Хришћански свет

Престоница Естоније издвојила 53 хиљаде евра за обнову цркве

Управа главног града Естоније, Талина, одлучила је да издвоји 53 хиљаде евра за обнову цркве Рођења Пресвете Богородице у том граду, преноси РИА Новости. У саопштењу градских власти речено је да ће споразум о утрошку средстава за обнову цркве, популарно познате као Казанска црква, бити потписан у суботу од стране старешине цркве свештеника Виктора Мелника и заменика градоначелника г. Михаила Килбарта. Парохија ће обележити свој 300. рођендан током 2021. године. Рестаураторски радови су почели прошле године, након што је урађена детаљна студија о историји изградње цркве.

Из воде изронула црква стара 400 година

У мексичкој држави Оахака из воде је изропнула древна храма, јавља лист Дејли Мејл. Овај храм су саградили доминикански монаси у 17. веку како би се одатле се ширило хришћанство међу локалним становништвом. Године 1962. црква и околина поплављени су услед изградње бране Бенито Хуарез. Тадашње власти желеле су да се повећа пољопривредни потенцијал региона. Резервоар, формиран након изградње бране, требало је  да обезбеди воду за наводњавање поља.

Прва архпастирска посета патријарха Тавадроса Аустралији

Коптски епископ Анба Суриел радосно је објавио вест о историјској првој архипастирској посети Његове Светости папе Тавадроса II Аустралији од 30. августа до 13. септембра 2017. године. Његова Светост ће стићи у Сиднеј 30. августа, а затим ће отпутовати у Мелбурн 6. септембра. У Каиро ће се вратити 13. септембра 2017. године. Током ове посете Његова Светост ће свечано отворити Епоро торањ у недељу, 10. септембра 2017. године. -Молимо се да ова посета буде извор благослова и радости за наше епархије и државу Аустралију, истакао је епископ Суриел.

Египат: Пут преко манастирског комплекса

Већ дуже од две године води се спор између египатских власти и коптског манастира Светог Макарија у оази града Фајума у Вади Ел Натрун (Нитријска пустиња) око пута који треба да пређе преко манастирског земљишта. После првог рочишта адвокат је обавестио монахе да још нема адекватног решења за могуће решење, јавља Прес служба Ватикана "Фидес" у петак.

Хришћани се враћају у Мосул

Хришћани избеглице из Мосулу, који сада живе у камповима у Левоу у Ираку, одржали су молипствије за хиљаде хришћана који су напустили Мосул због терористичких група Исламске државе. Уједињене нације процељују да је 50.000 хришћана тренутно расељено. Упркос сталној несигурности, неке хришћанске породице се враћају Мосулу. Источни квартови Мосула били су места недавних самоубилачких напада који су однели девет живота. Па ипак, најмање три јерменске хришћанске породице вратиле су се својим кућама које су претходно напустили.

Секретаријат ОСР дао подршку Патријарху антиохијском и свег Истока Игњатију Јефрему II

„Молимо за службу Ваше Светости на престолу Светог Петра Антиохијског, да са апостолском ревношћу у здрављу и на многаја љета служите Господу и Вашем народу. Благословите и нас! Нека Ваше молитве буду тврђава за нас!“ – Преосвећени Хор-епископ Чикага др Кириакосе Тотупурам (главни секретар Orthodox Cognate PAGE).