Култура

Јероним слободно преводио Свето Писмо?

Црквени отац Јероним (347-420) као преводилац старозаветних списа узимао је себи велику слободу. Његова латинска верзија књиге о Јудити само се упола поклапа с текстом њеног оригинала на грчком језику, изјавила је теолог Лидија Ланге са вирцбуршког Богословског факултета. Уз то је Јероним наглашавао Јудитину девственост и препорчивао ју је за образац за опонашање, што је само један од момената који се у преводима других преводилаца уопште не опажа.

Ранко Јововић добитник „Печата Херцега Шћепана“

Ранко Јововић добитник је књижевне награде „Печат Херцега Шћепана“ за 2016. годину, саопштио је Управни одбор  културне манифестације „Трг од ћирилице“ која се одржава у Херцег Новом. Текст саопштења преносимо у цјелости: „На сједници одржаној 21. августа у Кумбору, Управни одбор културно-духовне манифестације ”Трг од ћирилице” донио је одлуку да награда ”Печат Херцега Шћепана” за 2016. годину, припадне српском пјеснику Ранку Јововићу.

Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу

Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу
Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу
Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу
Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу

На празник Преображења Господњег 2016. године у манастиру Жичи је додељена Жичка хрисовуља песнику Живораду Недељковићу. Ова награда се додељу у оквиру Жичког духовног сабора Преображење. Она представља признање за песничко стваралаштво које у данашњици успева да одрази вечне вредности. Упућена на изворе Православља који су у Жичи добили аутентичне сведоке у лику светитеља лозе немањићке, поезија Живорада Недељковића показује истрајавање вода са ових извора.

300 година од битке код Петроварадина

Поводом историјског јубилеја - 300 година од Битке код Петроварадина (Битка на Везирцу) 1716-2016 Музеј града Новог Сада је припремио атрактивну изложбу аутора мр Синише Јокића кустоса-историчара посвећену овом изузетно значајном догађају.

Велика победа царске војске Хабзбуршке монархије над османском империјом 5. августа 1716. године представља капитални догађај из наше завичајне прошлости и један од пресудних момената у историји југоисточне Европе у XVIII веку.

Тежак пораз султанове војске за дуже време је прекинуо империјалне походе Османлија према централном европском простору, а чврсти бастиони Петроварадинске тврђаве постају неосвојива гранична заштита Хабзбуршке монархије и царског града Беча.

Оштрим пером и помирљивим духом

Еразмо Ротердамски (1466./67. - 1536.) иде у најпознатје и најзначајније хуманисте. Његово грчко-латинско издање Новог Завета, његови коментари и егзегеза текста имали су великог утицаја у оновременој и потоњој библистици као и целокупној хришћанској мисли. Еразмо је утицао како на философе, тако и на политичаре, књижевнике, правнике, педагоге, сликаре и музичаре. Спектар његових тема је опсежан: рат и мир, политика и људско достојанство, јуриспруденција и људско право, црквена музика и омилитика, вера и мудрост, стил и цивилизовано опхођење, брак и васпитање (педагогија). Ауторка Кристина Крист – фон Ведел портретише Еразма вишеслојно дело деликог хуманисте, као и борбе и стремљења у епоси реформације - Christine Christ-von Wedel: Erasmus von Rotterdam. Ein Porträt. Schwabe, Basel 2016.