Светосавско летовалиште у Мелбурну

Светосавско летовалиште у Мелбурну
Светосавско летовалиште у Мелбурну
Светосавско летовалиште у Мелбурну
Светосавско летовалиште у Мелбурну

Светосавско летовалиште мелбурнског намесништва одржано од 24. до 26. децембра 2015. године.

Нудећи велики избор активности за српску православну децу Мелбурна, Ђилонга и околине, свештенство мелбурнског намесништва је одлучило да се два тродневна летовалиштa одрже упредо - за старију децу и омладину у манастиру Светога Саве у Илајну, а за млађу децу код цркве Светог Саве у Гринсбороу и у Илајну.

Свакога дана, после јутарње молитве у храмовима, деца су похађала часове српске историје и православне веронауке, на којима је описан литургијски смисао живота православних хришћана у оквиру Цркве, као и детаљи из Светога Писма везани за богочовечански живот и спасоносну мисију Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

Детаљи из историје српског народа су описани на начин прилагођен узрасту, тако да малишани (већином рођени у Аустралији) схвате да је српски род, коме припадају, народ са дугом и богатом историјом, са којом могу да се поносе.

Вредно је поменути и трудбенике који организују и раде на летовалиштима, на првом месту протојереја Милића Ракића, који је главни организатор летовалишта са ноћењем у манастиру, који је сабрао велики број малишана из своје парохије, као и чланице Кола српских сестара, које су спремале оброке и бринуле о деци и просторијама где су деца боравила. Помагали су им и остали свештеници из Мелбурна и Ђилонга, као и дивно братство, светиње свих Срба Аустралије, Илајнског манастира.

У Гринсбороу, Коло српских сестара "Огњена Марија" на челу са сестром Љубинком Седларевић је обезбедило оброке за децу уз помоћ родитеља, а програмски део летовалишта је била обавеза протонамесника Владислава Шиповца. Сестре из Савеза Кола српских сестара Мирјана Брчин и Светлана Јеремић су обезбедиле радионице за децу као и администрацију око уписа и осталог.

Круна рада летовалишта збила се у 25. и 26. децембра 2015. године у манастиру, када су деца, свештеници, васпитачи и родитељи били почаствовани присуством преосвећеног Епископа г. Иринеја. После вечере, Владика је повео малишане у манастирски храм Светог Алимпија Столпника испитујући их штa су научили из области иконописања. Сутрадан, Преосвећени Епископ је служио свету Литургију уз саслужење више свештеника и ђакона, a одговарали су талентовани чланови породице Пантелић. У току Литургије малишани су се причестили, сјединивши се са Господом кроз свету тајну причешћа и тиме употпунили оно о чему су учили током саборовања. Владика је беседио о светом Јеванђељу, а при крају Литургије деци је објаснио да се ове године обележава 100-годишњица албанске голготе и ANZAC битке на Галипољу. Тим поводом протојереј Драгољуб Пантелић је направио блок од воска са изрезбареним бројем 100 у коме су деца упалилa воштаницу у спомен оних који су погинули у току Првог светског рата.

протонамесник В. Шиповац

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска