Саопштења

Седница Управног одбора Човекољубља

Седница Управног одбора "Човекољубља", Добротворне фондације Српске Православне Цркве, одржана је 21. априла 2015. године у Београду.

Седници, којом је председавао председник Управног одбора Вископреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, присуствовали су Преосвећена господа Епископи шумадијски Јован, ваљевски  Милутин и аустријско-швајцарски Андреј,  као и директор Фондације мр Драган М. Макојевић, начелник Општег одељења Патријаршијске управне канцеларије дипл. правник г. Милан Андрић, управник финансија Фондације г. Дејан Опрић и благајник г. Радивоје Минић.

Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије

Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије

Дана 20. априла 2015. године у Патријаршији српској у Београду одржана је прва седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије, којом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Управник Библиотеке мр Зоран Недељковић поднео је извештај о раду Библиотеке у периоду између два Архијерејска Сабора, али и са краћим историјским освртом о њеном раду и значају. У сажетом извештају, управник Недељковић је, после историјског осврта о настанку и значају Библиотеке, детаљно је известио о свим стручним активностима и пројектима који се обављају у Библиотеци, о раду и учинку запослених, као и о будућим активностима које ће се спроводити.

Премијер Александар Вучић честитао Васкрсење Господње Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју

Председник Владе Републике Србије г. Александар Вучић упутио је Васкршњу честитку Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, архијерејима, свештенству, монаштву и верницима Српске Православне Цркве.

„У име Владе Републике Србије, и у своје име, Вама, свештенству, монаштву и свим верницима честитам највећи хришћански празник Васкрс Сина Божјег. Прослављајући Празник над празницима, који сведочи суштину хришћанске вере и непролазност вредности које животу сваког човека даје прави смисао чинећи га човеком, подсећамо се да великим делима претходе велике жртве. Васкрсли Господ је победио непобедиво, а свако од нас само својом марљивошћу, великим радом и упорношћу може да победи све проблеме који нам изгледају нерешиви. Чврсто уверен да ћемо на овом путу истрајати, заједно са нашом Српском Православном Црквом и на његовом крају дочекати радост, упућујем Вам најрадоснији поздрав Христос воскресе, Ваистину воскресе! “, наводи се у честитки премијера.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј упутио честитке хришћанима који славе Васкрс по западној пасхалији

Поводом предстојећег празника Васкрса који западни хришћани прослављају по западној пасхалији, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј упутио је честитке поглаварима инославних Цркава: Његовој Светости Папи римском Франциску, Његовој Милости Архиепископу кентерберијском Јустину Велбију, председавајућем Саветом Евангеличке Цркве у Немачкој Преузвишеном бискупу др Хајнриху Бедфорд-Штрому, као и великодостојницима других протестантских Цркава у свету.

Сусрет патријарха Иринеја и председника Николића

Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са Патријархом српским Иринејом и другим црквеним званичницима о напретку радова на Храму Светог Саве, као и о плановима за наредни период констатујући да се све одвија задовољавајућом димаником.

Како је наведено у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике у разговору, поводом 30 година од наставка изградње, истакнуто је да се, упркос ограниченим средствима која се сваке године издвајају, изградња Храма Светог Саве одвија задовољавајућом динамиком.

Седница Управног одбора Фондација „Патријарх Павле“

У Патријаршијi српској у Београду 10. марта 2015. године одржана седница Управног одбора Фондације „Патријарх Павле“

Седницом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у својству председника. У раду седнице учествали су и чланови Управног одбора: Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, протојереј-ставрофор Трајан Којић, г. Градимир Станић и г. Милан Андрић, који уједно обавља дужност секретара односног Одбора.