Тематски дан посвећен Васкрсу у Здравињу

Тематски дан посвећен Васкрсу у Здравињу
Тематски дан посвећен Васкрсу у Здравињу
Тематски дан посвећен Васкрсу у Здравињу
Тематски дан посвећен Васкрсу у Здравињу

У уторак, 10. априла 2018. године, одржан је темаски дан посвећен највећем хришћанском празнику Васкрсу. Ученици из централне школе и свих подручних одељења ОШ Страхиња Поповић - Дворане од првог до четвртог разреда окупили су се у порти цркве Светог великомученика Георгија у Здравињу да литургијски прославе Васкрсење Христово и дан проведу учествујући у разним школским активностима.

Свету Литургију служио је свештеник Слободан Маринковић, парох здравињски и вероучитељ у подручним одељењима. Апостол је читалa Милица Маринковић, студент теологије. Ученици су саборно изговорили молитву Оче наш. Неке ученице су радосним дечјим певањем васкршњих песама и одговарањем на Литругији дале свој допринос да ово дивно литургијско сабрање буде још лепше. Велики број ученика се причестио.

Свештеник Слободан је у проповеди истакао да је велика радост када се у цркви окупи и причести много деце, јер су деца због своје безазлености веома слична самоме Господу Исусу Христу. Свештеник је изразио и велику захвалност свим учитељицама ОШ Страхиња Поповић и похвалио њихов труд што су довеле ученике и учествовале у празничном догађају. 

По завршетку свете Литургије одржано је такмичење за најтврђе васкршње јаје. У радосној игровној атмосфери победила је ученица другог разреда Анђела Вуксановић из Модрице. Уследило је послужење у Парохијском дому, које су припремили вероучитељи. Топлој и пријатној  атмосфери у Парохијском дому својим гостољубљем допринела  је Ивана, супруга свештеника.

Ученици су гледали поучни филм о Васкрсењу Господа Исуса Христа и разговарали о празнику Васкрсу. Свештеник је ученицима пружио драгоцена објашњења која су допринела бољем разумевању ученика правог смисла и значаја празника. На позорници у црквеној порти, ученици су у наставку дана извели представу Дрвено јаје, коју је припремила вероучитељица Сања Николић заједно са  учитељицама. Дружење је настављено организовањем слободних активности за ученике, уз радосни одјек васкршњег поздрава са дечјих усана: Христос васкрсе! - Ваистину васкрсе!

Сања Николић, вероучитељица

Извор: Епархиа крушавачка