Култура

Иконописци српских сеобa

Српскa aкадемијa наука и уметности -  Библиотекa САНУ има част да Вас замоли да присуствујете приказивању књигe Иконописци српских сеобa = The icon painters of the Serbian migration / Динко Давидов. - Петроварадин : Покрајински завод за заштиту споменика културе ; Нови Сад : Прометеј, 2014

25. новембар 2014. у 13 часова

Салон клуба САНУ/међуспрат, Кнезa Михаилa 35

Говоре: академик Милосав Тешић, проф. др Бранислав Тодић, академик Динко Давидов

Србија и Белорусија, две деценије пријатељства

Документациона изложба Белоруске телеграфске  агенције и Дани белоруског филма  у част обележавања 20 година дипломатских односа Белорусије и Србије почели у новом здању Југословенске кинотеке.

Белорусија и Србија, тадашња  Савезна Република Југославија, пре 20 година успоставиле су дипломатске односе. Званице су на фото-изложби виделе како су протекле две деценије пријатељских односа. Изложба се састоји из два дела: у првом делу су фотографије од момента потписивања првих билатералних споразума до данашњих дана, а у другом делу фотографије које говоре о данашњем животу у Белорусији.

Током лета Господњег 2013. црквене свечаности у част 1025-годишњице крштења Русије из Москве и Кијева пренете су у Минск, престоницу Белорусије. Патријарх московски и све Русије Кирил, са поглаварима и предводницима делегација помесних Православних Цркава, служио је 29. јула 2013. године божанску Литургију на Минском замчишчу, где је у 11. веку био основан први храм града Минска. Међу служашчим био је Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

Манастир Соколица – бисер са Косова и Метохије

11. новембра 2014. године у Свечаној сали Општине Вождовац, на 318. духовној трибини у организацији Братства при храму Светог Трифуна,  представљена је књига Манастир Соколица - бисер са Косова и Метохије аутора монахиње Макарије, игуманије манастира Соколице.

Дечанске и друге приче

Дечанске и друге приче
Дечанске и друге приче
Дечанске и друге приче
Дечанске и друге приче

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, у Владичанском двору у Крагујевцу 3. новембра 2014. године представљена је «Дечанске и друге приче» архимандрита мр Алексеја (Богићевића), настојатеља  манастира Светог Луке у Бошњанима.

Предавање у храму на Карабурми

У четвртак, 13. новембра 2014. године, у Парохијском дому цркве Сабора српских светитеља на Карабурми (ул. Пера Ћетковића бр. 6а) са почетком у 18 часова предавање на тему Иво Андрић и душевни мир одржаће мр Растко Јевтовић, професор књижевности. Улаз је слободан. До цркве се долази аутобусима 16, 23, 25, 27, 27Е.