Култура

55. „Кочићев збор” у Бања Луци

Бањалучка манифестација 55. Кочићев збор, због актуелне епидемиолошке ситуације и ограничења јавних окупљања, биће одржана у знатно мањем издању, а ове године изостаће традиционално народно зборовање у Стричићима и борба бикова, одлучено је на седници Организационог одбора. На седници је истакнуто да је зборовање у Стричићима отказано јер није могуће организовати јавно окупљање више од 50 лица, а из истог разлога неће бити одржана ни свечана академија те манифестације, саопштено је из Градске управе Бањалуке.

Криви пут не води до Бога

Зашто Бог једном човеку даје више талената и могућности у животу, а другом мање? Који је главни задатак хришћанина? Како правилно исповедање вере утиче на молитву и наш земаљски живот? Зашто је спасење немогуће без испуњавања заповести Божјих? На ова и друга питања „Црквене православне газете“ одговара Његово блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије.

Ваше Блаженство, Бог све воли подједнако, зашто онда једном човеку даје више талената и могућности у животу, а другом мање?

— Да, наравно, Бог све воли једнако и не гледа на то ко је ко. То значи да Он у Свом односу према човеку не гледа на лепоту лица, на његову одећу и друштвени положај... Али су Богу пријатнији они који Га воле, односно они који испуњавају Његове заповести. Сам је рекао: „Ко има заповести Моје и држи их, то је онај који Ме љуби“ (Јн. 14: 21).

Кардинал Џон Хенри Њумен (1801-1890) (поводом годишњице)

Џон Хенри Њумен (John Henry Newman), рођен 21. фебруара 1801. у Лондону, преставио се 11. августа 1890. у Бермингаму у Енглеској. Он је био ученик елитног интерната у лондонској четврти Илинг и студент у Оксфорду. Већ као 21-годишњак је био асистент у Oriel College(у) и убрзо био рукоположен у свештеника Англиканске цркве. Доцније је био свештеник универзитетске цркве у Оксфорду.

Уместо воштанице Слободану Стојановићу


СЛОБОДАНУ СТОЈАНОВИЋУ
 

Ако сам већ морао отићи
И заборавити где сам се родио
Заборавићу и где сам проходао и проговорио
Заборавићу и стазе и небо
Двориште и цвет
Цео трулежни свет...
Али како да заборавим најбољег друга
И пса?
Чујеш ли оче, рекох,
Заборавили смо пса...
Остао је на ланцу свезан.
Заборавио сам свога пса...
И шта ће сад с њим да се деси?
Заборавио сам да загрлим,
Да одвежем Леси.

Летопис: Злочин у селу Велика

На данашњи дан, 28. јула 1944. године, догодио се покољ у селу Велика. То је  назив на монструозан злочин који су починили припадници злогласне нацистичке СС јединице Принц Еуген, потпомогнути са муслиманима из јединице Скендербег из сјевероисточних дијелова Црне Горе и Космета. Убијено је најмање 500 становника овог планинског села, од чега је било 118 дјеце млађе од 12 година. Овај злочин је имао геноцидне размјере, јер број страдалих у овом покољу и број становника села Велика, недвосмислено говори да су зликовци имали план да ово село тотално униште и истријебе српски живаљ из њега. Тако да је село Велика због овог ужасног покоља понијело неславну титулу једног од најстрадалнијег села у Европи за вријеме Другог свјетског рата.