Хришћански свет

Папа у Африци: Сиромаштво подупире тероризам

Mungu abariki Kenya! Нека Бог благослови Кенију! То су биле прве речи Папе Фрање на свахили језику, службеном језику Кеније, које је он изговорио на крају свога поздравног слова у председничкој палати, где је одржана свечаност добродошлице. Папа Фрања је стигао на аеродром ”Џомо Кенијата”, где га је дочекао председник Ухур Кенијата са супругом, као и са представницима грађанске власти и црквеним великодостојницима. Дочек је био срдачан уз типичне афричке боје, звукове и животну радост.

Судан: разорене три цркве

  Хришћани у овој претежно муслиманској земљи, Судану, и даље су изложени прогонима, где се и влада упушта у систематско рушење цркава.

Амерички центар за право и правду изјавио је у уторак да су на лицу места у Судану потврдили да владини службеници и даље разарају хришћанске цркве, чиме маргинализују мањинску хришћанску популацију.

Краљица отворила Генерални синод Англиканске цркве

Почасни гост беседник из Ватикана

Британски монарх Њено Величанство Елизабета II отворила је десети Генерални синод Цркве у Енглеској у Лондону, који ће радити од 23. до 25. новембра 2015. После свечаног богослужења у Вестиминстерској катедрали, краљица, која је и почасни поглавар Англиканске цркве, поздравила је све учеснике и новоизабране чланове Синода.

800-годишњица Четвртог латеранског концила 1215: о његовом значају у историји и савремености

Папски примат, реформа Цркве

Католичка академија у Баврској са седиштем у Минхену организовала је 24.11. 2015.г. студијски дан посвећен осамстогодишњици Четвртог латеранског концила. Тројица референата – двојица професора средњовековне историје – проф. др Клаус Хербес из Ерлангенa и проф. др Верер Мелечек из Беча, као и један професор философије проф. др Брахтендорф из Тибингена, - изложили су историографске и богословско-философске аспекте и значај овог концила.

Четврти латерански концил одржан пре 800 година – од 11. до 30. новембра 1215.г.  - у цркви Сан Ђовани у Латерану/Риму,  сазвао је папа Инокентије III (1198 -1216. Овај концил је био један од најзначајнијих западних црквених сабора у средњем веку.

Папа Инокентије III је био доминантна личност на овом концилу под чијим је понтификатом средњовековни ауторитет папе, не само у духовној, већ и световној сфери, досегао врхунац. За њега су реформа Цркве и ослобођење Свете земље путем крсташког рата биле две основне теме концила, који је он сматрао само саветодавним органом.

Московски суд забранио тзв. Сцијентолошку цркву

Суд у Москви је забранио локални огранак тзв. Сцијентолошке цркве, јављају РИА-Новости.

Москва 20.4. 2015. – Током расправе руско Министарствo правде је изнашло да је реч „сцијентологија“ регистрована као трговачки знак код US Religious Technology Center. Суд је подржао став руског Министарства правде да се активност ове организације не слаже са федералним законом о слободи религије.

Сиријска војска ослободила два хришћанска села из чељусти ИД

„Војска је преузела контролу над хришћанским селима Мхин и Хаварин у југоисточном делу провинције Хомс. Велики број терориста је убијен,“ рекао је извор.

Село Мхин су заузели ратници ИД 1. новембра. Напад на насеље, које су насељавали углавном хришћани, подржали су исламски екстремисти из те области. Хришћани из суседног села Садад разбежали су се плашећи се за своје животе.