Наука

Христос свештених повести

Православни богословски факултет у Београду има ретку част известити јавност о томе да ће од 10. до 13. септембра текуће године бити домаћин значајне међународне конференције на релевантну тему савремене библијске теологије, под насловом Христос свештених повести

Примарни научни значај скупа огледа се кроз интерактивно сагледавање Христовог лика у свештеним повестима библијских писаца и црквених традиција, што на редак начин одговара сусретању источних и западних егзегета у граду вечитог сусрета, и под сводовима училишта теологије која по себи обухвата Исток и Запад.

ЦЕПИС: Заштите електронске приватности

SmailY  - ново програмско решење Милоша Антонијевића, сталног стручног сарадника ЦЕПИС-а

У складу са досадашњим залагањем Центра за проучавање и употребу технологија СПЦ на пољу заштите електронске приватности, Милош Антонијевић, стални стручни сарадник Центра, је развио Android апликацију под називом SmailY. Апликација је осмишљена као e-mail клијент који у себи интегрише технологију опште познатих и широко примењених система енкрипције података.

Посланица Патријарха васељенског поводом црквене Нове године и Дана заштите животне средине

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј је у својој посланици поводом Нове црквене године (по новом календару, којег се држи Васељенска Патријаршија) и Дана заштите животне средине изнео следеће:

„Као што свако зна, 1. септембар се сваке године на иницијативу Васељенске Патријаршије – а од недавно и Римокатоличке Цркве – обележава као Дан молитве за заштиту човекове средине. Овога дана посебно се молимо Свевишњем Богу да унесе радост у своју творевину, тако да људски живот у њој буде радостан и плодан. Ова молитва обухвата и низ прозби да се неизбежне природне климатске промене могу десити и бити дозвољене  до подносивог нивоа како зарад људског опстанка, тако и зарад одрживости ове планете.

Поводом 1. септембра - Дана твари Божје

Од 1989. године 1. септембар се, на предлог Његове Свесветости Васељенског Патријарха г. Вартолмеја, обележава као Дан твари Божје, односно свега од Бога створеног.

Овај дан пре свега подсећа људе на бригу о животној средини и природи уопште која је немарним, неодговорним и крајње нехришћанским деловањем човековим болно рањена и насилнички угрожена. Овим поводом подсећамо на став Руске Православне Цркве у вези с актуелним еколошким проблемима и преносимо поглед професора Богословије Светог Саве г. Горана Раденковића о екологији као изазову за хришћане.

Сабрање студената и богослова Епархије врањске

Сабрање студената и богослова Епархије врањске
Сабрање студената и богослова Епархије врањске
Сабрање студената и богослова Епархије врањске
Сабрање студената и богослова Епархије врањске

Са благословом и у присуству Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, 24. августа 2015. године, у Врању је одржано сабрање студената и богослова Православне епархије врањске, а поводом почетка нове школске односно академске године.

Блажени Августин

Велики конвертит

На дан када Православна Црква прославља Успеније Пресвете Богородице, дотле Римокатоличка црква 28. августа сваке године прославља свога светитеља Аурелија Августина, у нашим диптисима уведног као Блажени Августин.

Идеје и дела овог значајног философа и учитеља Цркве Блаженог Августина имају утицаја до данас. Клаус Розен,  професор емеритус старе историје из Преторије у Јужној Африци узима личност Августина у биографији – Klaus Rosen: Augustinus. Genie und Heiliger. Darmstadt 2015 - као историјску личност под лупу и извештава опсежно о томе који су догађаји његов живот упечатљиво одредили. Ова биографија допуњује нашу слику о овом великом позноантичком мислиоцу кроз вишеструке аспекте.