Наука

У Москви отворен међународни симпосион новозаветника

Септембра 26, 2016. г., у Москви је у конференцијској сали „Даниловскаја“ започео с радом седми  међународни Симпосион источноевропских и западних изучавалаца Новога завета (Seventh East-West Symposium of New Testament Scholars) на тему „Историја и богословље у јеванђелским извештајима“.

Округли сто о наталитету у Србији

Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији

У Александровцу је 16. септембра 2016. године одржан округли сто на тему О наталитету у Србији, под покровитељством Општине Александровац. Оно што овде данас чусмо је лек против равнодушности. Лек који нам је измамио сузу и речи: устани Мајко Србијо и рађај се! Све сабране око ове болне и животне теме , благословио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид рекавши: -Без детета не може ништа ни да почне ни да траје...

Meђународни сусрет мрежне инцијативе за проучавање религије и погубних култова

Његова Светост Патријарх бугарски Неофит благословиће у своје име и у име Светог Синода свете Бугарске Православне Цркве учеснике IX Meђународнoг сусретa мрежне инцијативе за проучавање религије и погубних култова на тему „Фундаментализам - верност традицији или модернизам?“ Заседање ће се одржати од 22. до 25. септембра 2016. госине у Благојевграду у Неврокопској епархији, која је и раније била домаћин ових симпосиона.

Високо научно признање архиепископу Јовану

Архиепископ охридски г. Јован изабран за почасног доктора Народног и Каподистријског универзитета у Атини

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован изабран је за почасног доктора Народног и Каподистријског универзитета у Атини, а на предлог Богословског факултета у Атини, због богатог академског дела, али и због његове жртве за јединство Цркво. Реферат о делу архиепископа Јована поднели су Генералној скупштини Богословског факултета професори: Митрополит авидски К. Катерелу, проф. Е. Карагеоргуди и председник Одељења г. Сотириос Деспотис. Промоција почасног доктората биће извршена у свечаној сали Народног и Каподистријског универзитета у Атини у мају идуће године. Том приликом архиепископ Јован ће одржати предавање.  

Представљен тзв. Заједнички превод Библије на немачком језику

Почев од 2107. године ово ће бити обавезујући превод Библије за сав немачки  говорни простор Римокатоличке Цркве. Уместо „чуда“ стоји „моћна дела“, а у посланицама ословљавање са „браћо и сестре“. Римокатолици у читавом немачком говорном подручју добијају нови, савремен превод Светога Писма. Немачка бискупска конференција представила је недавно у Фулди тзв. Заједнички превод, на којем се научно радило годинама. Почев од 2017. г. ова верзија превода биће „обавезујуће“ издање Библије за употребу у богослужењу, школи, породици и пастирском раду. Ова верзија превода биће у употреби, поред Немачке, у Аустрији, Швајцарској, Луксембургу, Јужном Тиролу и источној Белгији.

Јединство у саборности

Јединство у саборности: званични документи са Православног Сабора на Криту од 18. до 26.26. јуна 2016

Hallensleben, Barbara (Hg.) Einheit in Synodalität, Die offiziellen Dokumente der Orthodoxen Synode auf Kreta 18. bis 26. Juni 2016. Reihe Epiphania, Universität Freiburg Schweiz Aschaffenburg Verlag.

Велики Свети Православни Сабор (18. до 26. јуна 2016), на коме је узело учешће десет од четрнаест аутокефалних Православних Цркава на Криту, формулисао је шест саборних тематских докумената који су објављени на званичним језицима Сабора – јелинском, руском, енглеском и француском. Сада овај зборник званичних текстова Сабора стоји на располагањуи заинтерсованој публици на немачком језичком подручју. Професор др Барбара Халенслебен са Института за екуменске студије на универзитету Фрибургу у Швајцарској приредила је и издала ове кључне документе Сабора и предала их православној и панхришћанској јавности да слушају ”што Дух говори Црквама” (Откр. 2,7).