Светски савет Цркава: Цркве Украјине могу одиграти „водећу улогу“ у Украјини

Светски Савет Цркава је убеђен да Цркве у Украјини могу одиграти „водећу улогу“ при превладању завађених национализама. Овако извештава Фондација Про Оријенте у понедељак позивајући се на завршно саопштење делегације ССЦ која је посетила Кијев и Донбас. Ова женевска делегација је претходне недеље на лицу места водила разговоре са тамошњим водећим политичким и црквеним личностима.

Делегација се суочила са различитим верзијама узрока сукоба и конкретним искуствима Цркава. Истовремено се изражава очекивање да ће екуменски покрет правилно обавестити међународну заједницу о стању у Украјини како би се она снажније ангажовала на хуманитарном плану за напаћено становништво и подржала украјинске Цркве у њиховим настојањима на правди и миру. ССЦ ће се трудити да пронађе методе како би се украјинске Цркве и украјински народ боље пратили на „поклоничком путу ка правди и миру“, каже се у саопштењу.

Десеточлану делегацију под вођством генералног секретара ССЦ пастора Олава Твејта сачињавали су, између осталих: Митрополит Генадије (Цариградска Патријаршија), протојереј Михаило Гудјајев (Московска Патријаршија), британски англикански бискуп Кристофер Хил (председник Конференције европских Цркава) и други.

Делегација се састала са представницима Цркава, посетила је Центар за расељена лица у Кијеву, док је у области Луганска и Донбаса сагледала разарања настала услед борби последњих месеци. На основу својих утисака чланови делегације су истакли неопходност да се сукоб што пре оконча и „избегне још веће људско страдање“. Уз то, мора се појачати слање хуманитарне помоћи.

 Изричито се у завршном документу истиче да Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије „има централну улогу“ у трагању за миром, јединством и помирењем.

Иначе, Московска се Патријаршија непрестано залагала за територијални интегритет и јединство Украјине и много је настојала на пружању хуманитарне помоћи.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)