Теолошки погледи – версконаучни часопис

У мају ове године из штампе је изашла 1. свеска часописа Теолошки погледи за 2011. годину, са занимљивим радовима домаћих аутора, преводима светоотачких текстова, освртима и приказима нових књига. После вишегодишње паузе, овај богословски часопис поново је доступан читаоцима – у патријаршијској књижари и књижарама ПБФ, као и путем претплате.

Овај часопис, са поднасловом „Версконаучни часопис“, покренуо је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве 1968. године. Први уредник часописа Теолошки погледи био је Владан Д. Поповић, професор Београдске богословије „Свети Сава“.

Часопис је основан како би доносио богословске радове, приказе, оцене и расправе, белетристичке прилоге, коментаре догађаја из света културе и науке... Разноврсна тематика – од осврта на најновија археолошка открића, музиколошка истраживања, преко критичког вредновања савремене поезије, философских расправа и историјских истраживања, до лингвистичких студија и богословских текстова, будила је интересе многих читалаца, и часопис Теолошки погледи је – још од својих почетака – стекао бројну читалачку публику, иако је покренут у времену када се на Цркву – а тим пре на црквену периодику – није гледало благонаклоно, у друштву које је било антитеолошки расположено.

Часопис је, као двомесечник, почео да излази 1968. године, са благословом блажене успомене Патријарха српског Германа, и до 1970. године је излазио у шест свесака годишње. На предлог Патријарха Германа, Свети Архијерејски Синод 1971. године за главног и одговорног уредника поставља блажене успомене епископа Данила (Крстића). Тада је промењен темпо излажења часописа, који је од 1971. године излазио четири пута годишње.Владика Данило је часопис уређивао пуних двадесет година, све док није прешао на катедру Епархије будимске – 1991. За главног и одговорног уредника тада је постављен доцент Богословског факултета СПЦ у Београду др Радован Биговић, који је ову дужност обављао током деведесетих година 20. века. Часопис је, услед проблема техничке природе, имао прекиде у излажењу од 1997-2003. године; у 35. години излажења, 2003. године за главног уредника часописа је постављен мр Зоран Јелисавчић, асистент на Богословском факултету СПЦ у Београду. Међутим, изашла је само једна свеска 2003. године, и часопис из техничких разлога није излазио до 2008. године, када је на дужност главног и одговорног уредника постављен презвитер мр Александар Ђаковац и када је покренута нова серија часописа Теолошки погледи, који од тада излази три пута годишње. Након поновног покретања часописа објављено је укупно пет свесака: 1/2008, 2-3/2008, 1-3/2009, 1-3/2010 и 1/2011, а у припреми су свеске 2 и 3 за 2011. годину.

Током свог четрдесетогодишњег постојања Теолошки погледи су српским читаоцима донели обиље ауторских чланака из пера еминентних домаћих теолога, философа, историчара и научних радника, вредне преводе светоотачких текстова, као и преводе радова најугледнијих светских богослова. За Теолошке погледе писали су Еп. Данило Крстић, Амфилохије Радовић, Атанасије Јевтић, Владета Јеротић, Игнатије Мидић, Милорад Лазић, Давид Перовић... У часопису су објављивани радови Архиепископа бриселског Василија (Кривошеина), Георгија Флоровског, Христа Јанараса, Василија Гондикакиса, Павла Евдокимова, Митр. Јована Зизиуласа, Јована Мајендорфа, Георгија Манзаридиса, Јована Романидиса, Роберта Тафта, Леонида Успенског, Александра Шмемана...

Часопис током своје историје није био ограничен на теолошка разматрања у уском смислу речи, већ је пратио и научно-културна дешавања, издаваштво, догађаје из научног и академског света – промовишући црквени поглед на свет – али је одржао свој научни карактер, не претворивши се у популарни магазин. Упркос томе, часопис је штампан у за наше прилике високом тиражу, достижући број од више стотина сталних претплатника током деведесетих година.

Теолошки погледи су првенствено наклоњени објављивању оригиналних богословских научних радова, као и научних радова из других области који су повезани са теологијом, а у њима се објављују и преводи са античких језика, прикази и критички осврти на савремене научне радове. Апстракти на енглеском језику прате текстове објављене у овом версконаучном часопису малтене од самих његових почетака, већ од прве половине седамдесетих година 20. века.

Часопис Теолошки погледи, као један од најстаријих и најутицајнијих теолошких часописа на овим просторима, сам представља културну и научну вредност: значајан за популаризацију теолошких наука, за развој интердисциплинарног приступа у науци, као и за промовисање и проучавање српског теолошког културног наслеђа. Будући да на српском језику постоји свега неколико часописа који објављују стручне, научне богословске радове, постојање и поновно покретање Теолошких погледа је од изузетне важности за српску културу уопште, а посебно за развој и унапређење српске теологије.

С. Петровић

Извор: Православље