Светосавски рецитал и приредба у Пожеги

Светосавски рецитал и приредба у Пожеги
Светосавски рецитал и приредба у Пожеги
Светосавски рецитал и приредба у Пожеги
Светосавски рецитал и приредба у Пожеги

На празник првог српског архиепископа и највећег учитеља Светог Саве у цркви Светог цара Констанитина и царице Јелене у Пожеги организован је рецитал за ученике основношколског узраста. Као скроман ђачки знак захвалности овом великом Светитељу за све што нам је оставио у наслеђе, ученици су рецитовали песмице на тему живота и дела Светог Саве. Ове године учешћа у рециталу узело је готово стотину учесника од којих је најмлађи имао само три године. Већина учесника су непосредно пред рецитал су отпојали Богу и Светитељу славопој на Светој Литургији и причестили се Светим Христовим Тајнама.

Све обавезе око организације и реализације рецитала преузели су и одговорно их изврсили вероучитељи Александар Каранац и Саша Варагић. Велику захвалност треба изразити старешини цркве оцу Ненаду Величковићу чијим трудом и залагањем су обезбеђени и пригодни пакетићи за све учеснике рецитала, као и за сву децу која су била на Светој Литургији а нису узели директонг учешћа у рецитовању.

Први српски архиепископ, Свети Сава, је свечано прослављен и у ОШ „Емилија Остојић“. Прослава је започела литургијским сабрањем у храму Св. цара Константина и Св.царице Јелене у Пожеги. Литургији је присуствао велики број деце, родитеља и наставника који су са својим, вероучитељима дошли да у Цркви започну прославу Св. Саве. После Св. евхаристије деца су рецитовала и добила „светосавске пакетиће“ које је припремила ЦО Пожега.

Славље је настављено у ОШ „Емилија Остојић“. Огледна активност, наставнице музичког Александре Тијанић и вероучитеља Немање Тимотијевића, се састоји у припремању два хора: деце и наставника, који су одговарали и певали све песме током богослужења – приношења славског колача и жита. Хорови су наизменично певали све тропаре и песме током богослужења. Након тога су хорови певали духовне песме, деца су рецитовала, приказала пригодну приредбу и приказан је филм који су припремила деца са својим наставницима, у манастиру из XIII века у храму Св. Георгија у Годовику, у част празника. На тај начин су деца и наставници активно учествовали у богослужењу и прослави славе Св. Саве. Гости су били представници општинске, војне и других градских установа, родитељи, деца, наставници…

Свечаност је завршена говором свештеника, директора школе и трпезом љубави у свечаној сали школе.

Извор: Епархија тимочка