Светски савет Цркава основан пре 70 година

Пре 70 година основан је Светски савет Цркава, којих у овом тренутку има 350 као чланица. На овај начин он заступа око 500 милиона хришћана у целом свету. Ово тело је основано у Амстердаму на оснивачкој скупштини одржаној 23. августа 1948. године. И док је 147 Цркава било заступљено на самом оснивању, првенствено из Европе и Северне Америке, у садашњем његовом саставу превладавају Цркве из Африке, Азије, Карипских острва, Латинске Америке, као и Блиског и Средњег истока и подручја Тихог океана.

Римокатоличка Црква није чланица Светског савета Цркава (ССЦ), али одржава уске контакте преко једне од њених главних комисија, „Вера и поредак“, и то као пуноправни члан, а почев од 1965. године постоји заједничка радна група ССЦ и Папског савета за јединство хришћана.

Светски савет Цркава има седиште у Женеви. Његово врховно тело је Скупштина која се одржава сваких осам година (10. и последња скупштина одржана је 2013. у Бусану, у Кореји). Између скупштина сваке друге година заседа Централни одбор. Садашњи његов генерални секретар норвешки лутерански пастор Олав Фиксе Твејт.

Цариградска Патријаршија је чланица овог надконфесионалног тела од самог његовог оснивања 1948. године. Важан датум у историји ССЦ било је приступање Руске Православне Цркве 1961. године, па је током хладних односа између Истока и Запада ССЦ имало посредичну улогу. Овај Савет је привукао на себе пажњу и својим супротстављањем апартхеиду у Јужној Африци.

Извор: ССЦ (с немачког Информативна служба СПЦ)