Светска конференција у Ербилу о будућности Јазида и хришћана у Ираку

Јуче, у недељу, у Ербилу је отворена дводневна међународна конференција о будућности Јазида и хришћана у Ираку, с обзиром на то да хиљаде породица из подручја са верским мањинама и даље напуштају земљу бежећи у заштићену Европу. На конференцији учествују 32 земље, а општа тема је: „Будућност Јазида и хришћана у Ираку; геноцид и етничко чишћење“.

На конференцији ће се проучити садашње стање верских мањина, од којих су многе расељене по Ираку услед напада ИСИЛ-а прошле године.

„Хоћемо да измађемо начин како међународна заједница може заштитити мањине у Ираку пошто смо сведоци тога да су многи одлучили да заувек напусте ову земљу“, речено је на конференцији за штампу. Учесници се надају да ће ова конференција бити полазиште за разговоре о будућности  и других мањина у Ираку.

Иначе, Ирак, у коме су живеле десетине верских и етничких заједница, настајао је да пружи безбедност својим мањинама све од његовог успостављања 20тих година прошлог века. Међутим, Јевреји и хришћани су током прошлог века драговољно и масовно напуштали Ирак, док је услед прогона почев од 2003. године, када је Ирак нападнут, долазило до све већег одласка чланова ових мањина.

Почев од 2003. године више од 60 цркава је гранатирано, углавном у Багдаду и Мосулу, док је десетине хришћанских свештеника депортовано или побијено, обавештава Хјуман Рајтс Воч. Само током 2007. године око 600 лица, углавном Јазида, убијено је приликом напада џихадиста по селима у Нинивској области.

У поређењу са другим ирачким крајевима, област Курдистана је релативно толерантна и пружа уточиште хришћанским и јазидским избеглицама, мада  критичари сматрају да би курдистанске власти требало да се више постарају око заштите ових мањина.

Извор: ОСР