Светосимеоновска академија у Беранама

Светосимеоновска академија у Беранама
Светосимеоновска академија у Беранама
Светосимеоновска академија у Беранама
Светосимеоновска академија у Беранама

Поводом празника Светог Симеона Мироточивог, храмовне славе Саборне цркве која се гради у Беранама, 22. фебруара 2016. годне у беранском Центру за културу одржана је свечана академија.

Академији, коју су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, као и бројно свештенство, монаштво и велики број грађана Берана. Бесједу, поводом прослављања празника Светог Симеона Мироточивог, коме је посвећен будући Саборни храм у Беранама, одржао је архимандрит Тихон, игуман манастира Студенице.

„О Немањином животу писали су неки значајни писци. У 13. веку писао је монах Теодосије, ученик Доментијанов, пре њега писао је сам Доментијан, ученик Светог Саве, пре њега је писао Стефан Првовенчани као жупан, син Немањин, а пре њега је писао Свети Сава, опет син Немањин. За духовност српског народа и за даљу судбину најзначајнији су његови последњи тренуци и последње године.Свети Сава у манастиру Студеници описује те последње тренутке, пише један извештај о његовој смрти, пише цео живот, али тај извештај је посебан о Немањиним последњим тренуцима. Ми данас, поучени Савиним тумачењем житија Немањиног, треба да искористимо оно што нам је показао и да, такође, на Немањин живот гледамо у светлости Суда Божјег и Царства Божјег. Ове поуке темеље се на Немањином житију, њима се житије завршава, али претходе Студеничком типику, одређују тумачење целог Типика, у каквој духовној атмосфери треба да се расуђује о свему што тамо пише. Дакле, поучени овим списом Светог Саве.Можемо да кажемо овако: ми волимо прошлост, њоме се надахњујемо, проучавамо је, прошлост нам је залеђина, али, ми не само да се суштински не враћамо у прошлост, ми само хоћемо будућност. Сваким даном смо старији, умиремо, болујемо, али треба да знамо, сваки дан који прође за нас је, у ствари, добитак јер све смо ближи догађају о коме нам је Свети Сава говорио као круни Немањиног житија, доласку Христа Судије и остварењу Царства Божјег и правде Његове, укидању смрти за човечанство и за сву творевину, анђелском весељу и васкрсењу мртвих“, казао је, између осталог, архимандрит Тихон.

Саборни храм Светог Симеона Стефана Немање у Беранама, који је у градитељском погледу веома захтјеван и монументалан, планирано је да буде завршен до 2019, чиме ће се Епархије будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране укључити у велики јубилеј Српске православне цркве – осамсто година од њеног оснивања. Када храм, у славу Божју, а захваљујући помоћи вјерног народа и свих људи добре воље, буде завршен,биће на понос свих житеља Берана и Црне Горе.

У културно-умјетничком програму учествовали су: хор Свете мати Анастасије, гуслар Вујадин Добрашиновић, рецитатори Васко Драговић и Јелена Божовић, Православна омладина Светог Евстатија српског, трио „Аppassionato“, а водитељи су били Ирина Кастратовић и Никола Урошевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка