Култура

Издање Института за српску културу из Никшића

Институт за српску културу из Никшића покренуо је научну периодичну публикацију под називом „Српска баштина“, у којој чланови Института и шири круг хуманистичким наукама склоних и по оријентацији нама наклоњених колега објављује своје оригиналне научне радове и преводе важнијих стручних текстова.

Књижевник Влада Арсић код епископа Милутина

На празник Светог мученика Никифора, 22/9. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин примио је угледног новинара и књижевника из Београда г. Владу Арсића у Дому Епархије ваљевске.

Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија

Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија

У Свечаној сали Матице српске 21. фебруара 2017. године представљена је Споменица поводом тридесет година архијерејске службе и двадесет пет година митрополитске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија.

На представљању књиге говорили су: проф. др Драган Станић, академик Матија Бећковић, академик Миро Вуксановић и митрополит Амфилохије. Престављању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј.

Ватикан и Јеврејска општина организују изложбу о менори

Менора, најважнији верски симбол јудаизма, предмет је изложбе коју заједнички организују Ватикан и Јеврејска општина у Риму од 15. маја до 23. јула 2017. Више од 100 изображења свећњака из различитих епоха, као и пратеће информације од историјског и религијског значаја, биће доступни јавности. Прва заједничка изложба Ватиканских музеја и Јеврејске заједнице у Риму више је од културне манифестације. Изложба приређена у колонадама Брацио ди Карло Магно на Тргу Светог Петра и у просторијама синагоге на Тибру представљаће и подстицај за католичко-јеврејски дијалог.

Промоција Зборника у Народном музеју Топлице

У оквиру обележавања 100-годишњице Топличког устанка, у Народном музеју Топлице 20. фебруара 2017. године одржана је промоција Зборника радова са научног скупа са међународним учешћем „Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату 1915-1918.“

Сенка осмог еона

Сенка осмог еона
Сенка осмог еона
Сенка осмог еона
Сенка осмог еона

Збирка песама под насловом „Сенка осмог еона”, аутора Селимира Радуловића представљена је 21. фебруара 2017. године, у Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада. Поздравивши присутне и отворивши мали духовни симпосион, управник Библиотеке Матице српске  је нагласио да се поезија рађа у игри и да наставља да живи од облика игре, али не као жива воћка која се одваја од матере биљке, већ се, како г. Радуловић истиче, развија у игри и као игра.