Наука

Нови декан Богословског факултета у Фочи

На сједници Наставно-научног вијећа Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, одржаној у петак 11. априла 2014. године, у присуству Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома и ректора Универзитета у Источном Сарајеву др Митра Новаковића, за новог декана Богословског факултета изабран је јереј доц. др Дарко Ђого.

Учитељ је рекао. Мала књига о вери - приказ

Приказ

О. Александар Нинковић, Учитељ је рекао. Мала књига о вери,  Београд 2014, стр. 160.

Отац Александар Нинковић је добро познат слушаоцима радија Слово љубве, на чијим таласима је објашњавао поједине библијске, махом старозаветне теме, и, првенствено, библијску теологију. И заиста, прави човек на правом задатку: наиме, доживевши обраћење из административног владајућег атеизма проповеданог у ондашњој војсци, писац је  дипломирао на богословском факултету у Сегедину, да би у Риму наставио студије библијске теологије и овде одбранио свој магистарски рад. У међувремену му излази прва књига -  Синопса еванђеља, на мађарском, прва те врсте у Мађарској, која се користи у настави Светога Писма Новога завета на тамошњим  богословским школама. Овиме је отац Аца пружио значајан допринос новозаветној науци.

Посланица Диогнету - Бисер ранохришћанске апологетске књижевности

Хорацио Е. Лона: Коментар ”Посланице Диогнету”, Herder Verlag, Freiburg i. Br. 2011

У маниру античке ранохришћанске апологетске и протрептичке књижевности настао је спис анонимног писца, чији је аутограф пронађен на рибљој пијаци 1436. г. у Цариграду од стране западног клирика Томаза из Ареца. Године 1443. доминиканац Јоханес (Јован) Стојковић из Рагузе (Дубровника) пренео га је у Базел у доминикански манастир. Спис је недавно објављен у узорно припремљеном издању са опсежним коментарима осведоченог стручњака за апологетску литературу хришћанске антике.

У лавиринту апокрифног предања

Дрeвни хришћански апокрифи

"Апокрифи" (ἀπόκρυφος, плур. ἀπόκρυφα) су текстови који нису ушли у библијски канон – или због њихове садржине, због њиховог недовољног познавања, због њиховог спорног религиозно-политичког статуса или због тога што су настала након закључења канона. Има и оних списа који су због недовољног или сумњивог угледа аутора списа остали изван канона. Апокрифи су израз хришћанске побожности и имали су знатног утицаја на теологију и историју уметности.

Зашто Јеванђеље по Томи није у Светом Писму Новога Завета? Није ли његово место напоредо са Исусовим биографијама које су написали апостоли и јеванђелисти Матеј, Марко, Лука, Јован? Томино Јеванђеље је пронађено 1945. г. у Египту на коптском језику и садржи 114 Исусових исказа (логија). Дело је, сматрају библисти, настало у другом столећу, у оно времe када је Нови Завет као збирка ауторитативних списа постао темељни спис Цркве Христове. Или је ово Јеванђеље било непознато у време настанка Новога Завета или га његови редактори нису сматрали довољно достојним.

ПСУ Света Србија: Православље и спорт

ПСУ Света Србија: Православље и спорт
ПСУ Света Србија: Православље и спорт
ПСУ Света Србија: Православље и спорт
ПСУ Света Србија: Православље и спорт

Са благословом декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереја-ставрофора проф. др Предрага Пузовића, у организацији Студентског парламента ове високообразовне институције, 3. априла 2014. године одржана је трибина ”Православље и спорт”.

На трибини су говорили Његово Преосвештенство епископ Јегарски г. Порфирије, почасни председник Православног спортског удружења ”Света Србија”, и оснивачи овог Удружења Дејан Томашевић, Аца Кристић и Горан Стевановић. Овом приликом потписан је протокол о сарадњи између Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Православног спортског удружења ”Света Србија”, којим је верификована досадашња успешна сарадња и дефинисан даљи развој сарадње ове образовне институције и спортског удружења основаног са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја са циљем да се деци и младима понуди јединствен концепт спортског развоја и личноносног узрастања у коме се истовремено примењују савремена тренажна методологија и Јеванђелски принципи.