Световасилијевски сабор у Острогу

Ријеке православних вјерника слиле су се данас у манастир Острог, на традиционални сабор поводом празника Светог Василија Острошког Чудотворца

У Острогу је јутрос служена Света архијерејска литургија којом је началствовао Митрополит либертвилско-чикашки Господин Христофор. Са њим су још служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Господа Епископи кемеровско-новокузњецки Аристарх (гост из Русије), новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин и диоклијски Јован, уз саслужење свештенства и народа.

Митрополит Христофор (Ковачевић) је рођен у Америци, а његови родитељи су се у њу почетком 20. вијека одселили са Грахова и Вислуса. Он је се у току Свете службе Божије обратио вјерном народу, рекавши да је српски језик научио у Богословији и да је вољом и љубављу Божјом у животу имао великих доживљаја у Острогу. „Наши у Америци Србију и Црну Гору зову стари крај. И данас ме ево међу вама, ходочастим исто као ви. Божјом вољом, бар још једном док сам жив, на дан Светога Василија, да служим службу и да овдје будем присутан на овај велики дан".

„Благодаран сам Господу и Митрополиту Амфилохију који ме је позвао да данас будем са вама. Нека Божји благослов буде на вама, на вашој дјеци и омладини, да осјетитете блаженства о којима говори Свето Јеванђеље и оно што је проповиједао Свети Василије српском православном народу", рекао је Митрополит Христофор.

Поздрављајући браћу архијереје, чије присуство на служби је потврдило да је Црква Једна, Света, Саборна и Апостолска, и вјернике поздравом „Христос воскресе", Митрополит Амфилохије је пожелио да „благослов Светог Василија, његова вјера, његова нада, његова љубав, његова сила од Христа Бога добијена буду са вама - да их понесете са собом у својим срцима и умовима".

„Нека вас преобрази, помилује и подари вам здравље душе и тијела. И благослов свима вашима и свима онима који се моле Господу и који се клањају Имену Светом Његовом".

Владика Амфилохије је у архипастирској бесједи посебно указао на проблем чедоморства и позвао оне мајке које су учиниле тај гријех „да се покају пред Богом и да савјетују друге да не чине такав злочин".

„Нека би Господ у нама укријепио вјеру Светога Василија, праву православну вјеру. Нека би свима подарио здравље, напредак, радост, мир Црној Гори, нашем народу српском православном широм свијета, свима православнима на пет континената и свима људима добре воље. Свима благослов, просвећење, милост и сваки небески дар - амин, Боже дај", рекао је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска