Сиријска курдска милиција ухапсила Асирце, међу којима и свештеника

Скоро 400  припадника  Асајиша (курдске безбедности)  партије Курдске демократске уније у Сирији опколили су област Маликија и тамо ухапсили 10 Асираца и хришћана, међу којима и асирског свештеника, чланове Друштвеног одбора Маликије, хришћанску групу, и асирске чланове оружаних заштитних јединица Маликије, у Хасаки.

То су били: свештеник Габријел Давид, делегат Сиријске Православне Патријаршије; Акикар Рашид,  службеник Скупштине Мајка Сирија; Аргон ал-Кхури, званичник из Безбедносног бироа Маликије који припада Асирским безбедносним јединицама; Џорџ Малкун, Фарук Хана, Афрам Дано, Басел Абел Ахад, Абдел Ахад Адам (инжињер), Алаа Абдел Ахад, Џорџ Шамас.

Према изјавама сведока,  сви су ухапшени због неовлашћеног преласка на „курску територију“.

Сви су били затворени четири сата, а онда су пуштени, осим Алаа Абдел Ахада и Џорџа Шамаса, који су остали у притвору. Отац Габријел је одбио да напусти затвор док и друге не пусте ослободе.

Партија декократске уније је објавила крајем 2013. године да успоставља „Курдску аутономну територију“ у областима на североистоку Сирије, која обухвата Африн и Аин Араб у провинцији Алепо, као и градове Камишли у провинцији Хасака, која се граничи са Турском и и Ираком.

Извор: ОСР