Светски савет цркава изразио солидарност са жртвама тајфуна Хајан

Заједно са свим Црквама чланицама овог Савета, хришћанима и људима свих верских опредељења широм света, молићемо се за све оне који су погођени овом катастрофом.

Док званичан број жртава још није познат,  филипински званичници су изјавили да број жртава  може да достигне 10.000. Већ је више од пола милиона људи остало без дома, а више хиљада је повређено.

Преко наше партнерске екуменске организације, ACT Alliance, много Цркава чланица ССЦ-а из целог света реаговали су на ову тешку катастрофу. Чак и ако се настави са спасавањем, обновом и чишћењем, постоји опасност од друге олује која се приближава региону.

Молимо се за безбедност свих оних који учествују у рашчишћавању и обнови домова, као и оних који су преживели тајфун, а који су изгубили своје блиске особе, неке на најдраматичнији начин кад су њихова деца или чланови породице буквално однесени из њихових руку.

Примећујемо у овим катаклизмичним догађајима да су најчешће сиромашни ти који страдају и имају највише тешкоћа да обнове своје животе  ограниченим средствима. Позивамо хуманитарне организације и владе да не забораве најсиромашније, којима је одузето оно мало што су имали.

Извор: Светски савет Цркава