Наука

Три деценије Богословског факултета у Либертивилу

О тридесетогодишњици Богословског факултета Српске Православне Цркве при манастиру Светог Саве у Либертивилу, Илиној, САД, 1986/87- 2016/17.

Најумнија српкиња двадесетога века, Исидора Секулић, оставила нам је као подстрек, али и опомену, речи које је посветила владици Раду - Петру Петровићу Његошу, написавши: „Благо ономе народу који за своје предводнике има људе са визијом“. Историја рода нашег не оскудева у људима са визијама, али, истини за вољу, нису сви визионари успели и да отелотворе своје визије. Један од оних ретких визионара међу српским духовницима двадесетога века који је успео да започне и темељ постави једној невероватно далекосежној визији, а на ползу српскога народа, али и све пуноће Православља, у Америци, био је и - данас блаженопочивши Епископ шумадијски - др Сава (Вуковић).

Симпосион у Ерлангену

Симпосион у Ерлангену
Симпосион у Ерлангену
Симпосион у Ерлангену
Симпосион у Ерлангену

У организацији Евангелистичке Цркве у Немачкој, од 21. до 23. априла 2017. године, у Ерлангену је одржан симпосион поводом стогодишњице рођења проф. Фери од Лилиенфелда (Fairy von Lilleinfeld 1917-2009).

Предавање путем видео линка у Цетињској богословији

Предавање путем видео линка у Цетињској богословији
Предавање путем видео линка у Цетињској богословији
Предавање путем видео линка у Цетињској богословији
Предавање путем видео линка у Цетињској богословији

У Богословији Светог Петра Цетињског организовано је видео предавање за професоре и ученике ове богословско просветне установе у суботу 22. априла 2017. године. Предавање је одржала проф. др Аелита Долухањан, шеф катедре Јерменске древне књижевности на Филолошком факултету Хачатур Абовјан државног  универзитета у Јеревану.

„Добротољубље“ на португалском језику

Португалска издавачка кућа Paulinas  објавилa је књигу Pequena filocalia (Мало Добротољубљe). Књига на 800 страна садржи на португалском језику текстове великих учитеља монаштва - Светих Антонија Великог, Евагрија Понтијског, Макарија Египатског, Јована Касијана Римског, Исихија Синаита, Марка Подвижника, Максима Исповедника, Симеона Новог Богослова, Григорија Синаита, Светог Григорија Паламе и других Отаца Цркве.

Митрополит Порфирије: Пост и развој личности

Његово Вископреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије учествовао је 14. марта 2017. године на трибини под насловом Пост и развој личности, коју орагнизује Словеначка академија наука и уметности у Прешерновој дворани у Љубљани, и том приликом говорио о значају и смислу поста у Православаној Цркви.

Швајцарска: Ускоро превод "православне" Библије на немачком језику

Швајцарско библијско друштво припрема нови превод Светог Писма на немачки језик. Ова "православна" Библија нема за предложак данашња конвенционална критичка издања грчког текста, већ жива литургијска читања (зачала) Православне Цркве. Полазни текст за превод почива на различитим рукописима тзв. лекционара штампаних у издању Васељенске Патријаршије у Цариграду почетком 20. века. Превод  ће  обавити  монаси српског православног скита Благовести - Свети Јустин у Ајтерфелд-Уфхаузену у округу Фулде, у Немачкој, узимајући у обзир богослужбене преводе православних епископа у Немачкој и традицију Светих отаца.