Хришћански свет

Француски суд наложио уклањање статуе Пресвете Богородице из јавног парка

Француски суд је пресудио да статуа Пресвете Богородице крши забрану ове земље о јавном приказивању верских симбола. Статуа, која се налази у малом граду Публијеу, мора бити уклоњена са јавног земљишта. Године 2011. Публије, мали град близу Женевског језера са око 6000 становника, наручио је мермерну статуу Дјеве Марије која надгледа воду, а  која је имала контраверзну позадину с обзиром на то да је плаћена општинским парама и да се о њој није расправљало у Градском већу око њене изградње. Контраверзна статуа је на крају постала предмет суда, приликом чега је суд одлучио да је изградња статуе противзаконита.

Божићни празници у Ватикану

На трг Светог Петра стигло је Божићно дрво. Реч је о оморици високој 25 метара која је допремљена из италијанске покрајине Трентино, а дар је општине Скуреле. Папа Фрања служиће вечерњу мису 12. децембра 2016. годне на празник Госпе од Гвадалупе. Миса ће обухватити старе литургијске химне састављене на домородачким језицима (Nahuatl, Quechua, Mapuche and Guarani). Појаће хор Сикстинске капеле и Латиноамеричких хор под управом диригента Едуарда Нотрика.

Заседао Главни секретаријат Бискупског синода у Ватикану

Главни секретаријат Бискупског синода заседао је 21. и 22. новембра 2016. године у Ватикану под председавањем папе Фрање. Заседање је отворио кардинал Лоренцо Балдисери, главни секретар Бискупског Синода. Упућене су честитке новим кардиналима уз које су на скуп позвани и челници Канцеларије Римске курије. Разговарано је о нацрту припремног документа за 15. општу редовну скупштину Бискупског синода, као и о документу на тему „Млади, вера и распознавање духовних звања“.  Монсињор Фабио Фабени, подсекретар Синода известио је о раду главног секретаријата. На крају дводневног заседања папа је захвалио члановима Већа и свим учесницима скупа на њиховом доприносу и духу братског заједништва проживљеног током заседања.

Ватикан: Биланс Јубилеја милосрђа

На конференцији за новинаре одржаној 21. новембра 2016. године у Одељењу за медије Свете Столице поводом завршетка Јубилеја милосрђа, председник Папског већа за развој нове евангелизације монсињор Рино Физикела је казао да се број верника који су од 8. децембра 2015. до 20. новембра 2016. године прошли кроз Света врата у бискупијама широм света креће од 700 до 850 милиона. Том броју треба додати вернике који су прошли Врата милосрђа у светилиштима и поклоничким местима у свету.

Глазгов: Скуп портпарола Европских бискупских конференција

Од 16. до 19. новембра 2016. године бискупи одговорни за друштвене комуникације и портпароли Европских бискупских конференција у Глазгову су расправљали о изазовима и могућностима повезаним са комуникацијом богатом вредностима. Савет ЕБК организовало је сусрет на коме су размењена мишљења о актуелним темама: комуникација и миграција, светски сусрет породица у Даблину (2018.), Светски сусрет младих у Кракову (2016.), 500-годишњица реформације... Скупу је присуствовао и монсињор Даријо Вигано, начелник Одељења за комуникације Свете Столице.

Гватемала: Сусрет средњоамеричких бискупа

Бискупи Бискупског секретаријата Средње Америке одржали су од 22. до 25. новембра 2016. године годишње заседање у главном граду Гватемале.

Скупу је присуствовало 65 бискупа из Салвадора, Гватемале, Костарике, Никарагве, Панаме и Хондураса. Они су расправљали о стању у Средњој Америци везаним за брак, хришћанску породицу, екологију, организацији Светског дана младих и обележавању 75-годишњице своје средњоамеричке организације.