Теодосије о Холкерију и Примићерију

Игуман манастира Високи Дечани, Теодосије, изјавио је да није изненађен изјавом високог представника УН-а Хари Холкерија да је на Косову спаљено пар цркава. "Ми смо већ пет година суочени са покушајем представника УНМИК-а да целу ствар на Косову ублаже и да на неки начин сакривају истину".

Понашање појединих јединица из састава КФОР-а на Косову и Метохији последњих дана, а и раније крајње је дискутабилно. Њихова активност најбоље се огледа у зонама одговорности, од југозапада где се војници италијанског и шпанског мировног састава понашају у складу са одлуком због које су на Косову и Метохији, до југа и истока где немачки војници немо посматрају дивљање албанских сепаратиста.

Држање команданта КФОР-а бригаде Југозапад Алберта Примићерија требало би свима да буде за пример. Игуман Теодосије је овог високог италијанског официра описао као правог војника и човека који зна да процени праву ситуацију: "Примићери је одмах посетио наш манастир, а потом ме са својом пратњом сачекао, на граничном прелазу Кула, јер ја нисам био у манастиру кад је то почело да се дешава. Када смо се срели загрлио ме је, онако са сузама, једноставно није могао да проговори од свег оног ужаса. Мислим да се он, иако је командант, није много питао кад је у питању Призрен и кад је немачка зона одговорности, али кад су у питању манастири у зони италијанске одговорности и шпанских војника, они су ту спремни по сваку цену да то сачувају. Око манастира су јаке снаге италијанских војника, они су добили појачање из Италије и могу да кажем да од 1999. године манастир овако никада није био чуван. Рекли су нам да имају сва овлашћења, једноставно свим расположивим средствима да одговоре ако у било чему манастир буде угрожен; исто тако и Пећка Патријаршија, манастир Гориоч, манастир Будисавци. У овој зони сви су манастири сачувани, и братија и сестре који у њима живе.

За разлику од немачке зоне одговорности где су сви манастири запустели и порушени. Морам да кажем да је то једноставно слика дашашње стварности на овом простору," рекао је игуман манастира Дечани, Теодосије.