Тадић: Срби на Косову и Метохији најугроженији у Европи

- На Косову и Метохији за Србе ни данас нема безбедности, нема слободе кретања, нема правде, нема струје, воде, нити поштовања основних цивилизацијских норми. Зато желим да нагласим да не могу да се сложим са оптимистичким проценама из извештаја генералног секретара јер те тврдње демантује реално стање на терену - оценио је председник Србије Борис Тадић на седници Савета безбедности реагујући на извештај Бан Ки Муна у којем се наводи да је безбедносна ситуација на Косову стабилна, али да се у северном делу Косовске Митровице догодила серија инцидената.

- Насиље над Србима из косовског села Шилова, који су у зимском периоду данима били без струје јер су доведени у ситуацију да плаћајући рачуне такозваној републици Косово индиректно признају ову нелегалну творевину, још један је доказ о ширини притисака који трпе косовски Срби, најугроженија етничка скупина у данашњој Европи - наводи председник Србије. Он је навео и податке да је у мартовском насиљу 2004. године скоро 50.000 албанских екстремиста убило 19 људи, ранило 950, а више од четири хиљаде Срба протерало из својих домова. Тада је уништено 900 кућа, спаљено и минирано 35 хришћанских цркава и манастира, међу којима су и споменици културе од непроцењиве вредности за светску културну баштину из 14. и 16. века.
- Пет година касније, због организованог паљења наших цркава, ниједан кривац није у затвору. Зато сам позвао представнике Унмика и Еулекса да обезбеде да правда буде доступна сваком становнику Косова и Метохије, без обзира на етничку или верску припадност. Сваки злочин мора бити истражен и процесуиран, а злочинци се морају наћи пред праведним и непристрасним судом - рекао је Тадић.
Он је позвао све чланице УН које нису признале Косово да наставе да буду уздржане, док Међународни суд правде не да одговор на питање да ли је једнострано проглашење независности Косова у сагласности са међународним правом.