Наука

Homo Faber са религиознoм свешћу

Ричард Сенет, професор на New York University и London School of Economics, један од најугледнијих савремених социолога и историчара идеја тврди да су нашем времену - у коме сурово влада неједнакост и стална трибалистичкa конкуренција међу људима – насушно потребне поуздане и ритуализоване форме сарадње као цемент заједништва.

Ричард Сенет је аутор свестрано хваљене књиге „Флексибилан човек“ у којој је изложио актуелну критику феномена отуђења у виду „усамљености“, и тиме се дотакао осетљиве теме сложеног савременог капиталистичког друштва. У својој најновијој књизи - Richard Sennett: „Together. The Rituals, Pleasures and Politics of Cooperation“, Penguin, 2013. - аутор се прикључује форуму интернационалних дебата о томе да ли је човек по својој природи предодређен за сарадњу/кооперацију или за агресивни егоизам, односно шта значи таква (можда двострука) карактерна склоност/диспозиција у данашњим друштвеним облицима? Аутор сматра да се људска кооперативност не напаја из нужности која проистиче из еволуционистичко-биолошке предодређености, већ из религиозне социјализације кроз коју се конституише респект једног према другоме и Божјој твари у целини, као и из практичног искуства заједништва, попут оног које влада у занатским радионицама и атељеима.

Владимир Латиновић - нови доктор богословља

Српско богословље је добило новог доктора богословских наука, Владимирa Латиновића, рођеног 1977. године у Бачкој Паланци, где је стекао основно и средње образовање. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја, Латиновић се уписује на Богословски факултет СПЦ у Београду. У току студија истиче се ревноношћу у свакодневном богослужбеном животу факултетске заједнице из чега се развија интересовање за Литургику с посебним нагласком на евхаристијском богословљу.

Пошто је изучио немачки језик на Институту за источне Цркве (Ostkirchliches Institut) у Регенсбургу, 2007.г.  уписује постдипломске студије на реномираном Теолошком факултету у Тибингену (Немачка). Године 2010. изабран је за асистента на Катедри за историју догме (Dogmengeschichte), и уједно бива постављен за научног сарадника на Институту за екуменску теологију, који је основао у свету познати теолог  Ханс Кинг (Hans Küng), који је почасни директор овог Института.

Митрополит Порфирије на конференцији у Бања Луци

Митрополит загребачко-љубљанаски др Порфирије учествовао је 11. децембра 2014. године на Међународној научној конференцији „Политике (не)пријатељства“ у Бања Луци

Конференцију је организовао новоосновани Балканолошки истраживачки центар и Факултет политичких наука из Бања Луке. Митрополит Порфирије се присутнима обратио излагањем на тему: „Православни хришћански идентитет“, и том приликом је, између осталог, истакао: „Хришћански идентитет се темељи на чињеници да је Црква Тело Христово и да управо стога ми хришћани у тој Богочовечанској установи задобијамо своје спасење и истински идентитет. Зато је неопходно да идемо у Цркву и да се причешћујемо. Одлазак у Цркву и наше учешће у светој Литургији није и не сме да буде само нека пука верска дужност, него основни предуслов да будемо чланови Тела Цркве“.

Православни свет и Први светски рат

Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат

У контексту овогодишњег јубилеја везаног за стогодишњицу од отпочињања Првог светског рата, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, 5. и 6. децембра 2014. године, одржан је Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“.

Свечаном отварању скупа претходила је Света Архијерејска Литургија, која је служена у факултетском параклису Светог Апостола и Еванђелиста Јована Богослова, а којом је началствовао Његова Светост Архиепископ Пећки Митрополит Београдско-Карловачки и Патријарх Српски Господин Иринеј.

Србин који је повезао свет

Србин који је повезао свет
Србин који је повезао свет
Србин који је повезао свет
Србин који је повезао свет

У недељу, 12. октoбра 2014. године, на празник Михољдан, у саборном храму Свetog Саве на Менхетену у Њујорку, служена је Света Литургија и одржан помен поводом 160 година од рођења великог српског научника Михајла Пупина.