Телевизија „Култура“ приказала филм Митрополита Илариона „Сретење Господње“

На Сретење Господње, 15. фебруара 2015, ТВ „Култура“ приказала је филм „Сретење Господње“, чији је аутор Митрополит волоколамски Иларион, а режисер Марија Гусева. Филм је сниман у САД, Италији, Израиљу, Русији и Египту.

Овим филмом наставља се приказивање телевизијског документарног циклуса „Празници“ у којима се излажу најважнији догађаји из црквеног календара. Циклус о православним празницима приказиван је у 2013. и 2014. години, а сад се репризира на захтев многобројних гледалаца.

Иначе, ове године гледаоци ће моћи видети филмове о празницима: Улазак Господа Исуса у Јерусалим (сниман у Русији, Шпанији и Израиљу), Благовештење Пресвете Богородице (сниман у Русији, Израиљу и Египту), Пасха (сниман у Израиљу и Египту), Вазнесење Господње (сниман у Израиљу, а делом у библијском граду Сузи у Ирану). Света Тројица (сниман у Израиљу и на Синају у Египту), Преображење Господње (сниман на Тавору, на Соловкама и Валаамском манастгиру), Успење Пресвете Богородице (сниман у Псковско-печерском манастиру, Кијеву, Почајеву и у Гетсиманији).

Наративна пратња Митрополита Илариона није само историјско приповедање о библијским догађајима који су у основи празника, но је реч и томе шта човек види кад долази у храм. Паралелно са приповедањем о смислу празника, Владика се дотиче и многих других важних тема из области морала и духовног живота, као и из учења Цркве о широком спектру насушних питања.

Извор: Московска Патријаршија