Теодорова субота у манастиру Ново Хопово

Теодорова субота у манастиру Ново Хопово
Теодорова субота у манастиру Ново Хопово
Теодорова субота у манастиру Ново Хопово
Теодорова субота у манастиру Ново Хопово

У прву суботу Великог и Часног поста - Теодорову суботу, 23. марта 2019. године, свету Литургију у манастиру Ново Хопово служио је протојереј-ставрофор Јовица Вићентијевић, старешина Покровске цркве у Београду. Саслуживали су протосинђел Атанасије и сабрат Софроније из манастира Старог Хопова, као и ђакон Милош Марјанац. О свему се старао архимандрит Павле са братијом манастира Новог Хопова.

Прва субота Великог поста је посвећена Светом великомученику Теодору Тирону чије се нетрулежне мошти чувају у том манастиру и верни су пред њим узносили молитве за здравље и спасење. Светог Теодора Тирона (+306) хришћанског светитеља и великомученика, верни редовно посећују и моле му се у све дане током године.

За певницом су песме хвале и славе Господу узнели студенти теологије Марко Ђокић и Немања Радовић.

На Литургији се причестио велики број сабраних верника, који су се постом, молитвом и светом тајном исповести припремили за свето причешће Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа. Међу вернима били су и ученици београдских школа Миодраг Матић и Драган Херцог у пратњи родитеља, васпитача и вероучитељице Милице Ракић.

После Литургије принето жито у славу Божјег угодника Теодора Тирона свештенство је осветило и прелило вином. 

Протосинђел Атанасије (Гатало) из манастира Старог Хопова обратио се беседом у препуној цркви Светог Николаја казујући о светој Четрдесетници и неопходности покајања, исправљања и преумљења.

Извор: Епархија сремска