Тајне манастира Милешеве

Ризница манастира Милешеве чува тајну два монументална камена из шестог и деветог века, сведока прошлости Српске Цркве и српскога народа

У ризницу манастира Милешеве су 17. септембра  смештена два монументална камена. Један од њих садржи натпис  у стиху Епископа Стефана, пронађен на гробљу у селу Избичњу код Пријепоља. У натпису се помиње подизање више грађевина у време византијског цара Јустинијана (527-565), а други је натпис, који се датира у 9. век, непознатог понтифекса нађен у селу Дренови код Пријепоља.

Камене плоче и натписи су рестаурисани и конзервисани у Централном институту за консервацију и рестаурацију у Београду у сарадњи са Министарством за културу Републике Србије.

Директор Музеја у Пријепољу г. Славољуб Пушица истиче да је ово велики догађај везан за манастир Милешеву, јер је сусрет са прошлошћу уочи Осам векова Милешеве посебно значајан, зато што сведочи о нашим коренима и традицији, о историји српског народа пре Милешеве. 

Све што је Епископ милешевски Филарет започео на обележавању Осам векова Милешеве значајно је за све нас и за манастир Милешеву, који је сведок прошлог и весник будућег времена, сведок је историје Српске Цркве и српске државе.

„Камен из шестог века говори да је Епископ Стефан у време цара Диоклецијана написао текст: Све што видиш са овог места: цркве, градове, атријуме, и све остало, тада је подинуто.  А ми данас не видимо ништа од тога сем овог натписа на камену који је сачуван. Када се вратимо у време када је овај текст написан, понављам –најстарији текст који говори о нама, - јесте нешто што представља раритет за не само српску или европску, него и светску баштину.

Није случајно што је  прошле године у Европском парламенту у Стразбуру представљао Србију са фотографијом и са текстом који читамо. То је нешто што даје монументалност, говори о нашој далекој прошлости која је преко овог натписа сачувана, јер ми из шестог века готово да ништа немамо као што је овај натпис на камену написан.

Није случајно што се овај монументални камен враћа у порту манастира Милешеве, односно у манастирску ризницу где и припада уз све оно што је овде сачувано,“ казује нам г. Славољуб Пушица,директор Музеја у Пријепољу.

Зорица Зец