Наука

Света Софија у Цариграду кроз историју

Храм Свете Софије постао је кулминациони архитектонски тренутак и на њему се одразило стање у Византији у VI веку. Од тог тренутка, име Свете Софије нераскидиво је повезано са судбином Источног Римског царства, све до његове пропасти средином XV века. Константинопољска Света Софија – смелост њених димензија, хармонија делова, чврстина и, упоредо с тим, необична лакоћа, а такође и огромна, плитка купола, очигледно показују високе домете старе византијске уметности која  је раскошну спољашњост и истанчану духовност објединила у јединстваени уметнички систем – строго канонски, проникнут духом свечаног и тајанственог церемонијала. Духовно блаженство и савршенство небеског света одражавали су се у сјају  и свечаном карактеру, у злату и мермеру, у живописности и блистању. Упоредо с тим, та раскош и свечани карактер изузетно су одговарали укусу богатог двора, који је био велики познавалац уметности.

Беч: Прва књига о исламској религијској педагогици

Прва дисертација о исламском верском образовању на Бечком универзитету сада је објављена као књига. Под насловом „Тражење и проналажење властитог пута. Интерпретациони обрасци религије и религиозности код жена турског порекла са универзитетском дипломом у Бечу“, ауторка Суле Дурсун бави се размимоилажењем између јавног дискурса и стварне ситуације младих муслиманки у погледу о образовању. Дурсун, која је учитељица исламске религије у Бечу, написала је емпиријску студију у којој је, између осталог, професор емеритус за католичко верско образовање на Бечком универзитету, проф. Марин Јегле, деловао је као стручњак. Свезак је објављен у серији "Религија и образовање" бечког "Удружења пријатеља верске културе".

Кумранска истраживања ће све више користити нове технологије

Нови директор Oдељења за свитке у израелској Управи за антиквитете објавио је тест употребе методе Ц14.

Израел жели да користи нове методе и врхунске технологије за истраживање, очување и документовање свитака из Кумрана. Фрагменти библијских и небиблијских текстова пронађени у пећинама изнад Мртвог мора после 1947. сачињавају  „најзначајније археолошке налазе у Израелу у 20. веку“, рекао је Џо Узијел, нови шеф одговорног одељења у оквиру израелске Управе за старине у интервјуу за лист "Џерусалем Пост". Стога заслужују "најбоље методе у истраживању, очувању или документовању".

Значајне посете Карловачкој богословији

Значајне посете Карловачкој богословији
Значајне посете Карловачкој богословији
Значајне посете Карловачкој богословији
Значајне посете Карловачкој богословији

У току друге половине јуна Српску православну богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима су посетиле важне личности које својим радом доприносе успешној мисији ове црквене просветне институције у времену у ком живимо.

Пријемни испит на Богословском факултету у Београду

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду 30. јуна 2020. године одржан је пријемни испит за упис нове генерације студената. Како је протекло полагање пријемног испита за Радио Слово љубве је говорио проферосор др Богдан Лубардић, дугогодишњи шефом Испитне комисије за полагање пријемног испита.