Хришћански свет

Геј парада забрањена на Арктичком кругу

ЛГБТ активисти упознали су јавност са намером да организују два протеста и један марш у руском раду Салехард, који се налази најближе Арктичком кругу, 1200 миља североистично од Москве. Али градска власт је то одбила.

”Лутер и ми. 95 размишљања о Реформацији”

Ове, јубиларне 2017. године навршава се пет стотина година од Реформације, односно од  31. октобра 1517. када је Мартин Лутер у Витенбергу изложио својих 95 теза које су означиле почетак Реформације и тиме проузроковале радикални theological turn (теолошки обрт) који је конфесионалну топографију Европе трајно изменио. Имајући у виду овај историјски јубилеј, Евангелистичка црква Немачке је прогласила ову деценију Лутеровом декадом. Ова јубиларна година Реформације је обележена великим бројем публикација, како о њеном протагонисти Мартину Лутеру, тако и о богословским и културним, привредним и политичким тековинама које је Реформација као дубока цезура означила том епохалном изменом парадигми у теологији.

На инаугурацији Трамп ће се заклети на Линколновој Библији

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп узеће Библију из које је читао председник Абрахам Линколн као и своју Библију и на њима на својој инаугурацији 20. јануара положити председничку заклетву.

У саопштењу Трамповог транзиционог тима истиче се и да је Трамп добио своју Библију од своје мајке када је дипломирао на недељној школи у првој презвитерској цркви у Јамајци, у Њујорку 1955. године.

Папа опомиње мигранте да поштују закон и традиције

Папа Фрања је упозорио мигранте да поштују законе и традиције земаља које их прихватају, а истовремено да очувају вредности културе из које потичу, рекао је он поводом Светског дана избеглица у суботу у Риму. Нарочито је затражио заштиту за децу и омладине међу мигрантима и могућност њихове интеграције. Пре свега су непунолетна деца без пратње изложена многобројним опасностима, додао је поглавар Католичке Цркве.

Египат: Забринутост због убиства коптских грађана

Међу коптским хришћанима све јачи је осећај несигурности после напада на цркву Светих Петра и Павла 11. децембра 2016. године. Више убистава Копта изазвали су у Египту неспокој и забриност међу коптским становништвом, саопштава католичка агенција Asia News. Последње убиство догодило се 13. јануара: коптски хирург Басам Заки пронађен је мртав у свом стану у провинцијском граду Асијуту. Убице су заклали лекара ножем.

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II учествовао је у отварању Недеље молитве за јединство хришћана у цркви Синода Националних евангелистичких Цркава у Сирији и Либану, у Рабији (Либан).