Хришћански свет

Монсињор Мишел Опетит нови надбискуп Париза

Папа Фрања је прихватио оставку париског надбискуп кардинала Андреа Венг-Троа  и именовао монс. Мишела Опетита за надбискупа метрополита главног француског града. Монс. Мишеа Опетит је рођен 1951. године у Версају. Године 1978. је дипломирао медицину и наредних 12 година радио као лекар у Коломбу, северној периферији Париза. Специјализирао је медицинску биоетику и радио као саветник у болници у Кретеју. На Богословском факултету, који је уписао1990. године, добио је звање теолога. За свештеника Париске надбискупије рукоположен је 1995. године.

Папа: Решимо се нуклеарног оружја

У обраћању верницима на Тргу Светог Петра, врховни поглавар Римокатоличке Цркве 10. децембра 2017. године истакао је "снажну везу између људских права и нуклеарног разоружања", преноси АП. Према Папиним речима, рад на заштити достојанства најслабијих и најугроженијих подразумева "и одлучан рад на изградњи света без нуклеарног оружја". Такође, папа Фрања је позвао људе да информације и технологију ставе у службу мира и истинског напретка. Као снажан заговорник заштите природне средине, Папа је, такође, изразио наду да ће људи схватити "потребу да се усвоје заиста ефикасне одлуке у циљу борбе против климатских промена", али и потребу за борбом против сиромаштва.

Прослава Светог Амвросија у Милану

Прослава Светог Амвросија у Милану
Прослава Светог Амвросија у Милану
Прослава Светог Амвросија у Милану
Прослава Светог Амвросија у Милану

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је 6. децембра 2017. године прослави Светог Амвросија у Надбискупији миланској. Овај догађај од посебног је значаја за град Милано и читаву регију Ломбардија. Празничну вечерњу службу у ранохришћанској базилици светога Амвросија, где почивају мошти овог великог оца Цркве, служио је Кардинал милански г. Марио Пини.

Аустријски бискупи забринути због одлуке Уставног суда о истополним браковима

У врло је критичком тону бечки надбискуп и председник Аустријске бискупске конференције кардинал Кристоф Шенборн реаговао на одлуку Уставнога суда да допусти истополне бракове, поништавајући претходну норму која је спречавала могућност брака за парове истога спола. -Забрињавајуће је да су и судије Уставнога суда изгубили из вида посебну природу брака као заједнице једног мушкарца и једне жене, која се не може упоредити с нечим другим, казао је кардинал за агенцију Катпрес. -Једино је у браку, као ни у једном другом облику заједничкога живота, могуће рађати и одгајати децу и тако зајамчити след нараштајâ.

Устоличење инсбрушког бискупа Хермана Глетлера

У суботу, 2. децембра 2017. године, протојереј Александар Столић, архијерејски намесник за Западну Аустрију, присуствовао је устоличењу католичког бискупа Хермана Глетлера (Hermann Glettler) у Инсбруку.

Индијска Маланкарска црква у Дубају прославила 50-годишњицу

Православна саборна црква св. апостола Томе у Дубају прославила је 50-годишњицу свога пастирског рада 3. децембра 2017. године. Ова црквена заједница је основана 1968. године. Прославом јубилеја је начаствовао Његова Светост Василије Мартома Павле II - Католикос на Апостолском трону Светог Томе и маланкарски митрополит. Свечаности су присуствовали Абдулах Ал Суваиди из Економског савета у Дубаију и Навдеп Сингх Сурите, индијски амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима. Више од 1000 верника учествовало је у свечаностима. Индијска православна Маланкарска црква води своје порекло од Светог апостола Томе. То је највећа православна Црква на индијском потконтиненту са више од 2,5 милиона чланова широм света.