Хришћански свет

Коптски Патријарх очекује бољу будућност

Коптски Патријарх Тавадрос II гледа на будућност хришћана у Египту уздржано оптимистички. У разговору за Катпрес поглавар Коптске Цркве  је изјавио да је сарадња са председником државе, његовом владом и парламентом све боља, а хришћани су са своје стране спремни да сарађују на изградњи заједничке државе Египта, где су народи свих религија равноправни.

Патријарх се осврнуо на недавно донети закон о подизању цркава према којем су гувернери египатских провинција дужни да у року од четири месеца одговоре на молбе за изградњу хришћанских цркава. Ако се ускрати ова молба, гувернер мора образложити своју одлуку, а хришћанске заједнице могу се позватина вишу инстанцу. Закон налаже да „величина цркве мора бити примерена броју чланова хришћанске општине, при чему се узимају у обзир и пораст становништва.

Поводом Дана Реформације папа Фрања путује у Шведску

Идућег понедељка, 31. октобра 2016. године, папа Фрања путује у Шведску поводом обележавања 500-годишњице Дана Реформације. Наиме, тачно пре 500 година Лутер је прикуцао своје тезе на врата катедрале у Витенбергу (31.10.1517.). Заједно са највишим личностима Лутеранског светског савеза поглавар Римокатоличке Цркве у Лунду ће учествовати у екуменском богослужењу, када ће се, између осталог, објавити и Заједничка изјава.

Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем

Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем
Вишегодишње пријатељство крунисано крштењем

У петак, 21. октобра 2016. године, у цркви Рођења Пресвете Богородице Атиохијског Патријархата у Сантјагу де Чилеу, одиграо се уистину радостан догађај - Стивен Антолик, амерички пилот цивилне авијације и капетан широкотрупних авиона типа Boeing 787 авио-компаније American Airlines, прешао је у православље. Чин миропомазања служио је парох цркве Рођења Пресвете Богородице, јереј Франциско Салвадор, а кум новокрштеног је био јереј Душан Михајловић, старешина парохије Светог Николаја Жичког Српске Православне Цркве у Чилеу.

Историја Исусовачког реда

Маркус Фридрих: Исусовци. Успон, пад и нови почетак.

Још од времена оснивања реда, чија је заслуга Игнатија Лојоле (Iñigo López de Loyola 1491-1556) у Паризу 1540. године, кроз столећа и данас је највећи католички ред мушкараца у свим областима друштвеног живота: између стратељства за сиромашне и високопарне науке, политичког саветовања и мисионарског деловања широм света - готово да нема области у којој исусовци нису били и остали активни.

Споменик Мојсију поново на гори Навав

Споменик Мојсију на врху горе Навав поново је постављен за поклонике који желе да посете место смрти овог боговица у Јордану. Истиче се да је овај споменик био десет година прекривен ради рестаураторских радова, јавља Седмица.ru. Споменик Мојсију, који се налази на 7 км од града Мадеве на гори Навав, сматра се једним од најважнијих и најпосећенијих места у Јордану и отуда се његово откривање сматра, после најозбиљнијих растаруторских подухвата, великим догађајем. Овде, на платоу горе високе око 1.000 метара, на отприлике 30 километара од Амана, јорданске престонице (у римско доба звао се Филаделфија), налази се манастир одакле се пружа поглед на западну обалу реке Јордана, на Јерихон и Јерусалим.

Нова књига „Православље у Немачкој“

Теолози са Минстерског Универзитета приказују развој Православља почев од Октобарске револуције преко прилива радника усељеника до савремених миграција. Поводом 50-годишњице екуменског удружења „Филоксеније“ ових дана је светло дана угледала књига о православним хришћанима у СР Немачкој. Књига је написана на 280 страна.