Саопштења

Епископ бачки Иринеј: Поново о евентуалном пријему лажне државе Косова у УНЕСКО

Епископ бачки Иринеј: Поново о евентуалном пријему лажне државе Косова у УНЕСКО

Агенција Бета је 30. јула текуће године пренела изјаве г. Ивице Дачића, министра спољних послова у Влади Србије, о штетности и неприхватљивости евентуалног пријема лажне државе Косово у УНЕСКО. Са тим изјавама сам се упознао доста касно, тек 3. августа увече, па и свој коментар на њих дајем са закашњењем – тек 5. августа, на дан свесрпске жалости због убијања, страдања и изгона највећег дела српског народа Крајине током злогласне „Олује”. Али тема је и даље актуелна, а биће актуелна и у будућности.

Министар Дачић с пуним правом сматра да би евентуални пријем „Косова” у УНЕСКО био штетан потез, у том предлогу представникâ самопроглашене државице, подржаном, бесумње, од стране њених твораца и покровитељâ, препознаје лукаву намеру присвајања српске православне сакралне и културне баштине и позива Српску Православну Цркву и Српску академију наукâ и уметности да се укључе у дипломатску борбу наше државе за нашу баштину у Старој Србији, како се јужна покрајина вековима звала, и то у међународној терминологији, све док је Броз и његови следбеници нису преименовали, па затим нагрдили накарадном скраћеницом „Космет”.

Саопштење за јавност

Обавештавамо јавност да ће сахрана протинице Татјане, сина Николе и ћерке Симеоне, чланова породице протојереја-ставрофора Радивоја Панића, бити у среду 5. августа 2015. године, на гробљу у Орловачи.

Опело ће почети у 15 часова, а служиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са више архијереја, уз саслужење великог броја свештеника и ђакона. Претходно тога дана, у 8,30 часова у параклису храма Светога Саве на Врачару, служиће се света архијерејска Литургија за покој душа новопрестављених слугу Божјих.

Изјава саучешћа

Поводом вести о саобраћајној несрећи која се догодила 1. августа 2015. године у преподневним часовима у Републици Македонији, у којој су пострадали: супруга Татјана, син Никола и ћерка Симеона протојереја-ставрофора Радивоја Панића, старешине храма Светог Саве на Врачару, изражавамо најдубље саучешће тешко повређеном оцу Радивоју и његовој ћерки Христини, као и свим ожалошћеним сродницима породице Панић.

Молимо се Васкрслом Господу Христу, Господару Живота, да прими душе новопрестављених слугу својих Татјане, Николе и Симеоне, а оца Радивоја да оснажи и укрепи, љубављу својом обасја и утеху дарује.

Патријарх Иринеј служиће парастос пострадалима у Олуји

Централно молитвено сабрање поводом двадесетогодишњице прогона и страдања српског народа на подручју Републике Српске Крајине и Републике Хрватске у војној  операцији „Олуја“ биће одржано у среду, 5. августа 2015. године, у цркви Светог апостола и јеванђелиста Марка у Београду, где ће са почетком у 11 часова парастос пострадалимa служити Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Истога дана, у 12 часова огласиће се звона са свих храмова у Архиепископији београдско-карловачкој.

Поводом двадесетогодишњице прогона српског народа

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
Бр. 1715
31. јул 2015. године
У Београду

СВИМ ЕПАРХИЈСКИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ НА ТЕРИТОРИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У братској љубави умољавамо Високопреосвећену и Преосвећену браћу Г. Г. Архијереје да, поводом обележавања двадесетогодишњице од прогона и страдања српског народа на подручју Републике Српске Крајине и Републике Хрватске у војној  операцији „Олуја“ 4. августа 1995. године, у среду 5. августа 2015. године, у свим храмовима градова Ваше Богомспасајеме Епархије, наложите да се служи парастос невино пострадалим  жртвама у овом егзодусу. Парастос одслужити у 11 часова, а потом у 12 часова да звоне сва звона са свих храмова подручне Вам Епархије у трајању од 3 минута.

Саопштење за јавност из Кабинета Патријарха српског

Дубоко Нас је забринула вест о планираном затрпавању темеља базилике близу Беле Паланке ради новог аутопута коридора 10 према Бугарској. Ова ранохришћанска светиња откривена je пре три године и сведочи о континуитету хришћанске вере на овим просторима. Дакле, реч је о важном и изузетно значајном археолошком локалитету и стога осећамо обавезу и одговорност да укажемо на чињеницу да је затрпавање остатака ове базилике неприхватљиво и молимо надлежне да што пре пронађу алтернативно решење којим би се конзервирани остаци базилике адекватно заштитили и сачували, а не да се покрију асфалтом чиме би била нанета огромна штета нашем духовном и културном наслеђу које смо дужни да чувамо и сачувамо за будуће генерације.

Патријарх српски
Иринеј