Светски савет цркава забринут за хришћанско наслеђе Нагорног Карабаха

As Armenians Burn Homes, Will Azerbaijan Protect Churches?Генерални секретар ССЦ Сауца страхује да ће цркве бити претворене у џамије

Привремени генерални секретар Светског савета цркава, Јоан Сауца, обратио се поводом тога генералној директорки Унесца Аудреи Азулаи. У недавном писму које је објавио Светски савет цркава, он скреће пажњу на чињеницу да је ова забринутост продубљена бомбардовањем саборне цркве Христа Спаситеља у Шуши и  чиновима вандализма у самој саборној цркви, „као и бројним извештајима о другим скврнављењима хришћанских цркава" после инвазије азербејџанске војске.

У садашњим областима Нагорног Карабаха под контролом Азербејџана налази се око 4.000 историјских, верских и културних споменика, од којих сваки упућује "снажну духовну и културну поруку", нагласио је Сауца. Уништавање овог драгоценог наслеђа био би „незаменљив губитак“ за цело човечанство, сматра румунски православни богослов. Генерални секретар је дословно изјавио: „Позивамо Унеско да предузме све одговарајуће мере да заштити ова хришћанска места“.

Треба поздравити чињеницу да ће мисија за утврђивање чињеница бити послата на територију ради састављања списка најважнијих црквених и културних места. Углавном, надати се да ће Унеско и друге међународне организације деловати брзо и одлучно.

Стиче се утисак да је Азербејџан већ почео да „преписује“ културну историју Нагорног Карабаха и да ће, као део овог подухвата, јерменске цркве бити претворене у џамије, навео је Сауца. Постоје с тим у вези твитови актуелног азербејџанског министра културе Анара Каримова. Још један лош знак је уништавање већине чувених крстастих каменова (хачкара) на јерменском гробљу Јулфа у азербејџанској енклави Нахичеван 2005. године. Разарање се догодило уз активно саучесништво азербејџанских функционера и припадника полицијских и војних јединица.

Извор: Катпрес (с немачког Р.)