Светски савет Цркава изјављује солидарност са јерменским хришћама

Solidarität mit dem armenischen Volk... wie hier in Brüssel.Изјава Извршног одбора позива на "трајни мир" заснован на правди и људским правима за народ Нагорног Карабаха

У саопштењу је Светски савет Цркава нагласио солидарност са јерменским хришћанима, који се поново осећају угроженима геноцидом. У писму се дословно каже: „Придружујемо се  врховном католикос-патријарху Јерменске апостолске Цркве Карекину II у молитви за мудрост, јединство и мир. Светски савет Цркава такође  жали  жртве и људе погођене у шестонедељним борбама, који су претрпели не само „страшне губитке, већ и дугу историју борбе за самоопредељење у тој области“.

Извршни  одбор  Светског савета Цркава позитивно је поздравио примирје које је постигнуто руским посредовањем. Али сада је неопходно постићи „трајни мир“ за народ Нагорног Карабаха и шире регије.

Светски савет Цркава оштро је критиковао турског председника Реџепа Т. Ердогана, који је у вези са сукобом око Нагорног Карабаха изјавио да Турци сада морају да изврше задатак „који су њихови преци вековима извршавали у региону Кавказа“. Ово подсећање на јерменски геноцид у последњим годинама Отоманског царства почетком 20. века изазвало је дубоко огорчење јерменске дијаспоре широм света. Светски савет Цркава осудио је све такве „експлицитне или имплицитне“ претње.

У саопштењу се такође осуђују ратни злочини и употреба хемијског оружја и касетне муниције, као и напади на цивилно становништво, болнице и јавне институције.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)