Култура

Приказана књига ”Голгота раковичке парохије”

  У наставку духовних трибина, у Културном центру Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке одржана је промоција књиге ђакона Александра Аздејковића "Голгота раковичке парохије". Промоција је уприличена у четвртак 25. јуна у 19 часова. О књизи су говорили протођакон Дамјан Божић, секретар Привредне фондације, затим г. Никола Дробњаковић, уредник издања ”Задужбине манастира Хиландара” и издавачке куће "Бернар", као и аутор књиге, ђакон Александар Аздејковић.

Представљање Задужбина Косова и Метохије у Паризу

 

У Паризу је 28. и 29. јуна 2015. године представљено допуњено и обогаћено издање Задужбина Косова на енглеском језику, уз учешће приређивача Епископа западноамеричког Максима

Са благословом домаћина, Епископа западноевропског Луке, представљање је уприличено најпре на српском језику у недељу 28. јуна, након Свете Видовданске Литургије у сали париске цркве Светог Саве. Учествовали су поред Епископа Максима и господа Љубомир Михаиловић и Коста Христић.

Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"

Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"

У библиотеци Свети Сава у Земуну представљена књига Интертестаментални период, Студије из библијске науке, са енглеског превео Предраг Ракић, Београд 2015, стр. 320.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, а у издању  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, у серији Уџбеници и приручници, књига бр. 2, светлост дана је овог лета Господњег угледао је значајан зборник студија из библијске науке - Интертестаментални период. Интертестаментална, међузаветна питања нису довољно обрађивана у нас, поготово не у овом опсегу и са приљежношћу и темељитошћу као на Западу од стране  врхунских стручњака на пољу јудаистике и библијских наука уопште, те  ово дело, које је сачинио Предраг Ракић преводећи чувене ауторе, попуњава празнину у области библијске науке.

Три нове књиге Милке Милићевић из Сиднеја

Српска књижевност наше дијаспоре у Аустралији а и шире, богатија је за три нове књиге наше књижевнице и просветног радника Милке Милићевић из Сиднеја.

После њеног првенца из 2011. књиге под насловом „Пружена грана“, пре извесног времена светлост дана угледале су њене три нове књиге, и то „Светосавским путем до звезда“, „Сиднејска Лазарица“ и „Дневник једне Моравке“.

У Подгорици одржано Видовданско вече "Европа је умрла у Приштини" (ВИДЕО)

Још једно видовданско сјећање на трагичну српску судбину на Косову и Метохији, а нарочито на тамну 1999. годину одржано је у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици пред бројном публиком. Носећи благослове са Косова и Метохије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије пренио је утиске са службе у Грачаници, али и подсјетио на Видовдан 1389. године.