Хришћански свет

У Колумбији Папа ће посетити најсиромашније

Папа Фрања ће за време посете Колумбији у септембру  2017. године у срж интересовања ставити помирење, праштање, сиромаштво. Папа родом из Аргентине увек је на путовањима посећивао људе на ивици друштва, рекао је надбискуп Еторе Балестреро на форуму дневног листа Ел Тиемпо и конференцији Колумбијске бискупске конференције у среду у Боготи. Стога, Папа путује, рецимо, у Парагвај или у Албанију, а не и Немачку или Француску, где је до сада посетио само институције Европске уније.

Скоро милион људи целивало мошти Светог Николаја у Москви

Око 930.000 људи чекало је у реду од 22. маја 2017. године - према најновијим подацима које су изнеле РИА-Новости - да целивају мошти Светог Николе Чудотворца у московској катедрали Христа Спаситеља. Иначе, мошти се могу целивати од 8 часова ујутру до 9 часова увече.

Мошти су пренете у Москву 21. маја 2017. године, уочи прославе Преноса моштију Светог Николаја из Мире Ликијске (данашња Турска) у италијански град Бари пре 930 година, и од тада уопште нису никуд преношене, осим сада у Русију. Мошти ће остати у Саборној цркви Христа Спаситеља до 12. јула, а од 13. до 28. јула боравиће у Лаври Светог Александра Невског  у Петрограду.

79-годишњак изградио цркву својим рукама

79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама

Отворена је нова црква у селу Малаја Кудара у Кјахтском округу Републике Бурјатије. Црква, посвећена Светом Варлааму Чикојском, подигнута је током девет година личним средствима једног локалног старијег становника, извештава Бурјатска митрополија Улан-Уде и Бурјатије. Бурјатија је планинска руска република у источном Сибиру.   

Епископ Андреј посетио администратора Бискупије инсбрушке

У четвртак, 8. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи архијерејског намесника за југозападну Аустрију јереја Александра Столића, посетио је администратора инсбрушке бискупије г. Јакоба Бирглера (Jakob Bürgler). Црквени великодостојници су током састанка разматрали могућности трајног решења питања богослужбеног места за православне Србе у Инсбруку.

Хелсинки: Потрага за терористом, спремао напад на цркву

Финска полиција је саопштила да је у недељу покренула операцију поводом претње терористичким нападом на цркву у центру Хелсинкија, преноси "Ројтерс". -Полиција је сазнала чињенице на основу којих се посумњало да се спрема терористички чин. Према добијеној информацији, црква Темпелиаукио је била мета тог могућег чина. Полиција је предузела све могуће мере како би одговорила на претњу, саопштио је фински Национални истражни биро.

Сусрет папе Фрање и канцеларке Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ју је папа Фрања охрабрио да ради на очувању Париског споразума о клими, упркос повлачењу САД и да дели њен циљ "рушења зидова" између земаља, а не њиховом подизању. Меркелова је после 40-минутног разговора с поглаваром Римокатоличке цркве у Ватикану рекла да је информисала папу о агенди самита Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља почетком јула у Хамбургу, а која претпоставља да свет жели заједно да ради и у којем нико не жели да гради зидове, него да их руши.