Култура

Тајне манастира Милешеве

Ризница манастира Милешеве чува тајну два монументална камена из шестог и деветог века, сведока прошлости Српске Цркве и српскога народа

У ризницу манастира Милешеве су 17. септембра  смештена два монументална камена. Један од њих садржи натпис  у стиху Епископа Стефана, пронађен на гробљу у селу Избичњу код Пријепоља. У натпису се помиње подизање више грађевина у време византијског цара Јустинијана (527-565), а други је натпис, који се датира у 9. век, непознатог понтифекса нађен у селу Дренови код Пријепоља.

Споменик руском цару Николају у Београду

Споменик последњем руском цару Николају постављен је данас у Девојачком парку, у Улици краља Милана, поред зграде бившег здања Скупштине Србије.

Заједно са постаментом овај споменик је тежак више од 40 тона, висок око 7,5 метара, а сама скулптура висока је око 3,5 метра.

Помоћник градског секретара за културу Александар Лукић казао је да је ово историјски дан јер се одаје признање великом руском цару и пријатељу српског народа, који је у Првом светском рату учинио много за нас.

Херцег Нови: Академија поводом осамдесет година од убиства краља Александра

Херцег Нови: Академија поводом осамдесет година од убиства краља Александра
Херцег Нови: Академија поводом осамдесет година од убиства краља Александра
Херцег Нови: Академија поводом осамдесет година од убиства краља Александра
Херцег Нови: Академија поводом осамдесет година од убиства краља Александра

У дворани „Парк“ у Херцег Новом 10. октобра 2014. године у организацији Митрополије црногорско-приморске одржана духовна академија посвећена осамдесетој годишњици од убиства краља Александра Карађорђевића.

Историчар Предраг Вукић казао је у својој бесједи о краљу мученику да краљ Александар својим укупним животом и дјелом означава историјски период у коме је српски народ остварио свој највећи узлет у новијој историји, али исто тако и период када је почео суноврат и историјски трагизам нашег народа и распеће које траје до наших дана.

Зборник Четвртог међународног сабора духовне поезије

Издавач: Центар за културу и образовање Раковица и Књижевно друштво Раковица.

За издавача: Милан Недељковић, в.д. директор; главни и одговорни уредник: Никола Рајаковић, Београд 2014, стр. 204.

На боготражитељском путу, на богочовечанском путу међу корицама луксузно опремљеног издања, окупили су се песници што од Господa дар добише и таланте умножише да молитве прво Господу узнесу и затим приступе Четвртом сабору духовне поезије.

О искушењу, надању, патњи, о вери у Истину Божју, кроз песнички венац изаткан од 99 песме казује ово вредно сочињеније о златној светлосној нити Јефимијиног веза уз музику свеправославне Васељене.

Јосиф Панчић - наслеђе које не застарева

ЈОСИФ ПАНЧИЋ – НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА, аутор: академик Владимир Стевановић, 1-10. октобар 2014. године

Реализација изложбе:Галерија науке и технике САНУ, Биолошки факултет Универзитета у Београду

У среду, 1. октобра 2014. године у 18 сати у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба поводом 200 година од рођења нашег великог научника и природњака и првог председника САНУ: ЈОСИФ ПАНЧИЋ – НАСЛЕЂЕ КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА.