Хришћански свет

Одложено суђење хришћанки осуђеној на смрт

Асија Биби која је осуђена због богохуљења остаје у затвору – Пакистански суд померио жалбени поступак у недоглед

Лахоре, 15.04. Осуђена на смрт због богохуљења, пакистанска хришћанка Асија Биби мора д да руги Васкрс дочека у затвору. Њено суђење на основу жалбеног поступка одложено је поново на неодређено време, саопштили су пакистански медији у четвртак. Адвокат Бибијеве, Наем Шакир, назвао је четврто одлагање у два месеца, према ватиканском новинском сервису „Фидес“, „повредом права на правду за једну пакистанску грађанку".

Протестантски историчар религије: „Будизам у Европи је нешто више до краткотрајна мода“

О томе да је будизам на Западу нешто више до „краткотрајна модна појава“ излагао је минхенски евангелистички стручњак за религије Михаел фон Брик на Католичком богословском факултету у Линцу.  Фасцинирање будизмом не може се етикетирати исказом да је то тек „шик“, него показује доста трајнији религијско-културни заокрет, изнео је Брик своју тезу на предавању одазвавши се позиву Института за фундаментално богословље и догматику.

Док су се у 19. и 20. веку за будизам интересовали првенствено интелектуалци, фокус интересовања данашњег човека усредсређен је на будистичке форме медитирања и на сазнања из начина вежбања свести, објаснио је професор откуд прихват будизма у Европи. Будизам може да прожме сва подручја човековог живота и компатибилан је с различитим културама, као и са савременом сликом аутономног човека, који  „на медитативном путу вежбања може да сам изграђује свој живот“.

Лични став: Кратак лет папиногголуба

У цркви Св. Јеронима у Риму 10. фебруара увек је посебно свечано. Тада се уприличује литургијски спомен на блаженог кардинала и некадашњег загребачког надбискупа Алојзија Степинца. Да ове године на спомен Степинцу буде додатног узбуђења и усхита, постарао се кардинал Амато, префект ватиканске Конгрегације за питања светих, обрадовавши окупљене вешћу да је специјални лекарски конзилијум оценио научно необјашњивим једно чудесно оздрављење које је Постулатура за канонизацију Алојзија Степинца предочила као доказ његових светачких моћи.

Ахилова пета екумене? Представе о човеку у конфесијама

Екуменски симпосион о антрополошким разликама у вероисповестима на Минхенском универзитету

У организацији Центра за екуменске студије (Zentrum für ökumenische Forschung), на Минхенском универзитету је  9. априла 2014. г. одржан екуменски симпосион посвећен како фундаментима, тако и разликама у антрополошким представама у предањима различитих вероисповести.

Сиријска војска повратила градић Малулу

Градић Малула североисточно од Дамаска данас у понедељак повратила је сиријска државна војска. Како извештавају  медији, војска се у претежно хришћанском селу, у којем се још говори Исусов језик – арамејски, постарала се да се поново „обезбеди мир и стабилност“. Приликом напада владиних снага, која су прошла без већих борбених дејстава, помогли су и борци либанског Хезболаха.