Светосавске прославе у Епархији средњоевропској

Светосавске прославе у Епархији средњоевропској
Светосавске прославе у Епархији средњоевропској
Светосавске прославе у Епархији средњоевропској
Светосавске прославе у Епархији средњоевропској

Бохолт - Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је поводом Светог Саве у суботу, 28. јануара 2012. године, вечерње у Бохолту. Преосвећеном Владици саслуживали су јереј Неђељко Ђокић из Диселдорфа и ђакон Александар Перковић из Хилдесхајма. После Вечерњег богослужења преломљен је славски колач и подељени светосавски пакетићи. У Бохолту се ове године навршава 20 година од успоствљања Црквене Општине, те је у приреми прослава, планирана за после Васкрса.

Есен - Након посете Бохолту, Преосвећени Владика посетио је у суботу и Црквену Општину Есен и пристуствовао тамошњој Светосавској Прослави која је укључивала између осталог и концерт изворне српске музике коју је изводила Даница Крстић из Крагујевца.

Дортмунд - У недељу 29. јануара, Преосвећени Владика посетио је Црквену Општину Дортмунд где је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање протојереја-ставрофора Ђорђа Трајковића, надлежног пароха, протонамесника Данила Радмиловића из Диселдорфа и јеромонаха Доситеја Хиландарца. Након Свете Литургије уследило је освећење Славског колача и жита и Светосавска Прослава.

Нирнберг - Прослављање Светог Саве у нирнбершкој парохији почело је Литургијским сабрањем у недељу, 22.  јануара 2012. године. Свету Литургију у храму Светих равноапостола Кирила и Методија у Нирнбергу су служили протонамесник Милорад Јовановић и ђакон Златибор Којадиновић. Складно и лепо је певао парохијски хор под управом диригента Владимира Милосављевића. На Светосавској  прослави наступиле су фолклорне групе: Мали црквени фолклор при нашој парохији, Културно уметничко друштво Карађорђевићи из Нирнберга као и Културно уметничко друштво Вук Стефановић Карџић из Ерлангена са најлепшим играма из отаџбине.

Аугсбург – Празник Светог Саве, првог српског архиепископа, прослављен је у Аугсбургу 29. јануара.

Диселдорф - Уочи Савиндана, вечерње богослужење служио је јеромонах Доситеј из манастира Хиландара. После богослужења Даница Крстић одпевала је химну Светоме Сави.

Извор: Епархија средњоевропска