Хришћански свет

Египат: Припрема се нови закон о градњи цркава

Изостаће дискриминирајуће одредбе – Разговори између коптских парламентараца и коптског епископа Павла од Танта

Анкара 30.06.2016. – Египатски Парламент ради на нацрту закона којим ће се регулисати питање градње цркава. Овај законски нацрт има приоритет, нагласио је председник Египатског парламента Алу Абу Ал. Коптски парламентарци су се недавно саветовали са коптским епископом Павлом из Танта о новим одредбама које се тичу градње црквама и о статусу хришћанских конфесија.

Коптски свештеник убијен под кишом куршума

Један коптски свештеник убијен је под кишом куршума пред црквом Св. великомученика Георгија на Синају у Египту.  Свештеник по имену Рафаил Муса погођен је куршумом враћајући се са богослужења које је одржао у Ел-Аришу.

Отац Павле Халин је казао у име цркве да „сви терористички чинови прете безбедности нације“, али мотиви иза напада још нису установљени.

Извор: ОСР

Цркве узор Европи

Интернационални конгрес хришћана у Минхену

Европу сјединити – то је по нахођењу Хајнриха Бедфорда-Штрома - обавеза Цркава. Баварски помесни бискуп и председавајући Савета Евангелистичке цркве у Немакој вели да Европа није само привредна заједница, већ унија у чијем средишту стоји људско достојанство. Криза избеглица и Brexit-одлука показује да се Европа поларизује и многих се људе више не тиче. Европа се мора одлучно променити, њој је потребан нови духовни импулс. Цркве морају у том процесу помоћи, пледирао је Бедфор-Штром на почетку европског конгреса хришћана ”Заједно за Европу” - Together for Europe – Miteinander für Europa - Ensemble pour l’Europe.

Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру

Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру
Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру
Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру
Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру

Прву најранију илустровану хришћанску књигу пронашла је британска добротворна организација у удаљеном етиопском манастиру. Изванредна Гариме јеванђеља названа су по монаху који је стигао у ову афричку земљу у петом веку и за кога се каже да их је преписао за само један дан.

У Европи расте дискриминација хришћана

Бечки ”Документарни архив нетрпељивости према хришћанима” - „Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen“ објавио је 28. јуна 2016. свој извештај за 2015. годину.

Дискриминација хришћана из религиозних и етичких разлога је повећана у току прошле године. Један разлог овоме су напади на хришћанске избеглице, највише од стране муслимана у домовима за прибежиште и азил. Ово потврђује бечки ”Документарни архив нетрпељивости према хришћанима” у своме извештају за 2015.г. У том извештају је документовано 180 случајева (2014:150), о насилним нападима на хришћане, цркве и гробља, антихришћанске увреде и дискриминацију на радном месту. У овој статистици Француска се налази на првом месту – са 63 случајева – махом оскврнављењем цркава и гробаља. Њој следи Немачка да 20, Италија 14 и Велика Британија са 13 случајева.

Ирак: Хришћанске избеглице добили цркву Пресвете Богородице

Халдејско-католички Патријарх Вавилона са столицом у Багдаду (Ирак), Луис Лако, осветио је нову цркву 27. јуна.

Црква се налази у хришћанској четврти Анкава, у Ербилу, у коме живи хиљаде хришћана избеглих пред терором ”Исламске државе”(IS). Црква је посвећена Пресветој Богородици. Сходно подацима које преноси ватиканска агенција "Fides", црква је финансирана од прилога верника.