Теодорова субота и Недјеља Православља прослављени у Никшићу

Теодорова субота и Недјеља Православља прослављени у Никшићу
Теодорова субота и Недјеља Православља прослављени у Никшићу
Теодорова субота и Недјеља Православља прослављени у Никшићу
Теодорова субота и Недјеља Православља прослављени у Никшићу

Светим Литургијама, које су служили свештенослужитељи Епархије будимљанско-никшићке у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу и празничном литијом, прослављени су Теодорова субота и Недјеља Православља, велики празници Свете Цркве Божје.

Литургију на Теодорову суботу служили су свештеници архијерејског намјесништва никшићког: протојереј-ставрофор Драган Крушић, јереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки и свештеник Остоја Кнежевић.

Сабраним вјерницима, који су у великом броју приступили, Светом причешћу бесједио је свештеник Крушић, честитајући свима Теодорову суботу, празник којим наша Црква молитвено слави спомен Светог великомученика Теодора Тирона.

"На данашњи дан, драга браћо и сестре, сјећамо се Светог Теодора Тирона, великог мученика Божјег. Свети Теодор је живио у вријеме злогласног цара Јулијана Одступника, који је прогонио хришћане и захтијевао од њих да се клањају лажним боговима и идолима. Наредио је да се идолском крвљу од закланих животиња покропи сва храна на пијацама, улицама и трговима Цариграда, а мученик Господњи Теодор Тирон, поучен силом Светог и животворног Духа Божјег, а по благослову тадашњег архијереја, савјетова хришћанима да не једу храну, како се не би оскрнавили, те их научи да у домовима својим кувају пшеницу, жито заслађено медом. На тај начин хришћани, поучени силом животворног Духа Божјег, поучени савјетом угодника Божјег Светог Теодора Тирона, успјеше да се, с Божјом помоћу, не оскрнаве. Зато и ми на успомену на тај догађај данас освећујемо ово жито“, рекао је протојереј-ставрофор Драган Крушић.

На празник Првог и другог обретења главе Светог Јована Крститеља и Недјеље Православља Свету службу Божију у никшићкој Саборној цркви служили су: протосинђел Никифор Миловић, секретар ЕУО, јереји: Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Миодраг Тодоровић, старјешина Саборног храма, Остоја Кнежевић и ђакон др Никола Маројевић.

Литургији је присуствовао велики број вјерног народа, којима се пригодном бесједом обратио свештеник Јокић.

"Данас, драга браћо и сестре, славимо спомен на побједу православних над иконоборцима, побједу оних који су својим учењем дали да и ми поштујемо и поклањамо се светим иконама као изображењу и свједочанству рођења Господа нашег Исуса Криста, а кроз то и Његових светитеља, којима се клањамо и молимо. На данашњи дан сјећамо се свих оних који су се трудили, а неки од њих и живот свој дали за то вјечно и непролазно свједочанство, да оно што је изображено на иконама јесте Бог, јер је Бог Својим рођењем, примањем људског тијела и тиме што је постао човјек као један од нас, дао да може да буде насликан на икони“, казао је отац Слободан.

Након Литургије и причешћа вјерника празнична литија са иконама је прошла око Саборне цркве.

По повратку у храмовно здање, по древном обичају, прочитан је Синодик Православља. Синодик је читао протосинђел Никифор Миловић. Имена Светитеља и угодника Божјих који су бранили и одбранили Свете Иконе од оних који су хтјели да их забране, и заслужни су да поштовање икона траје до данашњих дана поменуо је свештеник Остоја Кнежевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка