Темељи храма у Соколовићима код Рудог

Темељи храма у Соколовићима код Рудог
Темељи храма у Соколовићима код Рудог
Темељи храма у Соколовићима код Рудог
Темељи храма у Соколовићима код Рудог

На Васкрсни уторак, 22.априла, на локалитету Црквине у селу Соколовићи, општина Рудо, освештано је земљиште за будући храм који ће бити посвећен Светим Новомученицима Јасеновачким.

Освећење су обавили свештеници из Рудог: протојереј-ставрофор Саво Брадоњић, протонамјесник Горан Терзић и јереј Василије Цвјетковић.

Ктитор храма биће прота Стеван Гагић са породицом из Даласа, САД, који ће финансирати комплетну изградњу и уређење храма, док је земљиште за будући храм на Црквини даривао Слободан Рађен из Рудог.

По предању, на овом локалитету је постојао храм који је половином XVI вијека подигао велики везир Мехмед паша Соколовић. Он је ову цркву подигао за своју мајку, која је, за разлику од његовог оца, остала вјерна својој православној вјери. Нажалост, писаних трагова о некадашњом храму нема, али је зато код српског народа овог краја стално било присутно живо предање о њеном постојању, које се преносило до данашњега дана.

Великом броју присутних вјерника обратио се надлежни парох Василије Цвјетковић, рекавши да су прошли вијекови откако је на Црквинама утихнула молитва, и није се чула пјесма и благодарност Богу.

„Милошћу Божијом, управо у ове дане Пасхе Господње, у дане свељудске радости, окупили смо се овдје, и благодаћу Духа Светога освештали мјесто будућега храма. Свака обнова храма је и уједно и наша обнова духовна , али такође и дуг који смо имали према нашим прецима, и то према Светом патријарху Макарију, обновитељу Пећке патријаршије, и свим Соколовићима, који су били поријеклом управо са овог парчета земље гдје данас стојимо,“ нагласио је отац Василије.

Он је заблагодарио ктитору и дародавцу земљишта на великој љубави и жртви у испуњавању вјековне жеље народа овога краја.

Планирано је да почетком мјесеца маја 2014. отпочну радови на изградњи храма, како би до краја ове године храм био стављен под кров.

Извор: Митрополија дабробосанска