Светосавски балови у Бијељини и Брчком

Светосавски балови у Бијељини и Брчком
Светосавски балови у Бијељини и Брчком
Светосавски балови у Бијељини и Брчком
Светосавски балови у Бијељини и Брчком

У етно-селу ,,Станишићи” у Бијељини 6. фебруара 2016. године традиционално је одржан Светосавски бал у организацији Светосавске омладниске заједнице Епархије зворничко- тузланске.

Светосавски бал се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске г. Милорада Додика, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, као и медијску подршку РТРС-а.

На самом почетку прочитано је писмо предсједника Милорада Додика који је упутио извињење због одсуства, пружајући своју подршку организаторима, истакавши да је у тешким временима за наш народ јако битно баштинити традицију, како бисмо очували национално јединство. У име преосвећеног владике Хризостома присутне је поздравио архијерејски намјесник бијељински протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, а у име Градске управе Бијељине обратио се градоначелник г. Мићо Мићић.

У умјетничком дијелу програма наступили су драмска умјетница Биљана Ђуровић, оркестар Бобана Копуновића, Бора Дугић, Лена Ковачевић, Драгица Радосављевић-Цакана, Чеда Марковић, Мира Шкорић, Снежана Копуновић, КУД ,,Градимир” из Београда и СПЦД ,,Србадија” из Бијељине. Светосавском балу присуствовао је велики број људи из вјерског, јавног, политичког, културног, привредног и спортског живота града и региона.

У Брчком је 6. фебруара 2016. године одржан 15. традиционални Светосавски бал, у организацији Светосавске омладинске заједнице. У свечаном салону „Двор“, организован је бал уз присуство свештенства архијерејског намјесништва брчанског и око 300 званица и гостију из јавног, политичког и културног живота града.

Након химне Светоме Сави, присутнима се обратио координатор Светосавске омладинске заједнице ђакон Кристијан Ђокић рекавши: „У име организатора Светосавске омладинске заједнице, срдачно Вас поздрављам и желим Вам добродошлицу на овај узвишени моменат нашег духовног живота, на овај Светосавски бал посвећен нашем  највећем  и све временом српском апостолу и светитељу Светоме Сави.  Захваљујем свима Вама који сте вечерас  уприличили ову духовну радост и који сте својим присуством увеличали и подржали ову светосавску манифестацију, јер смо сви овдје овог тренутка сабрани и окупљени да у јединству наше вјере и духа, покажемо једномисленост  у очувању наше историје, традиције, духовности и националног идентитета. Желим да Светосавски бал настави да живи и у будућности и да нас окупља око нашега Светога Саве .“ 

Присутнима се обратила и предсједница Светосавске омладинске заједнице Теодора Пантић и уједно се захвалила свим донаторима који су потпомогли организацију бала.

Потом је услиједио званични дио Светосавског бала а учесници који су уприличили ову свечану манифестацију били су: Етно група "Траг" из Бања Луке, глумци Бранислав Лечић и Горан Јокић, ансамбл „Бисерница“ из Бијељине, фолклорни ансамбл СПКД „Просвјета“ из Брчког,  хор „Свети Стефан Дечански“  и вокални солиста Стефан Калајџић из Брчког.  Манифестацију  је медијски пропратила локална ХИТ телевизија из Брчког.

Извор: Епархија зворничко-тузланска