Свјатејши Патријарх бугарски навршава 70. годину живота

Софија 15. октобар 2015. – Данас, 15. октобра навршава се 70 година од рођења Његове Светости Патријарха бугарског и Митрополита софијског Неофита.

Поглавар сестринске Бугарске Цркве прославиће овај датум без посебног обележавања, скромно, монашки, у манастиру у којем је и замонашен – у Тројанској светој обитељи. У овом манастиру Патријарх Неофит је јутрос са Митрополитима, члановима Св. Синода, Епископима и свештенством одслужио Божанску Литургију, а у наставку је служен молебан за здравље и спасење и долгоденствије Бугарског Патријарха, за достојно управљање Црквом Божјом и руковођење благочестивим бугарским народом.

 Са своје стране Патријарх Неофит је пожелео пуноћи Бугарске Православне Цркве здравље, благоденствије, мир, љубав и успех у сваком добром почетку. Патријарх је позвао све вернике да уместо честитки и, евентуално, цвећа сакупе новац којим ће се купити екограф за потребе акушерско-гинеколошле болнице „Шеиново“, која ове године навршава 80 година свога рада, као и за помоћ црквено-народним кухињама за бескућнике у Софији.

***

Биографија Патријарха Неофита

Нови бугарски патријарх, на крштењу Симеон Николов Димитров, рођен је 15. октобра 1945. у Софији. Софијску духовну семинарију је завршио 1965. да би од 1967. до 1971. студирао на Духовној академији Светог Климента Охридског у Софији. О јесени 1971. до 1973. године провео је на богословској специјализацији при катедри „Црквено певање“ на Московској духовној академији, да би од 1. септембра 1973. био предавач црквеног појања и диригент студентског хора на Духовној академији у Софији. У Тројанском манастиру је пострижен у монашки чин 3. августа 1975. кад је добио име Неофит. Чин монашења савршио је лично блаженопочивши патријарх Максим.

Патријарх Максим је рукоположио монаха Неофита у јерођаконски и јеромонашки чин у Саборној цркви Свете Недеље у Софији 1976. године. Почев од 1975. он је диригент Свештеничког хора, а од 1977. он је виши предавач источно-црквеног појања и богослужбене праксе на Софијској духовној академији. У тој служби остаје до 1980. године. У чин архимандрита произведен је у софијској Саборној цркви 21. новембра 1977. године.

За викарног епископа Митрополита софијског с титулом Левкијски хиротонисан је 8. децембра 1985. у патријаршијској катедрали Светог Александра Невског.

Почев од 1. децембра 1989. године епископ Неофит је ректор Софијске духовне академије, а 15. јула 1991. изабран је за првог декана Богословског факултета од како је 1. јула те године ова висока богословска школа враћена у састав Софијског универзитета. На овом положају је остао до јануара1992. године. Наиме, од 27. јануара 1992. епископ Неофит је главни секретар Светог Синода. За Митрополита доростолског и червенског изабран је 27. марта 1994. године, а канонски је устоличен 3. априла.

Међутим, одлуком Петог црквено-народног сабора од 17. децембра 2001. године Доростоло-червенска епархија је подељена на Русенску (град Русе на Дунаву) и Доростолску епархију, па је митрополит Неофит остао на Русенској митрополији, с тим да врши дужност администратора новоосноване Доростолске митрополије. Као Митрополит русенски обављао је дужност председника синодалне Просветне комисије.

За Патријарха Бугарске Православне Цркве изабран је 24. фебруара 2013. године.

Извор: Бугарска Патријаршија (приредила Информативна служба СПЦ)