Култура

Оци Европе: Август и Карло Велики

У царској Вијени, на путу на архијерејску интронизацију Владике Андреја Ћилерџића, потписник се, главом без обзира тражећи спас од немилостиво опекле звезде (34° C у хладу), на игру фортуне обрео у одајама „Уметничко-историјског музеја у Бечу“, на изложби у једном његовом кабинету, насловљеној „Оци Европе. Август и Карло Велики“ -  „Väter Europas. Augustus und Karl der Große.

Пре равно 2000 година умро је римски цар Август, а пре 12оо година Карло Велики. Двема личностима које су трајно одередиле историјску судбину Европе, посвећена је ова изложба у сепареу музеја (Kabinettausstellung), настојећи да на символичан, а ипак репрезентатаиван начин примерима непоновивих ремек-дела изрази мисаони универзум, сјај и величину ове двојице горостаса европске повеснице.

"Praemium Imperiale" за православног композитора Арва Перта

The Japan Art Association је 16. јуна 2014.у Токију  саопштила да је естонски композитор и православни хришћанин Арво Перт добио овогодишњу награду "Praemium Imperiale" која је равна Нобеловој награди. Остали лауреати су сликари, архитекте, вајари и један африкански списатељ.

Овогодишња виско дотирана награда "Praemium Imperiale" у категорији музике припала је 78. годишњем естонском композитору за његов „изванредан утицај на савремену музику“ као што то Japan Art Association на свом „сајту“ поручује.

Дискусија у Католичкој академији у Баварској о крају дуге контраверзе око памфлета "Mein Kampf"

Наредне, 2015. гoдине, истичу ауторска права за Хитлеров памфлет "Mein Kampf" („Моја борба“), чије јепрештампавање - репродукција и колпортажа досад била ефективно сузбијана. Сада су министри правде немачких покрајина одлучили: књига се ни после истека рока ауторског права не сме штампати и ширити. Овим је достигнут привремени крај једне дуге дебате: Ширење Хитлеровог памфлета "Mein Kampf" мора остати и после 2015. г. забрањено.

Николај Хартвиг – Заслужан син велике Русије

Николај Хартвиг – Заслужан син велике Русије
Николај Хартвиг – Заслужан син велике Русије
Николај Хартвиг – Заслужан син велике Русије
Николај Хартвиг – Заслужан син велике Русије

Поводом 100. Годишњице упокојења великог српског пријатеља, последњег руског царског посланика на српском двору и добротвора Фонда ученика Богословије Светог Саве у Београду

Николаја Хенриковића Хартвига

У четвртак 10. јула ове године навршава се 100 година од смрти великог српског пријатеља, последњег руског царског посланика на српском двору и добротвора Фонда ученика Богословије Светог Саве, Николаја Хенриковића Хартвига.