Сви храмови у Малули су уништени и оскврнављени

Радикална Џабат ал-Нусра, опозициона група која је заузела мали хришћански градић Малулу у Сирији, последњих месеци оскврнавила је апсолутно све храмове у граду, извештава портал Ал Хадас позивајући се на либански дневни лист Ал Акбар. Према изјавама очевидаца који су побегли из Малуле током последњег војног сукоба у том крају, чланови Ал Нусре покушали су да потпуно промене религијски и архитектонско-историјски изглед античког хришћанског града: џихадисти су уништавали цркве и звонике. Судбина два светски чувена споменика Малуле била је ништа мање трагична: терористи су дигли у ваздух статуу Христа Спаситеља која је стајала на улазу у манастир Свете Текле, као и статуу Пресвете Богородице која је стајала близу хотела Сафир који је месецима служио као главно склониште за џихадисте.

Ипак, многи украдени предмети из града преживели су поставши кријумчарена роба. Према поузданим изворима листа Ал Акбар, чланови Ал Нусре тренутно су најактивнији продавци антиквитета на тржишту Блиског истока. Локални кријумчари помажу око „извоза“ светих предмета из Малуле у иностранство тако што превозе хришћанске споменике у више европских земаља – углавном у Италију и Турску. Према сазнањима, велики број старих икона, иконостосаса, крстова, реликвијара и статуа већ су изнесени из Сирије и послати у иностранство.

У тесној вези с тим су и покушаји да се ослободе монахиње из Малуле које су нестале у децембру 2013. године. Прошле недеље Роберт Абијад, председник Либанског православног већа, заједно са рођацима отетих монахиња из манастира Свете Текле, састао се са генералом Абасом Ибрахимом, шефом Либанске безбедносне службе. Oн  je у интервјуу Ал Акбару после састанка приметио да су преговори били плодни и да се улаже сав могућ труд  у сигурно ослобађање киднапованих монахиња. - Срећом, безбедносне снаге Ирака такође су се придружиле преговорима са отмичарима с обзиром на то да је једна од отетих грађанин Републике Ирака, изјавио је председник Већа.

Међутим, како се извештава, у недељу у сиријском граду Малули џихадисти из групе Џабат ал Нусра отели су архиепископа Абдо Ариша, брата Митрополита Мелкитске Католичке Цркве у Хомсу.

Извор: pravoslavie.ru