Телеграм саучешћа Патријарха Иринеја поводом уснућа Митрополита кијевског Владимира

П бр. 1680

7. јул 2014.

                                                                                                                              Београд

Његово Вископреосвештенство

Митрополит черновицки и буковински

Господин  О Н У Ф Р И Ј

Мјестобљуститељ митрополитске катедре Кијева

 

Ваше Високопреосвештенство,

Потврђујемо пријем Вашег дописа бр. 1073 од 6. јула 2014. у коме Нас обавештавате о упокојењу Високопреосвећеног Митрополита кијевског и све Украјине Блажењејшег господина Владимира.

Молитвено се сећамо Његовог благог лика, лика Архипастира који је као неуморни верни слуга Божији, својим животом и делом достојно служио Господу и Спаситељу нашем Исусу Христу.

У име све пуноће Српске Православне Цркве, Светог Архијерејског Синода, као и у Наше лично име, изражавамо најискреније саучешће у овом болном тренутку за васколики руски и украјнски православни верни народ, страдалнике који пролазе страховита искушења у борбеним збивањима потпиреним и нарученим од стране мноштва непријатеља Православља.

Српска Православна Црква ће увек помињати огромне заслуге почившег Блажењејшег Митрополита Владимира кијевског на пољу очувања канонској јединства Православља у страдајућој Украјинској земљи у крилу најсветије Московске Патријаршије, његову личну осведочену доброту вазда показану према представницима Српске Православне Цркве, као и указану домаћинску добродошлицу Нашој часној делегацији прошле године, поводом прославе великог и славног јубилеја 1025. – годишњице крштења Кијевске Русије у крстионици Благоверног и равноапостолног Кнеза Владимира Кијевског, небесног покровитеља Блаженопочившег.

Молимо се Господу нашем Исусу Христу, Који је Васкрсење и Живот, да племенитој души блаженопочившег Митрополита Владимира подари покој и учини њему вјечнују памјат.

У љубави Господа Исуса Христа, остајемо увек искрени доброжелатељ Православног украјинског народа, а свагда одани брат Вашег уваженог Високопреосвештенства у Спаситељу нашем,

      ПАТРИЈАРХ СРПСКИ