници општинске власти и велики број грађана који су са одушевљењем пратили овај програм. Светосавци су на крају организовали малу закуску у холу поменутог центра у Броду.

Извор: Епархија зворничко-тузланска