Култура

Манастир Папраћа

Манастир Папраћа
Манастир Папраћа
Манастир Папраћа
Манастир Папраћа

Манастир Папраћа налази се у истоименом селу на путу Зворник - Шековићи. У народној поезији манастир се помиње у неколико пјесама. Тако у једној каже се „Папраћу близу Борогова“ подигао је Симеон Немања. У другој, пак, каже се да је Папраћу подигла једна од четири сестре српског „цара Шћепана“, а у стиховима пјесме „Милош у Латинима“ каже се да је Папраћа задужбина жупана Вукана.

700 година од упокојења Светог Краља

Дана 30. марта 2021. године, на празник Светог Алексија Човека Божјег, у Патријаршији српској у Београду, под председавањем Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, одржан је састанак чланова Програмског одбора Међународног научног скупа 700 година од упокојења Светог Краља којим ће се ове године обележити велики и значајан јубилеј Светог краља Стефана Милутина у Епархији врањској.

Јутро које Београд неће заборавити - 6. април 1941.

Фашистичка Немачка је без објаве рата 6. априла 1941. године напала Краљевину Југославију.

Напад на БеоградНапад је почео снажним ударима ваздухопловних снага, специјалним дејствима и брзим продорима оклопно-механизованих јединица. Главни циљ напада немачког ваздухопловства је био: разарање Београда, деморалисање војске и народа и уништење југословенских ваздухопловних потенцијала. Одлуку, да се Београд разори, донео је лично Хитлер 27. марта, разјарен вестима о демонстрацијама у Београду против потписивања 'Тројног пакта'.

Белгород: Православље – једна велика породица

Белгород: Православље – једна велика породица
Белгород: Православље – једна велика породица
Белгород: Православље – једна велика породица
Белгород: Православље – једна велика породица

У Белгороду (Руска Федерација) 25. марта 2021. године свечано је отворена изложба фотографија која носи назив „Православље – једна велика породица“. Изложба је настала у оквиру Свеправославног друштва "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" са благословом Епископа врањског Пахомија, а реализовали су је игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методија (Марковића) и г. Драган Тадић из Београда.

Да се не заборави!

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију приређује, са благословом Српске Православне Цркве и њеног Патријарха, сваке године изложбу у сећање на Погром 2004. године над српским народом на Косову и Метохији - ,,Да се не заборави“.

Тако ће и ове године, на седамнаестогодишњицу Погрома, изложба бити отоврена 17. марта 2021. године у Парохијском дому храма Светог Саве на Врачару у 18 часова.

In memoriam: Милутин Дедић

Академски сликар и историчар уметности Милутин Дедић преминуо је у 86. години у Београду од последица корона вируса. Рођен је 1935. године у Шибенику у познатој породици, млађи брат Арсеније био је чувени композитор и певач, а отац Јован  активан члан Црквене општине Шибеник. У родном граду се школовао до 18. године. Први посао био му је учитељски у месту  Дубравица, а службовао је и у Примоштену. Доласком у Београд и по завршеном факултету 1962. године гради уметничку задужбину српској култури и духовности својим јединственим сликарским путописима. Академик Матија Бећковић подсећа да је Милутин Дедић добио име по српском краљу који је саградио највише манастира, а да је Дедић целог живота  ходорадио овековечивши их својом уметношћу.