Хришћански свет

Египћанска влада подстиче посете хришћанским светињама

 Египатски премијер Ибрахим Махлаб и коптски Патријарх Тавадрос II на церемонији недавног поновног отварања  Висеће цркве (ел-Мулака) у старом Каиру.

Влада Ибрахима Махлаба истиче египатски хришћански идентитет у покушају да поново покрене египатски верски туризам. Порука која је упућена са инаугурационе свечаности у уторак увече, а којој су присуствовали египатски министар туризма  Хишам Зазу и коптски православни Патријарх,  јесте промоција туристичких тура које су повезане са присуством Свете породице у Египту. Влада и верске власти се слажу: „Нама је потребан мир и сигурност у Египту“, рекли су заједно премијер Махлаб и коптски Патријарх Тавадрос II док су разговарали о коптској четврти, „симболу идентитета земље“, додао је Махлаб, док поред цркава можете наћи друге храмове монотеистичких религија, као што су јеврејска и исламска. То је место „ које говори само о себи“, истакао је Махлаб „о дијалогу, миру и безбедности“, суштини Египта,  земљи у којој је „такође Исус нашао мир и безбедност“.

Британски парламент ослободио пут бискупицама

Пошто је то учинио Горњи дом, данас је и Доњи дом изгласао да се и жене могу рукополагати за бискупице.

Када краљица Јелисавета II буде потписала одлуку Парламента, она ће постати закон. У наставку ће идућег месеца Генерални синод Англиканске Цркве спровести и амандман у црквеном законодавству.

Јерменски католикос у Техерану

Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану
Јерменски католикос у Техерану

Његова Светост католикос-патријарх јерменски  Арам I налази се од 18. октобра 2014. у посети Ирану, и у Техерану се сусрео с представницима јерменских женских организација Техеранске  епархије. Похвалио је госпође на њиховом културном, духовном, просветном и друштвеном раду у својој јерменској заједници и ободрио их да наставе на изградњи што јаче јерменске заједнице у тој земљи.

Јерменски и сиријски патријарси: Признати геноцид!

Поглавари Јерменске Апостолске Цркве и Сиријске Православне Цркве (обе дохалкидонске) обратили су се хришћанском свету и међународној заједници, поводом 100-годишњице обележавања геноцида извршеним над јерменским и сиријским народом 1915. године, на садашњој територији Турске, с молбом да се тај геноцид призна и осуди.

Врховни Патријарх и Католикос свих Јермена Карекин II и сиријски православни Патријарх антиохијски мар Игњатије Јефрем II састали су се у понедељак, 13. октобра, у духовном центру свих Јермена, Мајци столици Светог Ечмиадзина, 20 км од Јеревана, где су потписали Заједничко саопштење изазивши јединство вере и спремну жељу да наставе сарадњу двеју сестринских Цркава, Јерменске и Сиријске „сестринске Цркве, основане Апостолима, исте христологије и апостолског Предања, светоотачког наслеђа, и са заједничким светитељима, исповедницима и сведоцима“.

Бедуини напали и наметнули порез манастиру Свете Катарине на Синају

Најстарији православни манастир Свете Катарине у библијској земљи Синајског полуострва још једном је мета притисака муслиманских екстремиста и локалне власти.

Данашњи арапски исламисти, који воде полуномадски живот у Синајској пустињи, представљају главну претњу животу монаха и стању споменика од светског значаја.

Др Ијаб Рамзу, чувени адвокат, износи новинарима следеће детаље злочина које су екстремисти починили према манастиру и монасима:

Исламисти обесветили древни асирски манастир у Ираку

Милиција самопроглашеног исламског калифата скинула је крстове и спалили древне рукописе у историјском манастиру Мар Бехнам, који је само десет минута удаљен од града Каракоша који држе под својом влашћу од јула месеца. Ову вест је потврдио бивши сеоски начелник који живи близу овог манастира. „Све је могуће са терористима ИС. Уништиће све ако их неко не заустави“, рекао је сиријски католички свештеник о. Низар Семан агенцији Фидес. Према извештају једног вебсајта, манастирски зидови носе натпис „Власништво Исламске државе“. Наиме припадници ове организације су најпре претили смрћу, а затим избацили монахе 20. јула. Избачене су и породице које су живеле у манастиру.