Хришћански свет

Поглавар англикана Јустин Велби послао писмо Папи и другим Црквама поводом одлуке о посвећењу жена у бискупице

Поглавар Англиканске Цркве, Архиепископ Јустин Велби написао је у писму Папи Фрањи да је за наставак сарадње између ове две Цркве, без обзира на сасвим супротстављене ставове о рукополагању жена.

Одлука Англиканске Цркве да признају женама да приступе свештенству и епископату не сме да буде препрека за сарадњу по важним глобалним питањима, наводи се у писму Архиепископа кентерберијског, које је објављено у недељу у британском листу „Дејли Телеграф“. Писмо је намењено и другим црквеним заједницама, па и православним Црквама.

Британски историчар Џон Полард: Дипломатија Свете Столице је била усмерена ка одржању равнотеже између Дунавске монархије, протестантске Немачке и православне Русије

Мировна дипломатија Свете Столице је за време Првог светског рата је била усмерена одржању К. и К.-монархије у Европи кроз баланс са протестантском Немачком и православном Русијом. То је поантирана теза угледног британског емеритираног историчара професора Џона Поларда са Универзитета у Кембриџу у Енглеској, коју је он истакао 30.7.2014. свом у интервјуу са Радио-Ватиканом.

Да ли се мир још може очувати?

Да ли ми стојимо 100 година након почетка Првог светског рата поново пред катастрофом? Ово питање дубоке забринутости је формулисао бечки кардилан Кристоф Шенборн у издању листа "Heute" у својој колумни (екслузивној рубрици) која се објављује свакога петка, а која је посвећена теми „бесмисленог убијања“. И данас, вели кардинал,“на многим местима овог света експлодира насиље“.

Француска нуди азил ирачким хришћанима

Француска је изјавила да је спремна да прихвати хришћане из северног Ирака којима су исламски екстремисти, који владају овoм облашћу, поручили или да прихвате ислам, или да плаћају верски порез или да се суоче са смрћу.

Француски министри спољних и унутрашњих послова изјавили су у заједничкој изјави за штампу у Паризу, 28. јула, да „смо спремни, ако  они желе, да им омогућимо азил на нашој територији.“

Конгресмен критикује Обаму због геноцида над хришћанима у Ираку

Републикански конгресмен из Вирџиније Френк Волф оптужио је Обамину администрацију што игнорише геноцид над ирачким хришћанима, рекавши у четвртак да се „управо брише хришћанство какво познајемо у Ираку“.

„Сматрам да је геноцид оно што се дешава хришћанској заједници у Ираку,“ рекао је у говору у Представничком дому. „Такође сматрам да је то злочин против човечности. Где је Запад? Где је Обамина администрација? Где је Конгрес? Тишина је заглушујућа.“

Ово је други пут ове недеље да је републиканац Волф ово питање изнео у јавност. У уторак је подсетио председника да су чланови Конгреса у јуну упутили писмо у име двеју странки у коме траже да америчка власт „активно сарађује са ирачком централном владом и са курдистанском регионалном владом и даје приоритет додатној подршци за безбедност угроженог становништва, посебно ирачке древне хришћанске популације,“ -  позив који он још није послушао.

Папа о Првом светском рату: Историјске грешке не смеју се поновити

Папа о Првом светском рату: Историјске грешке не смеју се поновити

Ватикан 27.07. 2014. – Поводом стогодишњице избијања Првог светског рата Папа Фрања је изјавио да се грешке из прошлости не смеју поновити. Штавише, из историје се мора стално учити и „давати предност миру стрпљивим и храбрим дијалогом“, рекао у недељу на подневној молитви у Ватикану. Папа је подсетио на свога давног претходника Бенедикта XV (1914-1922) који је за овај рат рекао да је „бесмислено мрцварење“. Истовремено је истакао да су за решење садашњих сукоба на Блиском истоку, у Ираку и Украјини неопходни трезвеност и дијалог.