Свјатејши Патријарх бугарски предложен за награду „Стара планина“

Софија, 11. октобар 2015. – Влада Републике Бугарске је предложила Председнику државе да поводом 70-годишњице одликује Његову Светост Патријарха бугарског и Митрополита софијског Неофита орденом „Стара планина“ првог степена за посебне заслуге за Бугарску.

Од избора за поглавара Бугарске Православне Цркве Свјатејши Патријарх се показао као изваредни духовни пастир своје пастве. С много такта он непрестано укрепљује људе на путу ка Богу, призива народ у љубав, јединство и састрадавање с другима у свима друштвеним искушењима и природним катаклизмама, каже се на званичном сајту ове Цркве.

И пре избора за Патријарха, у она смутна времена кад је био раскол унутар ове Цркве, као левкијски Епископ и русенски Митрополит, био је стожер у канонском Синоду Бугарске Цркве и ревносни трудбеник на делу успостављања њеног јединства.

Јуна 22, 2010, Митрополит Неофит је примио од Председника Бугарске орден Светих Кирила и Методија за личне заслуге на развијању Духовне академије (Богословског факултета) у Софији, за развој научно-просветног рада и међуодносе западног и источног хришћанства, а поводом 65-годишњице.

Извор: Бугарска Патријаршија (Р.Р.)