Култура

На златној позадини

Изложба сакралног сликарства фирентинског Трећента у Старој Пинакотеци у Минхену

Музеј назван ”Lindenau-Museum”у Алтенбургу у Турингену на тлу негдашње Источне Немачке поседује интернационално значајну збирку италијанског сликарства, чији је део/избор сада изложен у Старој Пинакотеци у Минхену. Реч је о трима драгоценим фирентинским сликама из 14. века, које је Бернард Август фон Линденау купио око 1848.г. Ову изнајмљену колекцију допуњују и њој адекватне слике из фундуса Старе Пинакотеке, ремек-дела Ђота и његових следбеника, које је Лидвиг I Баварски купио и донео у Минхен. Почетком 19. века Лудвиг је био први колекционар раног италијанског сликарства.

Дакле, допуњена изнајмљеном збирком из Алтенбурга, ова изложба представља виско репрезентативну Трећенто-збирку Фиренце у позном средњем веку. У њему је Ђото, као прослављени ”ослободилац” од византијског стила сликања, имао своје почетке, иако је и даља сличност са византијском иконографијом у овој епоси италијанске уметности остала још дуго веома висока.

19. Реновабис-Конгрес

19. Реновабис-Конгрес
19. Реновабис-Конгрес
19. Реновабис-Конгрес
19. Реновабис-Конгрес

Какву будућност има омладина у Источној Европи? Животне и верске перспективе

Jugendliche im Osten Europas – welche Zukunft? Lebens- und Glaubensperspektiven. 19. Internationaler Kongress Renovabis 2.-4.September 2015 in Freising

Сваке године у позно лето Aкција солидарности немачких католика са људима Средње и Источне Европе, названа „Renovabis“ (= на лат. обнова и изградња), организује у месту свога службовања у Фрајзингу надомак Минхена, која је уз Минхен епископска столица минхенског и фрајзиншког првојерарха, један интернационални конгрес, ево већ деветнаести пут  узастопно. Тај конгрес сње одржава на Домбергу, односно брегу на коме је саздан дом (лат. domus „кућа“ т.ј. храм). Ово је деветнаести конгрес Ренобависа, који се организује почев од 1997. г. по налогу Немачке бискупске конференције. Са учесницима из свих делова Европе овај конгрес представља платформу за дискусије о најзаначајнијим струјама у развоју у помесним Црквама као и у друштву. Конгрес Реновабиса је у међувремену својим надрегионалним темама добио паневропски значај и постао супстанцијална спона у дијалогу Истока и Запада.

На Кипар враћени црквеноуметнички предмети

На Кипар враћени црквеноуметнички предмети
На Кипар враћени црквеноуметнички предмети
На Кипар враћени црквеноуметнички предмети
На Кипар враћени црквеноуметнички предмети

Никозија 2.09.2015. – Пресудом Апелационог суда у Минхену кипарским властима су враћена 34 црквеноуметничка предмета која потичу са окупиране територије северног дела Кипра. 24 предмета потичу из византијског доба, а њих 10 из античког периода. Већина њих била су у саставу збирке Х.Р. Хаџипродрому и археолошког комплекса Агиос Епиктитос.

19. конгрес Реновабиса

Омладина у Источној Европи – каква будућност? Животне и верске перспективе –

Сваке године у позно лето Акција солидарности немачких католика са људима Средње и Источне Европе, названа - „Renovabis“ (= на лат. обнова и изградња), организује у месту свога службовања у Фрајзингу надомак Минхена, која је уз Минхен епископска столица минхенског и фрајзиншког набискупа, један интернационални конгрес.

Крвожедност и варварство

Разарање Палмире – хиљадугодишњег живог космоса

Палмира је једно од најспектакуларнијих историјских градова на Блиском истоку и стоји на листи ”светског културног наслеђа” Унеска. Овај град-руина налази се покрај истоименог данашњег града у георграфској средини Сирије. Безумним разарањем античких старина у Палмири поништен је културни идентитет сиријског града. Недавно је разорен такозвани ”Баал-шамин-храм”, мањи храм у Палмири, који је био посебне лепоте са својим фантастичним стубовима, луковима и остатком боја старих преко 1200 година. То је тежак културни губитак, будући да је култ семитског бога Ваала био посебно развијен у Палмири и у окружењу Старог и Новог Завета био веома значајан.

Нови Завет и Молитвеник за Војску Србије

Нови Завет и Молитвеник за Војску Србије
Нови Завет и Молитвеник за Војску Србије
Нови Завет и Молитвеник за Војску Србије
Нови Завет и Молитвеник за Војску Србије

Удружење грађана Библијско друштво Србије, уз благослов Српске Православне Цркве, дарује Министарству одбране и Војсци Србије 4.000 примерака Светог писма Новог завета и исто толико примерака Православног молитвеника.

Тим поводом разговарамо о верској служби у Војсци Србије са начелником Одељења за веру Управе за људске ресурсе ГШ ВС пуковником др Сашом Милутиновићем.