Светосавски омладински камп „Свети краљ Драгутин“

Светосавски омладински камп „Свети краљ Драгутин“ је камп који благословом Његовог Преосвештенства г. Хризостома  организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске.

Свјесни потребе за новим видом едукације младих и савременим мисијским захтјевима који се стављају пред Цркву, те у сарадњи са релевантним институцијама и појединцима, коначно су се стекли услови за реализовање овог пројекта. Камп „Свети краљ Драгутин“ ће се одржати у периоду од 09. јула до 13. августа. Полазници су дјеца узраста од 13 до 15 година, који ће боравити на Озрену у манастиру светог оца Николаја. Камп има за циљ да окупи дјецу из региона и дијаспоре. Идеја организатора јесте да у свакој групи буде један број дјеце из Републике Српске, а остали да долазе из других земаља, што овом кампу даје међународни карактер.

Манастир светог оца Николаја на Озрену изабран је за мјесто одржавања због веома живописног и амбијенталног окружења. Налази се на 7 км јужно од Петрова у планинском окружењу кроз које протиче ријека Спреча. Ријеч је о средњовјековном манастиру, једној од задужбина светородне лозе Немањића. У марту 2003. године манастир је проглашен националним спомеником Босне и Херцеговине. Из тог разлога смо и увјерени да ће то сигурно бити мјесто сусрета, упознавања, лијепог дружења за све оне који желе да сазнају нешто више о својој православној вјери, историји и култури чији су носиоци.

За успјешно спровођење програмом предвиђених активности обезбијеђени су квалитетни људски ресурси, одлични смјештајни капацитети, адекватна техничка подршка, те неопходна медицинска њега. Поред предавања, програмом су предвиђене и друге дневне активности попут креативних радионица, спортских дружења, излета, посјета културним и историјским споменицима. О раду кампа бринуће се координатори, стручно особље, предавачи, волонтери. Предвиђено је да свака група буде састављена од двадесет и пет полазника. Полазници би боравили у реновираном манастирском простору за ту намјену. Пријаве ће се вршити преко надлежних свештеника и вјероучитеља или лично. Коначни рок за пријаву полазника је 1. јул 2016. За детаљније информације обратити се координатору пројекта свештенику Срђану Радмановићу на телефон: 00 387 65 386 451 или електронским путем: sergijeradmanovic@gmail.com