Култура

Ревидирано издање Лутерове Библије на Франкфуртском сајму књига

У октобру, тачно за почетак јубилеја Реформације, појављује се ревидирано издање Лутерове Библије. Тим теолога стгручњака је дуго и педантно капао на ревизији текста Лутеровог превода, који је последњи пут 1984.г. објављен  и до данас само доштампаван. Рад на штампању овг дела је у пуном јеку. Председавајући Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој (EKD) др Хајнрих Бедфорд Штром вели да је ”Лутерова Библија 2017” изванредан пројект, сведочанство изузетног труда.

Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки

Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки
Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки
Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки
Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки

У Никшићу је, у суботу 15. октобра 2016. године, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, поводом 30-годишњице од упокојења великог барда српске еписке поезије, епског пјевања и десетерца, одржан научни скуп под називом "Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки“.

Историја ране Хеладе

Када заправо почиње јелинска историја? Са палатама у Микени? Са Хомером? Или тек са временом Хесиода, оцем историографије? Клаус Брингман узима под лупу управо то рано доба јелинске историје и бруси пластични и минуциозни портрет епохе, време које захвата временски лук између 12. и 5. века пре Христа. Аутор, умировљени професор старе историје у Франкфурту на Мајни и Принстону, напето и живописно описује свет јелинског раног доба са стотинама родовских племена и градова-држава. Он описује и вајајуће елементе - језик, миграциона и колонизаторска кретања, уметност, културу, религију - и истиче значај мора за Јелине, као и водећу улогу племства у политици и култури као и потребу да се тежња ка политичкој моћи и бескрупулозности осујети оснивањем правног поретка и државних структура. Брингман објашњава формирање биполарног јелинског света са центрима моћи у Атини и Спарти и описује прву спољашњу опасност за јелински космос од стране Персијанаца, која је политизовала друштвену заједницу и јелинску историју навела на нови колосек.Фасцинирајућа књига која би требало да што пре нађе пут и до српског читаоца.

Томас Кауфман: ”Историја Реформације у Немачкој”

Историјски значај Реформације је споран. Насупрот традиционалној, протестантској историјској слици која види ”јединственост Лутеровог дела” као ослобођење од ”тамних сила” и ”крај средњег века”, дотле новија истраживања  сагледавају Реформацију као процес који треба разумети на позадини специфичних услова. То се односи како на црквени, тако и на културни живот око 1500 г. на пољу политичког, привредног и културног живота тога времена. ”Успех” Реформације је само разумљив ако се различити ”актери”, помесни кнезови или градски магистрати, али и грађани и сељаци у овај покрет укључе и сагледају. Да ли је оправдано, дакле, Реформацији приписивати епохални карактер?

Суштина за живот

Ханс Шмолт: Лексикон библијских цитата, HANS SCHMOLDT (Hrsg.): Reclams Lexikon der Bibelzitate. P. Reclam Verlag, Stuttgart 

Чини се да никоја друга књига на немачком језику није у тој мери обогатила језик но што је то случај са ”Књигом над књигама” у Лутеровом преводу. Библија је у својој животној мудрости надвремена, класична и тиме вазда актуални мудри саветник. У овом лексикону који је припремио Ханс Шмолт, умировљени пастор, публицист и доцент на катедри за Стари Завет на универзитету у Хамбургу, налази се 2000 библијских цитата – од А до Ш, који се још једном у азбучном регистру могу наћи. Бољем разумевању текста цитата су придодата и објашњења у подтексту, као и указано на паралелна места.

Академија посвећена Михајлу Пупину

Академија посвећена Михајлу Пупину
Академија посвећена Михајлу Пупину
Академија посвећена Михајлу Пупину
Академија посвећена Михајлу Пупину

У ризници цркве Светог Николе у Старом граду НВО “Матица Боке” 7. октобра 2016. године организовала је академију посвећену Михајлу Пупину. О истовремено великом научнику и вјернику, власнику 34 патента, добротвору, оснивачу Насе, добитнику Пулицерове награде, почасном члану которског Јединства, вечерас је приказан је и анимирано-документарни филм аутора Саве Саика, “Михајло Идворски Пупин - Пут ка светлости”, који је организација УНЕСКО уврстила у свој званичан календар, као једну од манифестација којима је 2015. обиљежена као Међунродна година свјетлости.