Светски сусрет за мир, у Сарајеву септембра 2012.

Светски сусрет за мир, у Сарајеву септембра 2012.
Светски сусрет за мир, у Сарајеву септембра 2012.
Светски сусрет за мир, у Сарајеву септембра 2012.
Светски сусрет за мир, у Сарајеву септембра 2012.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј требало би да у септембру ове године борави на подручју Митрополије дабробосанске. Како је најавио Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, патријарх Иринеј ће предводити делегацију Српске Православне Цркве на великом међународном скупу „Свјетски сусрет за мир“, који ће од 9. до 11. септембра бити одржан у Сарајеву.

Владика Иринеј је рекао, на представљању овог међународног сусрета,  у Сарајеву, који је оцењен као највећи религијски и политички догађај у Босни и Херцеговини од посљедњег рата до данас, у организацији Заједнице светог Егидија из Рима, да се очекује да на њему учествују и великодостојници осталих Православних Цркава у свету.

Говорећи о главној теми овог великог скупа, миру, владика Иринеј је истакао да када верски представници говоре о миру, они тај мир не схватају на површински начин као пуко одсуство рата него мир схватају изнутра као животни квалитет који у себи садржи све оно друго што одсуство рата може и треба да донесе.

„То значи изградњу аутентичних, човека достојних односа међу народима и обезбеђивање живота у слободи и миру“ – рекао је епископ Иринеј.
Владика Иринеј је истакао да се мир у контексту вере у Бога схвата на позитивнији и конструктивнији начин, као духовна реалност која одсуство рата – ту негативну димензију – надопуњује позитивним садржајима, духовним стваралаштвом, узајамношћу, солидарношћу, међусобним прихватањем, без обзира на све различитости које међу људима постоје.

„Зато је од давнинâ приликом сусрета поздрав био `Мир теби`. Та суштина мира је нешто што је надахнуло организаторе да организују овај скуп. Очекујем да ћемо се сви молити за мир из дубине душе, а не лицемерно, али и добити поруке и надахнуће које ће нам помагати да се залажемо за мир у оквиру својих могућности“ - нагласио је Владика Иринеј.

Извор: Митрополија даборбосанска