Хришћански свет

Bilderwelten – ”Светови слика: илустрација књига у средњем и новом веку”

Изложба у Баварској државној библиотеци у Минхену 2016/2017. г.

У једном трочланом изложбеном циклусу насловљеном „Bilderwelten“ (Светови слика) приказаће Баварска државна библиотека (Bayerische Staatsbibliothek) у Минхену 2016./2017.г. репрезентативни пресек свога штедрог блага -  илустрације књига од позног средњег века до  ране ренесансе. Луксузни примерци оригиналних експоната овде се делимице први пут износе из трезора и излажу оку јавности као фасцинирајући примерци прохујалих светова.

Папа честитао Васкрс православним хришћанима

Ватикан, 1.5.2016. – Папа Фрања је честитао Васкрс православним хришћанима. У свом поздравном слову данас на Васкрс на Тргу св. ап. Петра Папа се обратио „нашој браћи у источној Цркви“ и пожелео да им Васкрсли Христос „подари дарове своје светлости и свога мира“. Папа је потврдио своје речи традиционалним православним поздравом на грчком „Христос анести!“ – Христов васкрсе!

Васкрс прослављен у Дамаску

Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску
Васкрс прослављен у Дамаску

Његова Светост сиријски (дохалкидонски)Патријарх Мор Игњатије Јефрем II началствовао је васкршњим поноћним богослужењем уз саслужење свештеника Гаврила Дауда у патријарашкој Саборној цркви светог Георгија у Баб Туму, у Дамаску.

Порука председника Обаме и прве даме Америке поводом Васкрса

„Мишел и ја изражавамо најлепше жеље члановима православне хришћанске заједнице овде у Америци и широм света у дане када светкују Велики петак и празник Васкрсења.

За православне хришћане ово је време кад се сећају жртве Исуса Христа, када се радују победи Васкрсења и преображавају се обновљењем свога ума у складу с вољом Божјом.

Шпански краљ и немачка канцеларка на уручењу награде - медаље Карла Великог папи Фрањи у Ватикану

Шпански краљ Фелипе из лозе Бурнбона и савезни канцелар Немачке Ангела Меркел узеће учешће на додели реномиране награде Карла Великог (”Karlspreises”) 6.маја 2016.г. у Sala Regia у Ватикану. Ово је саопштио Ахенски први градоначелник Марсел Филип и председавајући директоријума за доделу награда Карла Великог у уторак.

Хиндуисти напали на сватове хришћана у Индији

Милитантна организација правда рације наводном присилном христијанизацијом.

Њу Делхи, 28.4.2016. – У Индији не престаје читав низ препада радикалних хиндуиста на хришћане. Према индијским медијима јуче у четвртак, милитантна хиндуистичка организација Бајранг Дал напала је сватове и прекинула венчање у у једној цркви савезне државе Мадија Пардеш. Па и полиција је учествовала у овом чину кад су пастор и брачни пар притворени.