Светосимеоновска академија "Доброчинствa"

Светосимеоновска академија у организацији Поклоничке агенције Српске Православне Цркве "Доброчинство" биће одржана у Коларчевој задужбини 26. фебруара 2015. године у 20 часова.

Како је за Радио Слово Љубве  рекао директор "Доброчинствa" г. Драган Вукић, беседу ће казивати Епископ топлички Арсеније, викар Патријарха српског. И на овогодишњем сабрању, које је током две деценије даривало антологијске беседе и значајана музичка дела, биће премијерних извођења: „Литургија Светог Јована Златоустог“ за Мешовити хор и „Чета патријарха Павла“ на стихове Петра Пајића, композитора Светислава Божића. Наступиће и Мешовити хор РТС-а којим диригује Олга Милићевић.

Поклоничка агенција "Доброчинство" налази се у Добрињској улици бр. 2 у Београду, бр. тел. 011-2686-445 и 011-2687-416, http://dobrocinstvo.rs/

Поклоничку агенцију Доброчинство основала је 1990. године Српска Православна Црква, с намером да Србе из домовине и расејања кроз добро осмишљене програме води на изворе њиховог духовног и националног идентитета, а странце на најбољи начин упозна са споменицима српске духовности и културе. У протеклом периоду са Доброчинством је путовало преко 80.000  путника на поклоничка путовањима, по земљи и свету. Сваки програм Доброчинства је антологијски и резулатат дугогодишњег  искуства и истраживања културе и духовности сваког од ходочасничких простора. У тридесетак домаћих и двадесетак иностраних поклоничких путовања, обухваћено је око две стотине цркава и манастира, заслужних за историју културе и духовности православних земаља. Доживите у правом смислу српске манастире и светиње осталих православних народа са Доброчинством.

На челу Доброчинства од његовог оснивања је г. Драган Вукић, по образовању дипломирани теолог, зачетник верског туризма у Србији, стручњак који четврт века води ходочаснике путем духовног Источника, први у земљи који је добио награду "Туристички цвет", рекордер по броју поклоничких путовања на Свету Гору, у Свету Земљу и врсни познавалац Цариграда и других дестинација у земљи и свету, аутор јединствене књиге "Цариград - око Васељене" о 16 векова трајања славне престонице, као и више стотина чланака. Учесник је десетина радијских и телевизијских емисија, члан Комисије за полагање стручног испита за туристичке водиче и сарадник Високе туристичке школе струковних студија у Београди и ПМФ у Новом Саду. Као делегат Светог архијеријског Синода Српске Православне Цркве учествовао је у раду конференције „Поклоничка путовања“ у Москви 2009. у организацији Руске Православне Цркве. Држао је Светосавску беседу поводом Савин дана у позоришту у Сенти 2013. године и Будимпешти у свечаној сали Парламента. Учесник је великог телевизијског серијала поводом 1700 година Миланског едикта и предавања о цару Константину у оквиру Сајма туризма у Београду марта 2013. на Београдском сајму.

Извор: Радио Слово љубве