Наука

Историја Исусовачког реда

Маркус Фридрих: Исусовци. Успон, пад и нови почетак.

Још од времена оснивања реда, чија је заслуга Игнатија Лојоле (Iñigo López de Loyola 1491-1556) у Паризу 1540. године, кроз столећа и данас је највећи католички ред мушкараца у свим областима друштвеног живота: између стратељства за сиромашне и високопарне науке, политичког саветовања и мисионарског деловања широм света - готово да нема области у којој исусовци нису били и остали активни.

Нова књига „Православље у Немачкој“

Теолози са Минстерског Универзитета приказују развој Православља почев од Октобарске револуције преко прилива радника усељеника до савремених миграција. Поводом 50-годишњице екуменског удружења „Филоксеније“ ових дана је светло дана угледала књига о православним хришћанима у СР Немачкој. Књига је написана на 280 страна.

Загонетке под базилком Светог Петра у Риму

Папа Пије XII је 1950. године изненадио светску јавност објавиши: гроб Светога апостола Петра је накнадно пронађен! Сада нова студија италијанског археолога Алесије Вивалди о овој античкој некрополи под црквом Светог Петра нуди нове детаље и сазнања. Да, гроб Апостола Петра је заиста накнадно пронађен. Пре 66 година је папа Пије XII изненадио светску јавност објавиши пред крај ”Свете године 1950” резултате тајних археолошких истраживања девет метара испод олтара базилке Светог Петра. Десет равних година је копано у дубину од девет метара да би се утврдило да је Апостол Петар након мученичке кончине под царем Нероном пре 1900 заиста ту сахрањен, односно да се ту налази његов гроб. Резултати истраживања су потврдили предање према коме је цар Константин наложио да се највећа црква хришћанског света подигне над гробом апостола, која је пре тога била посвећена прослави овог првог међу апостолима.

Мартин Лутер у сукобљеним вероисповестима

Бављење Лутеровом теологијом, према нахођењу професора моралног богословља Еберхарда Шокенхофа у Фрајбургу у Брајзгау, и за римокатоличке теологе је сувисло и плодно. Шокенхоф је одржао свечно предавање на симпосиону ”Мартин  Лутер у сукобљеним вероиспосвестима” на Бечком универзитету. У свом предавању је Шокенхоф осветлио троструки однос Бог – човек - Црква. Док је код Лутера и протестаната реч о непосредном односу личности према Богу, дотле је у римокатоличком богословљу представа о ”посредованој непосредности” на снази. Такође и рим-католичко богословље види тај однос могућим, заправо кроз Исуса Христа, али је тај пут људима омогућен тек посредством Цркве, вели Шокенхоф.

”Нојева барка неће бити пронађена”

Археолог Ерик Клајн војује у својој новој књизи против популарних старозаветних приповести у ”проналсцима”  псевдо-археолога

Веома често самозвани познаваоци Библије сензационалностички разглашавају, трубе и добошаре: пронађена је Нојева барка на брду Арарату или Едемски врт, но све то без икакавих сувислих археолошких или геолошких доказа.

Библија – По чему је значајна и јединствена

Библија је света књига! Она је богонадахнута и најстарија је књига на свету. Пет Мојсијевих књига су писане отприлике отприлике у 14. веку, а верске књиге источних религија писане су много касније. На пример, Зенд-Авеста, Зоровавељов спис (свети спис Перса/Персијанаца на старом иранском језику) писан је око 1200. г. пре Хр.; индијске Веде око 1100. г., а Мухамедов Коран око 600. г. по Хр.