Култура

Енциклика папе Фрање: „Fratelli tutti“ - O братству и социјалном пријатељству

Fratelli tutti. Über die Geschwisterlichkeit und die soziale Freundschaft. Enzyklika (Fratelli tutti. Über die Geschwisterlichkeit und die soziale Freundschaft. Enzyklika, Herder, 2020)

Fratelli tutti је назив треће енциклике коју је папа Фрања промулгисао после Lumen fidei и Laudato si', а она је о ”Братству и социјалном пријатељству”. Ова енциклика се може назвати ”социјалном енцикликом”. Пандемија COVID-19 је показала неспремност човечанства да у кризним ситуацијама кооперативно делује. Отуда ова енциклика позива на шире братство и солидарност и представља пледоаје против рата.

За потпис енциклике одабран је 3. октобар 2020. у Асизију, тачније у Sacro Convento. Папа Фрања је у суботу 3. октобра 2020. потписао своју енциклику „Фратели тути“ у Асизију, у Италији. Трећа енциклика садашњег предстојатеља Римокатоличке Цркве тиче се изградње друштвеног уређења у време после пандемије короне. Названа је према речима оснивача фрањевачког реда Фрање Асишког (1181 / 82-1226) и дугује  његовој отворености према свим људима. Поводом потписивања Папа је отпутовао у умбријски поклонички град Асизи да одслужи мису на светитељевом гробу у базилици Сан Франческо. Објављивање садашње енцилике  је пало на 4. октобар, на празник Светог Фрање. Као Папин начелни документ, енциклика је обавезујућа посебно за 1,3 милијарду католика широм света, али се не сматра непогрешивим учењем.

Радиo Беседа: Песник Благоје Баковић (1)

Гост Радио-Беседе био је српски песник  г. Благоје Баковић, добитник многобројних књижевних награда и признања, овогодишњи добитник Змајеве награде Матице српске, најзначајније домаће песничке награде, за књигу изабраних и нових песама Чун и поему „Полен и чар”. Песме су му превођене на двадесетак језика. Поред тога што је говорио о  родном крају „где му је стасала душа”, свом књижевном раду и наградама, господин Баковић је са слушаоцима Радија Беседе поделио и део свога песничког опуса.

Концерт Богдана Ранковића и ансамбла „Етнофорија”

У Јутарњем програму Радио Беседе, г. Богдан Ранковић најавио је концерт ансамбла Етнофорија, који ће бити одржан 16. октобра 2020. године. Материјал који ансамбл негује укорењен је у богатој српској музичкој традицији, а у први план ставља мултинационалну културну баштину Новог Сада. Концерт је део ширег пројекта подржаног од стране Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Покровски сусрет хорова у Сурчину

Покровски сусрет хорова у Сурчину
Покровски сусрет хорова у Сурчину
Покровски сусрет хорова у Сурчину
Покровски сусрет хорова у Сурчину

У цркви Свете Петке у Сурчину, уочи празника Покрова Пресвете Богородице, 13. октобра 2020. године, одржан је сусрет црквених хорова из Сурчина, Батајнице, Добановаца, Бежаније, Јакова и Војке.

Свечана академија поводом два века храма у Собини

Свечана академија поводом два века храма у Собини
Свечана академија поводом два века храма у Собини
Свечана академија поводом два века храма у Собини
Свечана академија поводом два века храма у Собини

Поводом великог јубилеја 200 година храма Успења Пресвете Богородице у врањском насељу Собина, у навечерје празника Покрова Пресвете Богородице, 13. октобра 2020. године, у сали Народног позоришта Бора Станковић у Врању одржана је свечана духовна академија.