Култура

Дани Светог Василија Острошког у Никшићу

Богат програм овогодишњих Дана Светог Василија Острошког

Традиционална културно-духовна светковина, коју организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, ове године протећи ће у знаку јубилеја – двадесет година од оснивања ове значајне манифестације, а као веома значајне догађаје организатори најављују вече посвећено књижевнику Љубомиру Симовићу, добитнику награде „Извиискра Његошева“, те учешће уваженог госта Митрополита тернопољског и кременетског г. Сергија из Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата.

У сусрет Васкрсу

У сусрет Васкрсу
У сусрет Васкрсу
У сусрет Васкрсу
У сусрет Васкрсу

Школа вјеронауке "Растко“ из парохије старшевинске код Никшића припрема за Васкршњи уторак, 3. маја 2016, са почетком у 19,30 часова, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, Васкршњи концерт.

Коло српских сестара у Лангворену чува традицију

Коло српских сестара при цркви Светог Василија Острошког у Лангворену дало је себи задатак да подели тајне српске кухиње са локалном и широм заједницом. Ове сестре, све припаднице Српске Православне Цркве, имају намеру да одржавају часове кувања које ће предводити Сузана Левковски. Управо је она и обезбедила нешто новца од општине града Френкстона и планира да започне часове са бесплатном демонстрацијом у мају месецу.

Илустрација књига у средњем и новом веку

У трочланом изложбеном циклусу насловљеном „Bilderwelten“ (Светови слика) Баварска државна библиотека (Bayerische Staatsbibliothek) у Минхену 2016/2017. године приказаће репрезентативни пресек свога штедрог блага -  илустрације књига од позног средњег века до  ране ренесансе. Луксузни примерци оригиналних експоната овде се делимице први пут износе из трезора и излажу оку јавности као фасцинирајући примерци прохујалих светова.

Петроград: Изложба уникатних хришћанских рукописа

Изложба хришћанских рукописа из императорске збирке отворена је у Институту источних рукописа у Петрограду, јавља Интерфакс-Религија. У свечаности је учествовао и директор Императорског православног палестинског друштва Сергеј Степашин. Изложени су древни хришћански рукописи на арапском језику, који садрже историју Антиохијске Цркве, затим копије рукописа које је патријарх Григорије IV поклонио руском Царском двору када је посетио Русију поводом 300-годишњице Романових 1913. године, „Лествицу“ Светог Јована Лествичника, рукопис из 12. века, илустроване рукописе с преводом књига Старога и Новога завета на арапски језик, а међу њима је и Библија на арапском из 16. века.     

Јирген Молтман у разговору са Екартом Лером: ”Нада за недовршени свет”

Евангелистички професор теологије из Тибингена Јирген Молтман спадау најзначајније теологе 20. века на Западу, као и у најпознатије представнике политичке теологије у Немачкој. За протестанте у Немачкој политичка теологија има и друштвену и црквену релевантност. Његове најпознатије књиге ”Теологија наде” -  ”Theologie der Hoffnung“ (1964),  ”Распети Бог” - „Der gekreuzigte Gott“ (1972) и ”Црква и снага Духа” -  „Kirche in der Kraft des Geistes“ (1975) – сврставају се у класике теолошке литературе којима ће се још многи нараштаји теолога на Западу надахњивати.

О Молтмановом опусу је последњих десетак година написано више дисертација у православној теологији. Његов утицај је у Немачкој био веома снажан. Молтманов 90. рођендан узео је novinar Екарт Лер за повод за ретроспективу напетог теолошко-политичког живота слављеника. Простосрдачно открива Молтман у овом интервјуу двери ка својим коренима, своме политичком сазревању и своме политичком ангажману за теологију свога времена.