Светосимеоновске академије у Зворнику и Теслићу

Светосимеоновске академије у Зворнику и Теслићу
Светосимеоновске академије у Зворнику и Теслићу
Светосимеоновске академије у Зворнику и Теслићу
Светосимеоновске академије у Зворнику и Теслићу

Поводом дана успомене Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање 25. фебруара 2014. године у Центру за културу у Зворнику, у организацији СПКД ''Просвјета'', одржана Светосимеоновска духовна академија.

Академији су, осим чланова ''Просвјете'' Зворник, присутвовали Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом са свештенством Архијерејског намјесништва зворничког, начелник Општине Зворник г. Зоран Стевановић и многобројни житељи Зворника. Светосимеоновску духовну академију припремили су и извели ученици Техничког школског центра из Каракаја и најмлађи чланови КУД-а, народни гуслар и други. Бесједу о Светом Симеону произнио је владика Хризостом.

У години која је пред нама обиљежавамо неколико значајних јубилеја, међу којима је и деветстота годишњица рођења Стефана Немање – светог Симеона Мироточивог. Скроман допринос обиљежавању овог значајног догађаја приређен је и у Теслићу, гдје је у вече Месопусне недјеље одржана свечана Светосимеоновска академија, у организацији Архијерејског намјесништва Теслићког и Светосавске омладинске заједнице Теслић. 

Академији је претходило вечерње богослужење у Спомен-храму Пресвете Тројице у Теслићу, које је служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом.

На почетку свечане академије Владика Хризостом је поздравио присутне и упутио ријечи благослова, истакавши значај јубилеја који прослављамо, те благословио пројекат ''Историја православља у Поусорју'', који  је промовисан на академији.
Поменути  пројекат, покренут на иницијативу Архијерејског намјесништва Теслићког, има за циљ да у широком захвату покрене историјско истраживање простора у долини ријеке Усоре, да се позабави преиспитивањем постојећих сазнања, те да пробуди интерес јавности за даља и дубља истраживања. Као основни оријентири у овом подухвату треба да послуже недовољно истражени археолошки локалитети, који сежу у дубину античког временског оквира, средњевјековна сјеверна Босна, односно област Усора и Соли, са посебним освртом на период када је овим крајевима управљао благовјерни краљ Драгутин Немањић, па све до новије историје негдашњег Тешањског протопрезвитеријата и периода Свјетских ратова.

Одличан историјски пресјек и извјештај о резултатима најновијих истраживања на локалитетима који се историјски вежу за област Усора, пружио је у свом излагању магистар Славољуб Лукић, историчар из Бањалуке.  Присутнима се обратио и Алекса Касаповић, који се до сада бавио етнографским истраживањима на простору општине Теслић. Била је ово прилика и да се јавност упозна са идејним рјешењем историјске карте Поусорја.

Сам пројекат ''Историја православља у Поусорју'' обухватиће два циклуса предавања о духовном и историјском наслијеђу простора који данас улази у састав Архијерејског намјесништва Теслићког, на основу подјеле на парохијске цјелине. У завршници, пројекат предвиђа израду историјске карте и публикацију прикупљених материјала, који би пружали аутентичан приказ и достојанствено свједочанство духовног и културно-историјског наслијеђа српског Поусорја.

Извор: Епархија зворничко-тузланска