Саопштења

Обавештење за медије

Чин освећења споменика цару Николају, у улици краља Милана у Београду обавиће се у недељу, 16. новембра 2014. године, у 12.30 часова после торжествене Патријарашке Литургије у храму Светог Саве која почине у 9 часова.

Овај свечани чин обавиће Патријарх московски и све Русије г. Кирил у присуству Патријарха српског г. Иринеја и великодостојника Српске и Руске Цркве као и високих државних и градских званичника.

Обавештење за медије

Обавештавамо медије да своје представнике који ће пратити:

  • дочек Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, као и том приликом давање изјава поглавара Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве 14. новембра 2014. године у 10,30 часова на београдском аеродрому Никола Тесла,
  • свечану доксологију у Саборној цркви 14. новембра 2014. године у 11,45 часова, као и
  • свету архијерејску Литургију у Спомен-храму Светог Саве 16. новембра 2014. године у 9 часова

морају обавезно акредитовати до 13. новембра 2014. године у 14 часова путем електронске поште info@spc.rs.

Своје акредитације представници медија могу подићи 13. новембра 2014. године од 15 до 17 часова у канцеларији Информативне службе Српске Православне Цркве у Патријаршији српској (ул. Краља Петра бр. 5).

Позив медијима: Конференција за штампу

Поводом предстојеће посете Његове Светости Патријаха московског и све Русије г. Кирила, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Српске Православне Цркве, одржаће конференцију за представнике средстава информисања у среду, 12. новембра 2014. године, са почетком у 12 часова, у Патријаршији српској у Београду.

Молимо медијске куће да своје екипе акредитују до 10 часова у среду, 12. новембра 2014. године, путем електронске поште на info@spc.rs.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил посетиће Српску Православну Цркву

На позив Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил учиниће, од 14. до 16. новембра 2014. године, званичну (мирну) посету Српској Православној Цркви.

Патријарх Кирил ће допутовати у пратњи више архијереја и свештеника. Патријарх српски Иринеј, архијереји и свештенство наше свете Цркве дочекаће високе госте на београдском аеродрому Никола Тесла.

Политикантству никад краја

Потпретседник ЛСВ Александар Јовановић јуче је сазвао новинаре у улици Змај-Јовиној  број 4, у пролазу зграде која је власништво Српске Православне Цркве, а да о томе није обавестио Црквену општину новосадску нити црквени медиј који се налази на спрату исте зграде.

Грађанин Јовановић је овом приликом на себи својствен начин оптужио Српску Православну Цркву да је злонамерно уклонила таблу са натписом Пролаз Срђана Алексића и да нема намеру да је врати на старо место.

Грађанин Јовановић је злоупотребио медије како би обмануо јавност и, користећи се неистинама и говором мржње, исконструисао причу тако да је Цркву поставио насупрот лика и дела Срђана Алексића, што је апсолутна бесмислица. Јер, Црква дело љубави које је показао Срђан Алексић поштује као остварење хришћанског идеала записаног у Јеванђељу: ,,Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јов.15, 13)“.

Основано Мисионарско одељење Српске Православне Цркве

Узевши у обзир мисионарске потребе наше помесне Цркве, нове начине мисионарења у 21. веку и изазове са којима се православно хришћанство сусреће у савременом свету, на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, Свети Архијерејски Синод донео је одлуку о оснивању Мисионарског одељења Српске Православне Цркве.

Надзор над радом Одељења поверен је Преосвећеном Епископу рашко-призренском г. Теодосију, као члану Светог Архијерејског Синода задуженом за вођење мисијских послова. На предлог епископа Теодосија у стални састав Одељења именовани су свештеници, свештеномонаси, вероучитељи и лаици који су се у протекле две деценије посебно истакли на мисионарском пољу, док су у својству придружених чланица у састав Одељења укључене најуспешније мисионарске структуре које већ делају на канонском подручју Српске Православне Цркве. О активностима Мисионарског одељења Српске Православне Цркве јавност ће благовремено бити обавештавана.