Хришћански свет

50-годишњица Фондације Про Оријенте

У предговору Споменице кардинал бечки подсећа на драматично стање прогоњених хришћана на Блиском истоку и говори о „екуменизму посведоченом у крви“.

Екуменска Фондација  Про Оријенте обележава ових дана свој 50-годишњи јубилеј. Овим поводом је Фондација објавила Сопоменицу с поднасловом „Историја успеха дијалога између Истока и Запада“ са освртом на 50 година екуменске сарадње са источним Црквама и предвиђањем предстојећих изазова. Своје прилоге су написали кардинал Кристоф Шенборн, савезни председник Хајнц Фишер, Патријарх Вартоломеј I, куријски Кардинал Курт Кох и коптски Папа-Патријарх Тавадрос II.

Тунис: Божанска Литургија служена међу радикалним муслиманима

По благослову Његовог Блаженства Патријарха александријског Теодора II, служена је Божанска Литургија у туниском граду Бизерти, у области у којој је концентрисан највећи број радикалних исламиста.

 

Мала православна црква Св. Александра Невског је саграђена у лучком граду 1939. године.

Упркос противљењу градских снага безбедности, недељу дана пред изборе у овој земљи,  Митрополит Картагине Алексије заједно са старешином грчке заједнице у Тунису Диндиском и настојатељем локалне руске православне цркве протојерејм Димитријем Нецветајевим, дошао је да служи у цркви „са затвореним вратима“, и да ободри шест православних жена које са својим породицима живе под сталним смртним претњама салафиста (строго сунитска муслиманска секта).

Турска гради у Тирани највећу џамију Балкана

Богомоља у Тирани с четири минарета имаће места за 4.500 верника. Овај потез се тумачи као знак да ће турска верска  спољна политика убудуће играти већу улогу. Турска ће у Албанији подићи највећу џамију на Балкану. Како је изјавио директор Управе за религије у Турској (Дијанет) Исмаил Палакоглу у понедељак новинској агенцији Анатолија, ова богомоља у Тирани с пет минарета пружиће места за 4.500 верника. До сада је једина постојећа џамија у центру града имала места за 60 лица, премда је становништво у Тирани претежно муслиманско.

Нова јерменска православна црква биће освећена на обалама реке Јордана

Крајем овог месеца на обали реке Јордана у Јордану биће освећена јерменска црква Светог Гарабеда. Његово Величанство Краљ Абдулах II Хашемитске краљевине Јордана поклонио је посед Јерменској Апостолској Патријаршији Јерусалима, као и посед за друге цркве на обали реке Јордана.

Освећена еритрејска православна црква у Шведској

У Стокхолму је освећена нова еритрејска православна црква посвећена св. Абуни Арегавију. Ова црква се држи свог законитог Патријарха Абуне Антонија. Свечаност освећења је обављена у суботу и  недељу 25. и 26. октобра, уз учешће свештеника, ђакона и верника из многих места Шведске. Свечаност је отпочела у суботу специјалним славословљем на језику геез и продужила се кроз сву ноћ. У недељу ујутру одслужена је Евхаристија. У наставку је служен молебан за избављење затвореног Абуне Антонија.

Коптски хришћани поздрављају нову египатску власт

Коптски хришћани уживају више привилегија под влашћу египатског председника Абдел Фата Сисија, изјавио је поглавар Коптске Цркве у Александрији

„Почев од револуције у јуну односи између свих слојева египатског друштва почели су да се поправљају. Коптска Православна Црква Александрије (дохалкидонска) има у овом тренутку одличне односе с Председником Абдел Фатах Сисијем,“ изјавио је патријарх Тевадрос, уз напомену да „постоје позитивни изгледи за хришћане у Египту“.