Наука

Нови магистар теолошких наука

Протојереј Игор Ивковић је у понедељак, 28. септембра 2015. године са почетком у 12 часова, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одбранио магистарску тезу „Значај богословља утемељеног на Литургији за православни катихизис“.

Царица у Старом завету

Српском речју „царица“ у црквенословенској и српској Библији преводе се јеврејске речи у Старом завету: malka, shēgal и g b r â. Израз  malka, што је женски род од облика  melek (цар, краљ), означава туђе царице владаре и супруге владара, нпр. царица савска (1 цар 10,1сл. = 2 дн 9,1сл) и персијска царица (Вашти = Астина – Јест 1,9; и Јестира – Јест 2,22). Израз shēgal јавља се тек два пута: у Нем 2,6 односи се на супругу персијског цара Артаксеркса, док се у Пс 45,9 односи на жену која, обучена у офирско злато, стоји с десне стране цару.  Израз g b r â, што је женски облик од  geb r (господар или старешина) употребљава се за туђу царицу (1 цар 11,19), али чешће одређује мајку неког Јудиног или Израиљевог цара (1 цар 15,13 = 2 дн 15,16: 2 цар 10,13; Јер 13,18; 29,2).

Округли сто „Обновимо Превлаку“

Округли сто „Обновимо Превлаку“
Округли сто „Обновимо Превлаку“
Округли сто „Обновимо Превлаку“
Округли сто „Обновимо Превлаку“

У организацији Митрополије црногорско приморске и Одбора за обнову манастира Светог архангела Михаила на Михољској Превлаци 19. септембра 2015. године је у Тивту одржан округли сто „Обновимо Превлаку“.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић: Под ударом Нацрта закона о слободи вероисповести су и“Светигора“ и „Свевиђе“

После 23 године рада, Издавачко-информативној установи Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ прети гашење! Владин нацрт закона о слободи вероисповести удара на Једног од највећих издавача у Црној Гори и Србији. Неизвестан је опстанак и гласила „Светигора“ и „Свевиђе“.

Ако Влада остане упорна у своме безакоњу, православни живаљ Црне Горе сигурно неће бежати од организовања и много масовнијих окупљања, као легитимног начина борбе за своја угрожена права каже Радомир Никчевић. Очекујемо да ће се и држава Србија, као и највиша тела наше помесне Цркве и других сестринских Православних Цркава, солидарисати са угроженим делом Светосавске Цркве у Црној Гори, не само гласом начелне осуде оваквог безочног мешања државе у живот Цркве, него и дипломатским активностима.

Свеправославни скуп у Митрополији загребачко-љубљанској

Под покровитељством Православне митрополије загребачко- љубљанске, у Љубљани и Оточецу (Словенија) у периоду од 17. до 20. септембра 2015. године биће одржана велика и важна међуправославна конференција која ће се бавити проучавањем религијâ и деструктивних култова. 

На позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. др Порфирија, темом скупа Култови – неопганизам - секуларизација: опасност урушавања православног етоса, бавиће се више од стотину теологâ, професорâ, свештеникâ, психологâ, криминологâ, политикологâ и експерата, који долазе са Кипра, из Грчке, Катара, Русије, Украјине, Пољске, Сирије, Грузије, Чешке, Бугарске и Румуније, поред домаћих из Србије, Хрватске и Словеније. У Љубљани и Оточецу ће се наћи и више најугледнијих архијереја из помесних Правослвних Цркава, и то: Архиепископ катарски г. Макарије (Јерусалимска Патријаршија), Архиепископ критски г. Иринеј (Јеладска Црква), Митрополит карпасијски г. Христофор (Кипарска Православна Црква), Епископ обучовски г. Јона (Украјинска Православна Црква), Митрополит неврокопски г. Серафим (Бугарска Православна Црква), као и већи број архијерејâ Српске Православне Цркве. Учесницима Конференције упутиће своје поруке Његова Светост Патријарх васељенски г. Вартоломеј, други православни патријарси и предстојатељи помесних Православних Цркава, као и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.