Култура

Тајна јонске воде

Поводом 100-годишњице почетка „копања“ Плаве гробнице као самртног плашта и, са друге стране, сакралног смисла крштене воде која води ка  бесмртном животу.

Ништа није толика тајна под сводом небеским него што је тајна воде. Она представља, истовремено, живот и смрт. Помоћу ње долазимо на свет; она нас храни и поји; држи у животу, а често бива и место покоја. Њоме смо у утроби мајке све време док не изађемо на лице света. Њоме се уз први плач чистимо од порођајне постељице и приводимо крштењу. Али да вода бива место покоја, и то у саборном погружавању, бива јединоствено и непоновљиво пред лицем света. А то се управо догодило пре једнога века у нашем народу. Друго погружење и ново крштење у самртном ропцу, носи знак вечне мере постојања. Вода од свога извора па до ушћа, морска и океанска вода изложена ветрима разних имена увек је подразумевала динамику, живот и непредвидивост. „Житејскоје море воздвизајемоје“ је  истовремено песма и молитва, константа и вечна животна међа. Уосталом као што су и све речне обале. Пуна тајна воде открила се, између осталих, и пре једнога века, на обалама Јонског мора поред острва Крфа са истоименогим својим  главног насељем.

Библијска периодизација свезнања – од Постања до Апокалипсе

Светови знања – Библиотека и ”Хроника света” нирнбершког лекара Хартмана Шедела (1440-1514) у Баварској националној библиотеци у Минхену

У новемебру 2014. у Баварској националној библиотеци у Минхену отворена је изложба „Welten des Wissens - Die Bibliothek und Weltchronik des Nürnberger Arztes Hartmann Schedel (1440-1514)“ - Светови знања – Библиотека и ”Хроника света” нирнбершког лекара Хартмана Шедела (1440-1514), која ће трајати до марта 2015.г.

Поводом 500-годишњице смрти Хартмана Шедела Баварска национална библиотека изложила је у једном од својих кабинета и трезора примерак ”Хронике света” која је заједно са породичном библиотеком Шеделових још у 16. веку доспела у Минхен.

Улога жене у Цркви

Размишљање једне интелектуалке

Готово свакодневно можемо прочитати или видети у вестима на телевизији, кад год се спомиње Црква и црквеност, како је Црква традиционално мачо оријентисана, што подразумева да све важне одлуке доносе мушкарци – свештенослужитељи, а жене служе као декор, пратећа интелигенција задужена за послушност, покоравање и беспоговорно прихватање налога које им дају црквени ауторитети.

Богоскврнављење (бласфемија*) у европском законодатству

*(ἡ βλασφημία, τῆς βλασφημίας - погрда, хуљење, псовка; грдња; богоскврнављење, богохуљење, обесвећивање.

Како треба друштво да се односи према богохуљењу и према верницима?

Зенит религиозне иконографије у фламанској ренесанси – изложба Ханс Мемлингових диптиха, триптиха и портрета у галерији Scuderie del Quirinale у Риму

У угледној галерији слика »Scuderie« у Риму, која је уметнички депанданс палате у којој столује Председник Италијанске републике, организована је велика монографска изложба слика Ханса Мемлинга  ”Memling rinascimento fiamingo“ - ”Мемлинг, фламанска ренесанса”, која је отворена 18. октобра 2014. и која ће трајати до 18. јануара 2015. г.