Темељи нове цркве Светог Николе биће освећени у Њујорку

На месту где је некада стајао Светски трговачки центар, а који је срушен фамозног 11. септембра 2001. године заједно са оближњом црквом Светог Николе, биће освећени темељи за нову цркву у суботу 18. октобра 2014. године.

Мала грчка црква Св. Николе, освештана 1916, била је једино богослужбено место које је разорено 11. септембра 2001. када се јужна кула овог Трговачког центра срушила и потпуно уништила цркву.

Нова црква Светог Николе биће подигнута мало даље од своје првобитне локације.  Архиепископ амерички Димитрије рекао је да ће нова црква поново засијати и дићи се као феникс и притом ће бити свенародно место поклоњења. Биће то место вере, место мира и место утехе и наде.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ началствоваће овим чином уз учешће архијереја чланова Св. Синод Грчке Православне Америчке Архиепископије. Очекује се да ће овом свечаном чину присуствовати и функционери града Њујорка, државе Њујорка и Њу Џерсија, представници других вероисповести и религија, родбина жртава, представници америчких установа и организација и многи православни хришћани.

Нову цркву је пројектовао архитекта Сантијаго Калатрава; биће то савремена грађевина која ће подсећати на византијски стил цркве с куполом, и уклапаће се у челичне и стаклене зграде у непосредној близини.

Извор: ОЦП