Светосавске свечаности у Аустралији

Светосавске свечаности у Аустралији
Светосавске свечаности у Аустралији
Светосавске свечаности у Аустралији
Светосавске свечаности у Аустралији

Сиднеј - Овогодишњи 31. црквени Светосавски омладински фестивал у организацији Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве, уместо у тренутно узурпираном манастиру Новом Каленићу код Канбере, где су до сада одржавани Светосавски фестивали, трећу годину за редом одржан је у Сиднеју.

У суботу и недељу, 28. и 29. јануара фестивал је угостио Српски културни клуб „Свети Сава“, чији су се вредни делатници, на челу са председником клуба г. Луком Ковачевићем а у заједници са Организационим одбором Митрополије и свакако свим црквеним општинама и српским националним организацијама града Сиднеја и околине, трудили да домаћински дочекају све госте који су тог викенда посетили Хокстон Парк. Светосавско славље је почело на сам дан Светог Саве када су у вечерњим сатима свештенослужитељи Ђуро Ђурђевић и Александар Милутиновић благословили славско знамење у Клубу Светог Саве, поделивши радост са домаћинима и бројним гостима позваним да светосавско славље и Славу самог Клуба увеличају.

Сутрадан увече одржано је омладинско вече, да би се само фестивалско славље наставило у недељу, најпре Светом саборном Литургијом у храму Светог Великомученика Георгија у Кабрамати уз служење великог броја сиднејских свештеника.  Печат овог сабрања је био такође у Хокстон Парку, где је  у културно забавном делу програма учешћа узело 12 фолклорних група.

Гринзборо - У препуном велелепном храму Светог Саве у Гринзбороу, на северу Мелбурна, прослављена је храмовна слава, празник првог српског архиепископа, Светога Саве.  Овогодишња храмовна слава је прослављена у недељу, 5. фебруара, у недељу после саборног прослављања Светог Саве у манастиру у Илајну, као још једна потврда српске слоге и нашег црквеног уједињења, где се браћа и сестре Срби договарају о прослави великих дана. Свету Литургију су служили месни парох о. Владислав Шиповац уз саслужење о. Петра Дамњановића из цркве Св . Тројице у Брансвику а на молитве су одговарали појци овога светога храма, предвођени г-ђом Евицом Пантић, као и новорукопроизведеним чтецем, Владом Сталетовићем. Домаћин славе био је господин Недељко Божић са својом породицом а за догодине се ове части прихватио господин Самојко Мирковић. 

Перт - Прошле недеље Црквена општина Свети Сава из Перта (Хајгејт) прославила је храмовну славу. После Свете Литургије коју је служио парох отац Саша Стојановић, уз саслужење ђакона Евана Баталиса и оца Таласиоса из Грчког Манастира Свети Јован, преломљен је славски колач. После Свете Литургије парохијани су спремили трпезу љубави. Александар Радојевић је ове године имао част да буде домаћин црквене славе сa породицом. Отац Саша у свом обраћању присутнима указао да је неопходно да се деца и омладина окупљају у црквеним општинама.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска