Светосавски бал 2015. године

Светосавски бал 2015. године
Светосавски бал 2015. године
Светосавски бал 2015. године
Светосавски бал 2015. године

И ове 2015. године благости Господње, 7. фебруара са почетком у 20:10 часова, са благословом Његовог Преосвештенства г. Хризостома, Епископа зворничко-тузланског, и покровитељством Његове Екселенције г. Милорада Додика, предсједника Републике Српске, одржан је Светосавски бал у великој сали ''Москва'' хотела ''Москва'' у етно-селу Станишићи у Бијељини.

У склопу Светосавског бала Преосвећени Владика г. Хризостом изговорио је поздравно слово, које гласи:

Уважени изасланиче Предсједника Републике, уважени министри, господине Градоначелниче, часни оци, драги гости и драги учесници Светосавског бала, даме и господо,

Све вас у своје лично име и у име свег свештенства и вјерног народа Епархије зворничко-тузланске срдачно поздрављамо. Радујемо се вечерас као домаћини ове Светосавске манифестације.  Желимо, прије свега,  да се вечерас осјећате срећно, пријатно и поносно. Светосавски бал је културно-национална манифестација на коју смо ми и као народ и као  Црква поносни.

Прослависмо нашег Светог оца Саву како приличи и доликује литургијски у нашим светим црквама, духовним академијама по нашим школама, заводима и високим школским установама. Прослависмо га као нашег просветитеља, учитеља и Архиепископа.

И ево на крају ових светосавских прослављања из дубине нашег народног стваралаштва приносимо Светитељу Сави похвалу и кроз ову Светосавску манифестацију за ову 2015.годину. Као и претходне године, и овај Светосавски бал посвећен је идеји слободе која је испољена у Другом српском устанку 1815. године. Циљ је да из наше историје црпимо све најбоље и најплеменитије, а то су Слобода, Мир, Доброта, Богољубље и Родољубље! Томе су нас учили и тиме су нас задојили свети преци. Томе нас је учио и тиме нас је задојио и Свети Сава. Зато му и посвећујемо ову нашу малу захвалност.

Светосавски бал је културна манифестација урбаних Срба,  настала у 19. вијеку, настала и осмишљена у духу високих градских култура Беча и Будимпеште. Светосавски бал је био показатељ и мјерило културног домета Срба, али и њиховог материјалног успона. Срби Беча и Будим-Пеште више нису били обични граничари, нити аграмати дођоши, нити прости паори, већ грађани високе културе и стила, науке и технологије. Тај свој достигнути реноме показали су свом народу, али и странцима, кроз плес, музику, забаву или бал који се могао  поредити са градским манифестацијама: Германа, Мађара, Јевреја, Чеха и других европских народа.

Велики Цар и псалмопјевац Давид, али не смо он, каже:

''Хвалите Бога у светињи његовој...
Хвалите га уз глас труба, хвалите га уз харфу и гусле.
Хвалите га с бубњем и весељем, хвалите га уз жице и органе,
Хвалите га уз јасне кимвале,
хвалите га уз кимвале громогласне''

На фрескама у припрати манастира Светог Јована Крститеља код Сераза у Грчкој изабражено је наше српско народно коло у нашој народној костимографији. Текст који прати ову фреску гласи: "Хвали Бога и у колу ..."

Управо то и ми вечерас желимо свима вама овдје сабранима. Радујмо се и веселимо се! Светитеља Саву увијек славимо и благодаримо му за све што је за нас учинио и у аманет нам оставио.

Нека је срећан и благословен овај Светосавски бал.

Дозволите да се захвалимо: Генералном покровитељу господину Милораду Додику, Предсједнику Републике Српске, којег овом приликом срдачно поздрављамо; Општини и граду Бијељина и градоначелнику господину Мићи Мићићу; свим спонзорима и донаторима; Радио-телевизији Републике Српске као медијском покровитељу; посебно Организационом одбору за сав уложени труд и велику храброст; посебно учесницима програма, које, молимо, поздравите једним аплаузом; свима вама присутнима што сте нас почаствовали својим доласком; гледаоцима Радио-телевизије Р.Српске који прате овај програм које срдачно поздарављамо. Живјели и нека је срећно!

Извор: Епархија зворничко-тузланска