Светски конгрес „Достојанство детета у дигаталном свету“

На Понтификалном Грегоријанском универзитету у Риму, од 3. до 6. октобра 2017., одржан је Светски конгрес „Достојанство детета у дигиталном свету“, у организацији поменутог Универзитета и Центра за заштиту деце.  Као резултат рада овог Конгреса донета је и „Римска декларација“, коју је Папи уручила једна млада девојка, у име милиона младих људи широм света којима је потребна заштита од сексуалног и другог облика злостављања на интернету.

Она је рекла да „користећи своје речи, верујемо да друштво може бити оцењивано према томе како третира своју децу“. Истичући право сваког детета да буде заштићено, ова девојка је позвала на јединство и сарадњу у потрази за тражењем позитивних и оснажујућих решења за све. У свом обраћању римокатоличком Поглавару рекла је да овај проблем не може да реши једна нација или једна компанија или једна вера, јер је ово глобални проблем који захтева глобално решење.

„Римска декларација“ апелује на све да стану у заштиту дечјег достојанства. Позива све светске лидере да крену у глобалну кампању ради подизања свести о едукацији и информисању људи о озбиљности злоупотребе деце; позива верске поглаваре да мобилишу све своје верне да се придруже глобалном покрету за заштиту деце; позива све парламенте света да побољшају своје законе ради боље дечје заштите; позива лидере технолошких компанија да се обавезују на развој и имплементацију нових алата и технологију у циљу спречавања злоупотреба деце на интернету. Сви ови изазови захтевају ново размишљање и приступ, повећану глобалну свест и надахнуто вођство.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања захвалио је окупљенима и у свом завршном обраћању позвао је да сви људи, све установе раде заједно на решавању овог проблема како би сви имали храбрости и радости да могу погледати у очи свако дете на свету. Додаје је да Црква данас мора посебно обраћати пажњу на заштиту малолетника, не само у својим редовима, већ и у друштву као целини, у целом свету.

Конгрес је окупио око 150 стручњака, научника, академских радника, пословних људи, личности цивилног друштва, политичара високог ранга и верске представнике широм света који су овом приликом дали свој допринос глобалној агенди за борбу против сексуалног злостављања деце на интернету и у дигиталном свету, уопште.

Онлајн злостављање деце је глобални проблем, који постоји у целом свету. Тако, међу говорницима су били и стручњаци из Кине, Русије, Сауди Арабије, Кеније, Пакистана, Етиопије, Тајланда, Аустралије. Међутим, како је о. Ханс Золнер, директор Центра за заштиту деце, изјавио за Ватикан радио, Конгрес није желео да позове и жртве онлајн злостављања штитећи њихово достојанство. Уместо тога, позвали су младе студенте који су свакако представници дигиталне генерације.

Овај значајан скуп су отворили ректор Грегоријанског Универзитета, исусовац Нуно да Силва Гонкалвес, председник Центра за заштиту деца, исусовац Ханс Золнер, поглавар реда исусоваца Артуро Соса, италијански министар просвете Валерија Федели и председник италијанског Сената Пјетро Грасо. У уводном делу Конгресу су се обратили кардинал Пјетро Паролин, секретар Св. столице и бароница Уједињеног Краљевства Џоана Шилдс. Кардинал је изјавио да је омаловажавање и злостављање детета за хришћанина не само злочин него и светогрђе, скврнављење свега оног што је свето, скврнављење присуства Бога у сваком људском бићу.

Првог дана Конгреса изнети су поражавајући подаци: свако треће дете на свету је жртва емоционалног злостављања, свако четврто доживи физичко насиље, а свака пета девојчица, односно сваки дванести дечак, сексуално су злостављани пре своје 18. године.

Иако је први дан обиловао статистичким подацима, истакнуто је да нема довољно информација о овом глобалном проблему и да су потребне промене у његовом решавању, са координисаним интердисциплинарно-међународним напорима. Др Дороти Розга, дугогодишњи стручњак УНИЦЕФ-а, а сада представник НВО, рекла је да је око 80 процената деце која су сексуално злостављана, онлајн или офлајн, заправо нападнута од особе из блиског окружења.

Представник Интерпола из Аустралије др Тим Морис говорио је о проблематици „даркнета“, тешко доступном „подземљу“ интернета, где се крију многи педофили. Он је рекао да ни једна култура или религија нису имуне на сексуално злостављање деце и да овде нема повезаности са етничком припадношћу, образовањем, социјалним или економским статусом. Међутим, постоји јасна полна подела: преступници су углавном мушкарци, док су жртве у већини случајева особе женског пола. Светски познати хирург др Доналд Хилтон са Универзитета у Тексасу проучавао је понашање мозга приликом гледања порнографског материјала. Коментаришући за Католичку новинску агенцију, изјавио је да је порнографски приступ у младости веома забрињавајућ, јер мозак детата и тинејџера још увек није развијен. На ово се надовезала др Мери Ен Лајден, говорећи о односу насиља и порнографије и дугорочним ефектима порнографском приступу.

Следећег дана су настављене сесије са основном поставком о потенцијалним решењима овог проблема. Проф. Давид Финкелхор, са Универзитета у Њу Хемпширу, говорио је о томе како је едукације деце, заправо, превенција дечје сексуалне експлоатације. Такође, др Јасмина Бирн из УНИЦЕФ-а додала је да су нам у школама потребни програми дигиталног описмењавања од најранијих година. Представница Фејсбука др Антигона Дејвис, директорка сигурносне политике у овој компанији, рекла је да Фејсбук има нулту толеранцију на објаве које садрже било какав вид сексуалне експлоатације деце, као и да у сарадњи са Мајкрософтом и Гуглом непрестано раде на сузбијању таквог садржаја на интернету. Главни службеник безбедности на мрежи у компанији Мајкрософт Жаклин Бишер изјавила је да технологија није направила овај проблем, нити технологија може сама да реши ово.

Ово је први светски конгрес који се бави темом злостављања деце у дигиталном свету, а претходио му је и Симпозијум „У циљу лечења и обнове“, који је организован 2012. од стране Грегоријанског универзитета у Риму. Треба подсетити да се са овим проблемом Католичка Црква систематски ухватила у коштац након велике афере 2002. године када су новинари „Бостон Глоба“ разоткрили многе случајеве сексуалног злостављања малолетника од стране свештенства.

Вероучитељ и теолог Младен Алексић