Хришћански свет

Италијанске Цркве шаљу 3,5 милиона евра за хришћане на Блиском истоку

Рим, 30.8.2016. – Римокатоличка Црква у Италији ставља на располагање 3,5 милиона евра хришћанима у Ираку и Сирији. Сматра се да ће се са два милиона евра моћи обезбедити солидни смештај за око 3.650 избегличких породица у северном Ираку, изјављено је у Италијанској бискупској конференцији. Халдејске, сиријско-католичке и сиријско-православне породице из Мосула и Долине Ниниве привремено ће бити смештени по кућама које је изнајмила Дијецеза Ербила. Финансијска средства утрошена за ово сноси ова Бискупска конференција.

Примери солидарности између хришћанâ и муслиманâ

Увек се могу наћи примери узајамног поштовања и помагања у хришћанско-муслиманским односима без обзира ко је у већини, а ко у мањини. Уопштавање је највећа опасност у процесу информисања, као и у доношењу закључака, посебно када је реч о религији и њеним следбеницима. Један од примера, којим се разбија предрасуда о искључивости у хришћанско-муслиманским односима, показала је муслиманка по професији стоматолог, др Сара Ахмед, која својим доброчинитељским радом помаже хришћанима и муслиманима у невољи на Блиском Истоку. Она је муслиманка коју њена вера мотивише да буде на корист свима онима којима је неопходна њена професионална и људска помоћ. „Ја знам шта многи људи говоре о исламу, али мој ислам, у који ја верујем, веома је мирољубива религија која подстиче помагање другим људима. Немогуће је заспати док твој сусед је гладан и страда. Мораш да пружиш руку,“ изјавила је др Сара Ахмед.

Поводом Дана Реформације: Папа у Лунду и Малмеу

Објављен програм Папине посете Шведској: Папа ће после мисе у Лунду допутовати у арену у Малмеу. – Овде ће у средишту стајати изјава привржености заједничком сведочењу и служењу римокатолика и лутерана у свету. – Представиће се заједнички пројекти на пољу рада са избеглицама.

Достављена хуманитарна помоћ у Долину хришћана у Сирији

У сарадњи са Одељењем за спољне односе Московске Патријаршије и Московског одсека Императорског православног палестинског друштва, руски Центар по питању помирења завађених страна на територији Сиријске Арапске Републике упутио је први конвој хуанитарне помоћи у Долину хришћана у Сирији. Хришћани у овој области немају воде, пића, гориво, струју. Московска Патријаршија и надаље одржава директне контакте с верским великодостојницима и представницима хришћанских заједница Сирије и посебно настојi на заштити људских права, a то чини по разним линијама.

Ватикан: У новембру 13 нових кардинала

Исусовачки амерички лист "America Magazine" јавља да ће на заседању Конзисторије 20. новембра 2016. године бити  изабрано 13 нових кардинала.  Ово заседање Конзисторије, које се поклапа са окончањем Свете године, биће треће заседање за време понтификата папе Фрање. Према овом часопису, имена нових кардинала биће позната средином октобра. Већ је извесно да ће надбискупи Брисела, Барселоне и Мадрида бити нови кардинали.

Асирски хришћани намеравају да оживе Исусов арамејски језик

Древни језик Арамејаца, језик којим је говорио Исус, биће оживљен у Сирији, где је први пут установљен нови образовни центар. Асирски новоарамејски, или сиријски, предаваће се у Центру Оури у Камишлију, недалеко од турске границе у североисточној Сирији.-Наш Центар се бави школовањем наставника специјализованих за сиријски језик како би могли да овладају тешким предметима на овом језику, изјавио је директор Центра Јан Малфон, а извештава ARA News. Он је додао да је то први пут да је асирска национална заједница покренула пројекат који се тиче њеног сопственог језика и културе.