Такмичење као заједништво у љубави, вери и знању

Такмичење као заједништво  у љубави, вери и знању
Такмичење као заједништво  у љубави, вери и знању
Такмичење као заједништво  у љубави, вери и знању
Такмичење као заједништво  у љубави, вери и знању

У ОШ „Сестре Илић“ у Ваљеву одржан Светојустиновски квиз знања „Православна слагалица“

Чиме су се бавили Авељ и Каин, колико апостола је следило Господа Христа, који су датуми посвећени Господњим, Богородичиним и некима од светих у календару наше Цркве, шта је у младости студирао Патријарх Павле... и што шта још из области науке о вери и Православљу кроз векове на нашим просторима приказали су ученици виших разреда ваљевских основних школа учешћем у квизу „Православна слагалица“, који је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског  Милутина, 11. маја 2014. године у ОШ „Сестре Илић“, приредила епархијска Канцеларија за веронауку.

По узору на концепт популарног квиза „Слагалица“ Радио Телевизије Србије, овдашњи вероучитељи су креирали анаграме, питања, слагалице, спојнице, као и потраге за тајанственим личностима и бројевима са верском тематиком.

У „Православној слагалици“ заиста је важно учествовати, јер победници у правом смислу речи су они који изграде свој живот у вери хришћанској, умноже таленте у славу Господњу.

Свима нам је задатак да чувамо породицу, нашу децу и Цркву, да нас се преци не постиде у часу сусрета са нама, поручио је у поздравном слову начелник за веронауку у Епархији ваљевској протојереј Милан Ристивојчевић. Година 2014. веома је важна за сав православни свет, јер у њој славимо 120 година од рођења и 35 од упокојења новоканонизованог светитеља Аве Јустина Ћелијског, па је православни квиз знања мало уздарје богомудром подвижнику. Дечји хор „Бели анђео“ при храму Васкрсења Христовог, са менторима музичким педагогом Владимиром Флорјанчићем и теологом Владимиром Ракићем, извео је Тропар Ави Јустину и означио почетак квиза.

Ређали су задаци и питања ... решења и одговори... Тихо, фино, без треме и страха, у духу заједништва и хришћанске љубави. Баш каква је и замисао организатора - да се показивањем знања о вери најмлађе генерације хришћана у њој учврсте. За време игре слагања слика светитеља Владика Милутин је прошетао између столова надгледајући и бодрећи учеснике. У паузама између игара наступили су рецитатори Јована Алексић и Коста Ђорђић, који је казивањем беседе Оца Јустина одушевио све присутне.

Жири у саставу: протојереј Милан Ристивојчевић, јереј Филип Јаковљевић и ђакон Дарко Ђурђевић збројио је поене и прогласио победника. То је екипа Пасха коју чине Ђорђе Попара, Марија Плавша и Јелисавета Савић, ученици ОШ „Владика Николај Велимировић“. Канцеларија за веронауку наградила их је књигама Новога завета, Псалтира и Молитвеника, док је другопласираном Логосу припала Библија. Награде прво и другопласиранима уручио је Владика Милутин. Све учеснике „Православне слагалице“ Радио Источник даривао је двд издањем „Молитве на језеру“ Светог Владике Николаја. Пригодним поклонима обрадовани су сви учесници квиза и публика.

„Православна слагалица“је изузетан успех ваљевских вероучитеља. Жеља организатора је да се овај катихетски подухват прошири на друге делове епархије. Да сви основци уживају у провери знања о својој вери, узрастајући у њеним лепотама.

Извор: Епархија ваљевкса