Култура

Црквено појање и химнографија

Бранка Јанковић, вероучитељица, била је гост емисије „У сретање празнику“. Она је говорила о појању у цркви, шта оно представља, када се народ укључује у појање у току Литургије и између осталог ко може бити члан црквеног хора. Водитељ емисије била је Сунчица Пешић.

Сарадња на корист Цркве

У суботу 23. маја 2020. године, уочи празника словенских просветитеља и учитеља Кирила и Методија, у просторијама архивске службе и библиотеке у црквеној општини Никшић, уприличен је сусрет између службеника архива епархије будимљанско-никшићке и црквене општине Никшић, проф. Веселина Матовића и управника Архива манастира Острог проф. мср Рада Булајића.

Снима се филм о Светом Нектарију

Велика филмска продукција у коме глуме светски познати страни и грчки глумци и глумице обележиће 100-годишњицу престављења  у Господу Светог Нектарија, вољеног светитеља Православне Цркве.

Филм Јелене Поповић „Божји човек“ званично ће имати премијеру у новембру 2020. године. То је житије Светог Нектарија, који је прошао низ искушења током свог живота; Он је неправедно послат у егзил, клеветан без разлога, подносио је мржњу својих непријатеља, али наставио је да проповеда божанску реч.

Храмовна слава у Ивановцима и сусрет са песником

Храмовна слава у Ивановцима и сусрет са песником
Храмовна слава у Ивановцима и сусрет са песником
Храмовна слава у Ивановцима и сусрет са песником
Храмовна слава у Ивановцима и сусрет са песником

На празник Преноса моштију Светог оца Николаја на узвишењу Камаљ у Ивановцима свечано је  и овог 22. маја лета Господњег 2020. прослављена храмовна слава цркве коју је подигао песник Милован Данојлић на размеђу два миленијума.

Аутори о видео-споту подршке из преко 30 земаља за СПЦ у Црној Гори

Изузетан видео-материјал обједињен у споту "Не дамо светиње – подршка из преко 30 земаља света", који је иницирао српски теолог Крсто Станишић, а реализовала екипа младих људи на челу са Георгином Станишић, привукао је огромну пажњу на порталу Ју-тјуб. Како је дошло до снимања и реализације овог веома захтевног подухвата и какав је одзив, за Радио Слово љубве АЕМ говори Крсто Станишић који се тренутно налази на докторским студијама теологије у Немачкој, као и проф. Георгина Станишић која је свој допринос дала монтажом видео записа који, како нам каже, и даље пристижу.