Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини

Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини
Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини
Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини
Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини

Слава поклоничке агенције „Доброчинство“

Упрепуној сали Коларчеве задужбине славило се име Господње и име Преподобног Симеона Мироточивог, творца српске државе и бранитеља Православља, како је у беседио протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Молитвеном сабрању присуствовао је Патријарх српски г. Иринеј у пратњи свештенства.

Велики број присутних и званица у једном духу је слушао молитвене песме Свјатиј Боже, Свјат, Свјат, Свјат; Тебе појем, Благословен грјадиј, Буди имја Господње и II руковет Стеванa Стојановићa Мокрањца.

Много је синоћ духовних и историјских порука упућено са Светосимеоновске академије. Посебним избором текстова, драмски уметник Гојко Балетић казивао је о Првом светском рату, о храброј и страдалној српској војсци која је са Господом у срцу бранила своје Отечество и сведочила истину.

Композитор Светислав Д. Божић, наш уважени музички композитор, такође је присуствовао Светосимеоновској академији. Његова композиција Сербиа (одломци на текст М. Црњанског) у извођењу синоћног домаћина музичког дела, мешовитог хора  АКУД „Иво Лола Рибар“, направила је увод у сплет српских песама: Креће се лађа француска, Тамо далеко (за обе композиције аранжман је написао Милован Панчић, диригент хора).

Сви окупљени на овом посебном духовно-културном сабрању ускликнули су завршном песмом Ој Србијо мила мати.

За више од двадесет година постојања Aкадемија је постала духовна и културна институција. Светосимеоновске беседе су држали: блаженопочивши Патријарх српски Павле, Митрополит црногорско- приморски Амфилохије, Епископ браничевски Игнатије, Епископ ремезијански Андреј, академици Војислав Ђурић, Владета Јеротић, Божидар Ферјанчић, Љубомир Симовић, Матија Бећковић...

Композитор Зоран Христић је за Академију компоновао Силу Крста, премијерно изведену на Академији 1998. године, Други део Силе Крста као и Десет обраћања Богородици Тројеручици на стихове Љубомира Симовића.

За Светосимеоновску академију академик Светлана Велмар-Јанковић написала је Молитву Светом Симеону.

Академију сваке године организује „Доброчинство“, поклоничка агенција Српске Православне Цркве. Захваљујући Канцеларији за сарадњу са Црквама и верским заједницама и Скупштини Града - Секретаријату за културу, академија траје годинама.

Зорица Зец