Сви хришћани света ове године прослављају Васкрс заједно

Васкрс 20. априла биће другачији од осталих, пошто, упркос другачијим пасхалијама, ове године свих 2,300.000.000 хришћана у свету, православни, римокатолици и протестанти, светкују празник Васкрсења Христовог истог датума.

Ово се не догађа  често. Почев од 16. века Православна Црква и западне Цркве држе се различитих календара: православни, дохалкидонски православни (оријентални) хришћани, па и унијати хришћани, држе се јулијанског календара тако названог по Јулију Цезару, док се римокатолички и протестантски хришћани држе грегоријанског календара који је 1582. године реформисао папа Григорије XIII. Датуми светковања Васкрса могу се разилазити и до пет недеља.

Столећима је датум светковања Празника над празницима био јабука раздора међу хришћанима. У западним Црквама Васкрс је свагда светкован у прву недељу после пролећног пуног месеца, док се Православна Црква држи другачије пасхалије, одн. начина израчунавања датума Васкрса; она се строго држи одлуке Првог васељенског сабора 325. године: Васкрс  се светкује после јеврејског празника Пасхе (Песаха), јер је хришћанска Пасха-Васкрс – Нова Пасха, па мора бити и временски после старозаветне Пасхе; затим, Васкрс се светкује после пролећне равнодневице и после пуног месеца.

Празник Васкрса је прослављан и биће прослављан заједно током округлих 1.500 година, између 1583. и 3000. године тачно 271 пут, обрачунали су астрономи – од чега у 20. веку 26 пута, у 21. веку 31 пут. Занимљиво је да су великодостојници Католичке Цркве у Јерусалиму, као мањинске Цркве,   одлучили 2013. године да Васкрс славе истог дана с православнима.

Извор: Катпрес (приредио Радомир Ракић)