Светски Савет Цркава прима честитке поводом годишњице

Светски Савез Цркава (ССЦ) примио је многе поруке од стране Цркава чланица сестринских организација и шире екуменске заједнице поводом 70 година рада (1948-2018).

Брат Алојз, приор заједнице у Тезеу, истиче да су и ССЦ и Тезе настали после Другог светског рата визијом њихових оснивача да се после ратних разарања треба борити за мир и хришћанско јединство.

Од свог оснивања ССЦ има за циљ да богословље упосли у служење другима, рекао је пречасни доктор Мартин Јунге, генерални секретар Лутерантског светског савеза, притом истакавши да овај Савез остаје посвећен екуменском покрету будући да је позван да сведочи Божију љубав која „привлачи све људе, мири их и чини да чезнемо за правдом и  миром за сву Божју творевину“.

Његова Светост Патријарх Кирил, предстојатељ Руске Православне Цркве, послао је такође срдачна честитања. У свом писму он пише да је „Светски савет Цркава својим дугогодишњим радом много учинио на развијању међуверског дијалога, неговању правде у друштву и мира међу народима“.

Конференција европских Цркава (КЕЦ) честита ССЦ на „импресивној историји“. У честитки се даље каже  да „када обележавамо остварења ових 70 година, благодаримона јединственој улози коју је ССЦ пружао одазивајући се Божјем позиву да ради на јединству, правди и миру“.

Његова Светост католиокос патријарх Карекин II, врховни Католик свих Јермена, упућује патријарашки благослов. „Усред текућих свесветских неспоразума, подела, конфликта и ратова 70-годишњица ССЦ нас подсећа на нашу заједничку одговорност за људски род, на Божју заповест о стварању о природи,“ пише Патријарх. „У данашњем свету ССЦ је образац заједништва хришћанских Цркава које траже... разрешење друштвених проблема усредсређујући се на заједничко служење зарад правде и мира“.

Честитке је упутио и председник Кинеског хришћанског савета пречасни Џао Фенг: „Захваљујемо на огромној подршци и помоћи који смо у последње три деценије добијали од ССЦ“. Председник Фондације „Религије за мир у Европи“ др Луиђи де Салвиа упућује такође честитке: „Желим Вам Божји благослов у Вашој мисији и уверавам Вас у нашу жељу да ћемо сарађивати на деликатном и неопходном подухвату који води ка помирењу међу религијама и миру међу народима“.

Извор: ССЦ (са енглеског Инфо служба СПЦ)