Култура

Одликовање Јурију Лошчицу

Фондацијa Иванка Милошевић и ове године доделила светску православну књижевну награду Богородица Тројеручица.  Лауреат Јуриј Лошчиц.

У суботу, 25. јула 2015. godineu 12 часова, у сали Патријаршије Српске у Београду биће уручена књижевна награда породичне Фондације Иванка Милошевић из Чикага. Лауреат за 2014. годину је чувени руски песник Јуриј Лошчиц. Jуриj Лошчиц заузима изузетно место у књижевном и духовно-културном животу Русије  друге половине ХХ и почетка ХХI века. Oбјективно је један од најзначајнијих руских писаца овог доба, који се на велико реализовао у различитим областима стварања захваљујuћи реткој обдарености, дубокој религиозности и упорности у раду. Mеђутим до последњих година  афирмисан неупоредиво мање него што заслужује. У Советском Савезу стално је био критикован и запостављан од стране политичких врхова и њиховог идеолошког апарата.

Opus magnum - целокупна дела Ханса Кинга

Швајцарски теолог интернационалног угледа, пензионисани професор догматике и екуменског богословља на Универзитету у Тибингену у Немачкој, Ханс Кинг, рођен 1928.г., стварао је опсежно и вишеслојно богословско дело које се сада издаје у 24 књига. Његове кључне  богословске теме тичу се христологије, еклисиологије, есхатологије, екумене. Посебне тематске целине његовог опуса чине списи о дијалогу религија и његов пројект о ”Светском-етосу” (Projekt Weltethos), који су својим иновативним захватом били претходница у теолошком мишљењу.

Едиција ”Ханс Кинг - целокупна дела”(„Hans Küng – Sämtliche Werke“) је конципирана хронолошки, те се развој теолошког мишљења у текстовима може генетички пратити.

Путовање СПД „ Јединство“ у Словачку

 Путовање СПД „ Јединство“ у Словачку
 Путовање СПД „ Јединство“ у Словачку
 Путовање СПД „ Јединство“ у Словачку
 Путовање СПД „ Јединство“ у Словачку

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука, у периоду од 9. до 12. јула 2015. год. боравио је у Словачкој, у склопу Седмог интернационалног музичког фестивала младих. Хор је испред Српске православне црквене општине Бања Лука пратио протонамјесник Драган Максимовић, старјешина Саборног храма Христа Спаситеља. У поменутом периоду, хор је посјетио градове Будимпешту, Братиславу, као и Беч. Хор „Јединство“ је позван од стране проф. Милана Колене, директора фестивала, како би био хор демонстратор осталим хоровима такмичарима, а диригент „Јединства“, професор мр Немања Савић био је члан међународног жирија.

Наталија Поклонска: Пресвета Богородица води нашу Русију

  У интервјуу за «КП» Наталија Поклонска је одговорила на питање зашто се с таквим страхопоштовањем односи према светом царском страстотрпцу императору Николају Александровичу. Такође јој је постављено питање: «Да ли верујете у повратак монархије?»

Руска Црква: Посебан дан молитве за човекову средину

Свети  Синод Руске Православне Цркве, на своме заседању 13. јула 2015. у Петрограду установио је (записник бр. 41) посебан дан молитве за човекову средину.    

У ствари, чланови Светог Синода су утврдили текст нарочите молитве за заштиту Божје творевине (молитву је припремила Синодална литургичка комисија), и прослављаће се широм Руске Православне Цркве у прву недељу у септембру. Синод је такође одлучио да архијереји и јереји тога дана  проповедају на тему старања о Божјој творевини.

Албум сећања на претке из Првог светског рата

Албум сећања на претке из Првог светског рата
Албум сећања на претке из Првог светског рата
Албум сећања на претке из Првог светског рата
Албум сећања на претке из Првог светског рата

На Видовдан, у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржано је свечано отварање изложбе Албум сећања на наше претке из Првог светског рата Ова изузетна и за историјско памћење значајна изложба организована је са благословом Његовог Високопреосвештенства Амфилохија, а у сарадњи са Православном Митрополијом Црногорско-Приморском. Изложбу можете погледати до 30.јула 2015. године.