„Светосавски дарови“ у Љигу

Поводом Савиндана, Црквена општина Љиг је организовала дванаесто по реду Светосавско-донаторско вече и светосавски бал под називом Светосавски дарови. Сa благословом  Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, ово светосавско вече одржано је 28. јануара 2017. године у хотелу „Љиг“. У званичном делу вечери учествовали су: ђакон Ненад Илић из Београда, ученици Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, Зоран Јаковљевић и КУД „Љиг“ .

Након молитве старешина цркве протојереј Светолик Марковић је поздравио присутне и захвалио свима који својим доласком потврђују своју припадност Цркви и своју добру вољу да учествују у прикупљању средстава за наставак живописања  љишког храма и у обнови средњовековне цркве Светог Јована Крститеља у селу Дићи:

-Даривање или даровање суштински израз хришћанског живота и хришћанске вере, дарујемо оне које волимо, тако и на овој светосавској вечери дарујемо најпре једни друге својим присуством, својим ликом, а то је одувек било најважније. Данас, нажалост, у свеопштој јурњави и трци немамо времена ни за оне са којима живимо под истим кровом, а камоли за познанике и комшије. Црква љишка најпре због тога истрајава у организовању ове светосавске вечери.

У надахнутој и са великом пажњом саслушаној светосавској беседи, ђакон Ненад Илић је истакао захвалност као заборављену врлину, коју треба да негујемо и преносимо на своју децу, како би они били захвални својим родитељима, својим прецима, својим учитељима и наставницима. Ђакон се посебно осврнуо на Беседу о правој вери Светог Саве изговорену у манастиру Жичи 1221. године: -У тој беседи је све речено, то је код  трајно запечаћен у нама.То је оставштина и тестамент, то је заповест коју потомству оставља први српски Архиепископ, како Срби треба да живе и шта да чине да би имали вечни живот.

Ђакон Илић је присутнима је појаснио да Свети Сава није фигура из наше прошлости, које се сећамо једном годишње у школама, већ живи учитељ вере, чије су речи и данас веома актуелне и примењиве у савременом животу.

После наступа ученица музичке школе и здравичара Зорана Јаковљевића из Љига, старешина цркве је све присутне упознао са планираним грађевинским радовима у 2017.године, а потом је КУД „Љиг“  отворио светосавски бал.

Извор: Епархија жичка