Култура

Јан Хус (1370-1415) претеча Лутера: екскомунициран, издан, спаљен и прослaвљен

О 600-годишњици смрти Јана Хуса

Јан Хус, реформистички проповедник из Бохемије (Чешке), био је најистакнутији претеча Лутера. Пре 600 година је путовао у Констанц на црквени Сабор да би се одбранио од тешких оптужби за виновника јереси, а овде је осуђен и спаљен на ломачи. Његова мартирска смрт је један од разлога хуситском покрету који је оставио дубоког трага не само у црквеној, већ и световној историји Европе.

Невен-дела у музеју Штедел

Издање поводом двестагодишњице овог музеја у Франкфурту на Мајни

Макс Холајн, харизматични директор ове прворазредне културне установе у Немачкој и изван ње, сачинио је избор ремек-дела (Meisterwerke) од раног 14. века до данас. У овој књизи је представљено 250 врхова сликарства, графике, фотографије и скулптуре. Репродукованим делима Сандра Ботичелија, Клода Монеа, Александра Кладера, Герхарда Рихтера или Волфганга Тилманса, да набројимо, pars pro toto, само неколицину уметника, читалац стиче преглед и конкретан утисак о 700 година историје уметности у једном од најстаријих и најугледнијих музеја Европе.

Успомене архимандрита Серафима Кашића

Успомене архимандрита Серафима Кашића
Успомене архимандрита Серафима Кашића
Успомене архимандрита Серафима Кашића
Успомене архимандрита Серафима Кашића

Промоцијом књиге "Успомене архимандрита Серафима Кашића (1939-1942), која је одржана у четвртак 7. маја 2015, у Црквено-народном дому у Никшићу, почела је културно-духовна манифестација "Дани Светог Василија Острошког 2015“.

Папа одао признање Дантеу Алигијерију

Папа Фрања је одао признање великом националним песничком барду Дантеу Алигијерију(1265-1321) поводом његове предстојеће 750-годишњице рођења.

Папа Фрања је истакао генијалног песника као ”пророка наде и проповедика могућности спасења, ослобођења и дубоке промене сваког човека и жене целокупног човечанства”. Ове речи су написане у једној папској епистоли коју је римски понтифекс у понедељак уручио кардиналу Ђанфраку Ривазију, који је у персоналној унији и председник културног савета и уједно председник државне фондације „Casa di Dante“ у Риму.

Тринаеста смотра духовног беседништва средњошколаца

Обавештавамо вас да ће се у недељу, 10. маја 2015. године, са почетком у 17 сати, у храму Светог Јована Владимира у Београду, ул. Игњата Јоба 75,  одржати тринаеста смотра духовног беседништва средњошколаца.  Смотра је ревијалног (нетакмичарског карактера) са слободним приступом за публику, и идејом да се ученицима из више средњих школа из Србије и њиховим гостима, пружи прилика да покажу своје вештине писања и знања у интерпретацији ауторских беседа.

Септуагинта на немачком и две свеске коментара уз сарадњу православних библиста

Немачко библијско друштво (Deutsche Bibelgesellschaft) објавило је Септуагинту први пут на немачком језику. Посебност овог превода се састоји у чињеници да су у овом великом и значајном пројекту учествовали и двојица православних богослова у својству саветника експерата за питања теологије и филологије – проф. др Константин Николакопулос са Института за православно богословље при Минхенском универзитету и проф. емеритус др Анастасиос Калис са Универзитета у Минстеру у Вестфалији.

Септуагинта је, да подсетимо, најстарији превод јеврејске Библије на ондашњи старогрчки познатији као ”коине”. Септуагинта је прожета хебраизмима и арамеизмима у синтакси и лексици. Превод је настао као work in progress почев од 250.г. пре Христа у јелинистичко-јудејском миљеу, претежно у Александрији. Већина књига је преведено до 100.г. пре Христа, а преостале су следиле до 100. г. после Христа.