Наука

„Твоје од Твојих“: Православље и екологија

др Елизабета Теокритов*

Тешко да је претерано говорити о „спасавању земље“. Међутим, услед глобалног загревања потоп прети пространим приморским пределима. Процељује се да је десет од сто свих врста угрожено до истребљења.  Ненадокнадиве шуме нестају по један хектар сваког секунда. Велике реке не дотичу више до мора, јер им се вода одузима за наводњавање, индустрију или вештачка језера и базене.

Канцер - болест савременог доба

Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба

У Светосавској сали Парохијског дома при храму Свете Петке у Сурчину 20. априла 2016. године организовано је предавање на тему „Канцер болест савременог доба“. Домаћин сабрања јереј Страхиња Голијан је поздравио госте, уваженог протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, духовника при цркви Ружици, и радиолога др Бојане Крајновић.

Епископ Сергије одбранио мастер рад

Дана 12. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије одбранио је успешно мастер рад на тему „Мисионарски значај божићних и васкршњих посланица Српске Православне Цркве 1941-1945. године“, на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву. Комисја на одбрани рада је била у саставу: протопрезвитер-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, проф. др Далибор Петровић, а ментор кандидата за мастер студије је био протопрезвитер-ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић.

Архиепископ смоленски Кирил: Екологија духа*

1. Главне кризе које потресају савремено човечанство директно или индиректно повезане су са прошлошћу и садашњошћу Европе. Ову тврдњу, очигледно, није потребно нарочито доказати. Управо због тога један од главних задатака у раду за правичност, мир и заштиту човекове средине (очувања твари) јесте трагање за оним дубљим разлозима који су изазвали или стварно порoдили овакве развоје који се завршавају у кризи савремене цивилизације.

Предавање о посту у Крагујевцу

У недељу, 10. априла 2016. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, одржана је промоција књиге „Светогорски кувар“, аутора игумана Онуфрија (Вранића), духовника манастира Драча.

Успех српског теолога у Аустралији

Чтец Ведран Гагић са Златне Обале стекао је степен магистра богословских наука на Православном богословском факултету Светог Андреја Првозваног у Сиднеју. Ведран је рођен 1983. године у Далмацији, у Задру, граду Светог Симеона Богопримца, али и Свете Анастасије Узорешитељнице, Светих Хрисогона, Зоила и других задарских покровитеља чије мошти у њему почивају, као и Светог пророка Илије коме је посвећена црква). Рано детињство провео је у Бенковцу, за православне граду знаменитом по другом Симеону, по епископу Симеону Кончаревићу. У Бенковцу, у годинама рата, које су уједно можда биле и један од најтежих периода у историји овог града, завршио је првих неколико разреда основне школе и стекао прва знања из веронауке и црквеног живота.